Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: Szent kötelességünk hogy fejet hajtsunk a hősök előtt
2013. március 29.

Szent kötelességünk, hogy fejet hajtsunk a hősök előtt, akik életüket áldozták abban a tudatban, hogy egy jó ügyért harcolnak - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke március 28-án csütörtökön Tiszaalpáron, a doni katasztrófa 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A ma élőknek meg kell ismerni azt az időszakot, amikor a magyar katonák hitük szerint egy szent ügyért harcoltak - hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke a művelődési házat szép számban megtöltő érdeklődő előtt.

Ki az akinek a családi legendáriumában ott van a doni katasztrófa? - tette fel a kérdést Lezsák Sándor. Válaszul sok kéz emelkedett a magasba.

Elmesélte, hogy a családjában a keresztapja járta meg a doni mezőket, aki 1949-ben a hadifogságból 38 kilóra lefogyva tért haza.

Ha egy almacsutkát meglátott keresztapám, azt sem hagyta ott - érzékeltette a hadifogság borzalmas éhínségét a körzet országgyűlési képviselője emlékező beszédében.

Több esztendő kellett, míg lelkileg és testileg is rendbejött keresztapám - fűzte hozzá.

Lezsák Sándor visszaemlékezett arra, amikor egy alkalommal a keresztapja borzalmas élményeiről mesét neki, keresztanyja berontott a szobába és arra kérte férjét, hogy ne beszéljen az oroszországi hadifogságról, mert baj lehet belőle.

Lezsák Sándor emlékeztetett azokra az évtizedekre, amikor a doni katasztrófáról nem lehetett beszélni.

Elismerés illeti azokat, akik a 60-as, 70-es, 80-as években megszólaltatták a még élő katonákat, akik részesei voltak a II. világháború poklának - mondta, hozzátéve, hogy Sára Sándor filmrendező drámai erővel mutatta be, hogy mi is történt a Don mentén.

Lezsák Sándor a 90-es évek közepén a Magyar Országgyűlés küldöttségében, többek mellett Csóri Sándor társaságában járt a Voronyezstől 70 kilométerre található település, Boldirevka melletti magyar katonai temetőben.

Ahol a lövészárkok voltak, ott sétáltunk, majd a helyszínen csokorba gyűjtött mezei virágokat haza hoztuk magunkkal, melyből az alpári emlékhelyre is tettem – mondta.

Mesélt a boldirevkai polgármester asszonnyal történt találkozóról is, aki elmondta a küldöttségnek, hogy az ő nagyapját is a település melletti harcokban lőtték le a magyar katonák.

A település vezetője megemlítette, hogy mindenkit megsirattak, mert szavai szerint "a magyar és az orosz katonák is abban a tudatban harcoltak, hogy egy jó ügyet szolgálnak".

A megemlékezésen levetítették Hájas Barna és Fehér Csaba filmjét, melyet a Tiszaújfaluból származó, a keleti frontot és a hadifogságot is megjárt Id. Barna Sándorról készítettek.

A jó szellemi és fizikai erőben lévő, 94 éves férfi a film után egy-két további emlékét is felidézte. Visszaemlékezett arra, hogy a magyar fegyverek, melyek ránézésre kiválóak voltak, a 40 fokos hidegben a legkisebb párától is lefagytak, harcolni nem lehetett velük.

Amikor korábban a menekülő orosz katonák hátrahagyott fegyvereit megszemlélték, jót mosolyogtak azokon, mert nagyon kezdetlegesnek tűntek, a hidegben azonban azok működőképesek maradtak, a mieink pedig egyszerűen használhatatlanná váltak - fűzte hozzá.

A II. világháború keleti frontján 1943. január 12-én óriási ellentámadást hajtott végre a szovjet hadsereg. A Don melletti harcokban a kétszázezer fős 2. magyar hadsereg nagy része megsemmisült.


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép