Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: Szent kötelességünk hogy fejet hajtsunk a hősök előtt
2013. március 29.

Szent kötelességünk, hogy fejet hajtsunk a hősök előtt, akik életüket áldozták abban a tudatban, hogy egy jó ügyért harcolnak - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke március 28-án csütörtökön Tiszaalpáron, a doni katasztrófa 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A ma élőknek meg kell ismerni azt az időszakot, amikor a magyar katonák hitük szerint egy szent ügyért harcoltak - hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke a művelődési házat szép számban megtöltő érdeklődő előtt.

Ki az akinek a családi legendáriumában ott van a doni katasztrófa? - tette fel a kérdést Lezsák Sándor. Válaszul sok kéz emelkedett a magasba.

Elmesélte, hogy a családjában a keresztapja járta meg a doni mezőket, aki 1949-ben a hadifogságból 38 kilóra lefogyva tért haza.

Ha egy almacsutkát meglátott keresztapám, azt sem hagyta ott - érzékeltette a hadifogság borzalmas éhínségét a körzet országgyűlési képviselője emlékező beszédében.

Több esztendő kellett, míg lelkileg és testileg is rendbejött keresztapám - fűzte hozzá.

Lezsák Sándor visszaemlékezett arra, amikor egy alkalommal a keresztapja borzalmas élményeiről mesét neki, keresztanyja berontott a szobába és arra kérte férjét, hogy ne beszéljen az oroszországi hadifogságról, mert baj lehet belőle.

Lezsák Sándor emlékeztetett azokra az évtizedekre, amikor a doni katasztrófáról nem lehetett beszélni.

Elismerés illeti azokat, akik a 60-as, 70-es, 80-as években megszólaltatták a még élő katonákat, akik részesei voltak a II. világháború poklának - mondta, hozzátéve, hogy Sára Sándor filmrendező drámai erővel mutatta be, hogy mi is történt a Don mentén.

Lezsák Sándor a 90-es évek közepén a Magyar Országgyűlés küldöttségében, többek mellett Csóri Sándor társaságában járt a Voronyezstől 70 kilométerre található település, Boldirevka melletti magyar katonai temetőben.

Ahol a lövészárkok voltak, ott sétáltunk, majd a helyszínen csokorba gyűjtött mezei virágokat haza hoztuk magunkkal, melyből az alpári emlékhelyre is tettem – mondta.

Mesélt a boldirevkai polgármester asszonnyal történt találkozóról is, aki elmondta a küldöttségnek, hogy az ő nagyapját is a település melletti harcokban lőtték le a magyar katonák.

A település vezetője megemlítette, hogy mindenkit megsirattak, mert szavai szerint "a magyar és az orosz katonák is abban a tudatban harcoltak, hogy egy jó ügyet szolgálnak".

A megemlékezésen levetítették Hájas Barna és Fehér Csaba filmjét, melyet a Tiszaújfaluból származó, a keleti frontot és a hadifogságot is megjárt Id. Barna Sándorról készítettek.

A jó szellemi és fizikai erőben lévő, 94 éves férfi a film után egy-két további emlékét is felidézte. Visszaemlékezett arra, hogy a magyar fegyverek, melyek ránézésre kiválóak voltak, a 40 fokos hidegben a legkisebb párától is lefagytak, harcolni nem lehetett velük.

Amikor korábban a menekülő orosz katonák hátrahagyott fegyvereit megszemlélték, jót mosolyogtak azokon, mert nagyon kezdetlegesnek tűntek, a hidegben azonban azok működőképesek maradtak, a mieink pedig egyszerűen használhatatlanná váltak - fűzte hozzá.

A II. világháború keleti frontján 1943. január 12-én óriási ellentámadást hajtott végre a szovjet hadsereg. A Don melletti harcokban a kétszázezer fős 2. magyar hadsereg nagy része megsemmisült.


Képtár


Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép