Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Szegeden: belülről kell ismerni a Himnuszt
2014. október 3.

A hagyományos értékrend fontosságára hívta fel a figyelmet Himnusz kívülről, belülről című könyvének szegedi bemutatóján Lezsák Sándor. Az országgyűlés alelnöke szerint az egész ország Szegedre figyel október 12-én, a város ugyanis nagy fordulat előtt állhat.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnök a hazai politikai élet egyik meghatározó alakjaként ír könyvet a magyar történelem sorsfordító korszakának egy-egy részletéről. A mű nem pusztán száraz tények közlése, sokkal szubjektívebb annál: írója személyes mentorainak irányítása alatt vezeti végig az olvasót élete válaszútjain, kidomborítva a hazaszeretet, összetartozás megélését. A Himnusz kívülről, belülről című műről csütörtök délután a szegedi hallgatósággal is megosztotta gondolatait.

“A könyvbemutató témájával együtt arról is szeretnénk elmélkedni, hogy mit jelent a szegediek számára a magyarság, nemzettudat, hazaszeretet. Ezen gondolatoknak aktualitása kell, hogy legyen városunkban is” – hangsúlyozta a könyvbemutatón Kothencz János. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt szerint nemzettudatról nem beszélhetünk addig, míg nincs egy közösségtudat. Ez azonban a szegedi panelrengetegben sok esetben nem valósult meg, civil és politikai fronton is az elfogadás, az egymás felé nyitás fontosságát kívánja hangsúlyozni a polgérmesterjelölt.

A cím a könyv mondanivalója is egyben, amely Lezsák Sándor egyik nagy szemléletformáló pillanatára utal. Középiskolás évei alatt, a Madách-gimnáziumban volt egy nagyhírű latin-görög szakos tanár, Muraközy Gyula, aki nem tanította őket, egyszer viszont helyettesítette az egyik tanítót. “Hol tartanak magyarból, most mit tanulnak? Mi azt válaszoltuk: Kölcsey Himnuszát. És tudják? – kérdezte. Persze, kívülről – válaszoltuk. És belülről? – érdeklődött, és mi döbbent csendben nem tudtunk erre mit felelni. Akkor jöttünk rá, hogy belülről bizony még valóban nem ismerjük a Himnuszt” – mondta el Lezsák Sándor. A Hungarikumokról szóló törvény kapcsán is beszélt a magyar értékek védelmének fontosságáról. “Van egy olyan nemzedéke ennek az országnak, amelyben megvan ugyan a szunnyadó ambíció és potenciál, de azt egyfajta motivációval kell kiváltani. Kell, hogy legyen az ember életében egy meghatározó személy, aki a jó útra terel, és kellenek azok az életet meghatározó pillanatok, melyek új erővel töltenek fel” – sorolta.

“Nehezemre esett beszélni, írni az elmúlt évtizedek történéseiről, mivel a jelenkor történései is lekötik a figyelmemet. Visszaemlékezni amúgy is csak akkor szabad, ha az ember felkészül, pontosít neveket, helyrerakja a történéseket. Ami írásban megjelenik, már sokszor tényként van elfogadva” – mondta el a könyv kapcsán Lezsák Sándor. Az egykori MDF-ből kiszakadva, a Nemzeti Fórum elnökeként magát egyfajta politikai emigránsnak azonosította Lezsák, akit a Fidesz-KDNP szövetsége fogadott be. A párt múltja mellett a jelenét is izgatottan figyeli, főként a szegedi választások tükrében. “Nem egyformán szenvedték meg a városok a rendszerváltás előtti időszakot. Kecskemét például okosan készülődött abban az időszakban, amikor ellenzéki városvezetésben működött, tízezer munkahely, Mercedes és ahhoz köthető cégóriások lettek az eredményei. Itt Szegeden azonban a városvezetés nem tudta kihasználni sem a kormányzati, sem az ellenzéki pozíciót ezidáig. A választás most arról fog szólni ebben a városban, hogy sikerül-e egy kormányzattal együttműködő, előre tekintő városvezetést megalakítani. Az egész ország erre figyel most” – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Illés Attila

Fotó: Gémes Sándor

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép