Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: Nyolcvan vödör levegő
2010. január 2.

A mosonmagyaróvári társulat minap a Nyolcvan vödör levegő című tragikomédia színrevitelével köszöntötte a hatvan éves író- politikust. Lezsák - író-politikus társaival ellentétben - évtizedekig szinte csak közéleti szerepében mutatkozott meg, írói tevékenységét (legalábbis a nagyközönség előtt) „felfüggesztette".

Hogy helyesen cselekedett-e a papír mögé búvásban, ma még nem tudhatni, ám hogy nem akármilyen írói vénával áldotta meg a sors, arra a több mint két és fél évtizeddel ezelőtt született groteszk játéka, a Nyolcvan vödör levegő is bizonyság. Tragikomédiája Mrozek és Páskándi, a nagy közép-európai abszurd-írók árnyékában is elementáris erejű társadalombírálatnak (világbírálatnak!) hat.

Minthogy az elmúlt évtizedekben alig - vagy talán nem is - változott a körülöttünk lévő, minduntalan a fegyverkezésben nászát élő világ, mindennél élénkebb a darab maisága. Hiszen nem csupán a két főszereplő, az Öregember és az Öregasszony búvik meg az évek alatt szorgos munkával épített kút alatti bunkerben - az ókor félelmeit mai félelmekkel (atomhalál!) összekötő kazamatában -, hanem a világ sértését elszenvedő mi magunk is.

Őrületünkkel, a Trianon utáni helyzetet bíráló komikus ítélkezésünkkel - az ólomketrecben őrzött három nyúl, mint vészjelző triumvirátus nem véletlenül kapta a Sztálinra, Churchillre és Rooseveltre hajazó becenevet - akarunk kitörni a ránk omlasztott világ (még mindig tart az alapok szétcincálása) romjai alól? Vezényszavakat vagdosunk szeretteink fejéhez, mintha evvel megoldódnék az orosz, az amerikai, az izraeli, az arab, a kínai helyzet - ki-ki megnevezheti a hódítók neki tetsző, vagy épp ellenszenves kardcsörtetéseit (a globalizálódó aranyalmáért való harcait) -, mintha evvel a gesztussal egy csapásra helyre állna a világ rendje.

Lezsák azt is sugallja, miközben atombunkerében zajlik az idős házaspár félelem-burleszkje, hogy nem, (vagy nemcsak) a külső rossztól, a szalmacsutakos Európa-ház ballépéseitől kell megijednünk, a formálódó és idegen kezek által is formált történelemtől, hanem önmagunk kishitűségétől is. Hiszen mi kaptuk a kezünkbe az orosz szótárt az orosz hódítás évtizedei alatt, és mi forgatjuk gőzerővel, igazodván a komfort USA-lázhoz, az angol szótár lapjait is, ahelyett, hogy önmagunkat (országunkat) növesztenénk naggyá. És élnénk a félelem nélküli növekedés megannyi lehetőségével.

Öregemberként és Öregasszonyként forgathatjuk a mobil periszkópjainkat - Rigoletto-parafrázissal: a műszer ingatag - a fölöttünk tornyosuló gondok felé és a közép-európai tyúkketrec zavaros kakaskodásaira -, ha nem állunk a talpunkon (nemsokára itt a kínai áramlat, kéne fogpaszta gyanánt két kiló rizst venni!) könnyen fölkap bennünket a szél. A nyolcvan vödör levegő - tessék csak szippantani! - épp arra elég, hogy tetszhalott állapotunkat túléljük. Vélhetően nem könnyű terepen, hiszen a szmog (lásd a különféle médiák füstkilövelléseit) továbbra is torokkaparó átokként ül az oxigénre éhesek nem kis seregletén.

Régi darab - kéretik a színházaknak gyakrabban elővenni! -, de nem annyira ódon, hogy ne volna tele újsággal. Mert ez a megszerkesztett föld alatti  börtön mai félelmeink, társas magányunk, vissza-visszasajgó mulasztásaink és emlékezetes jó-rossz emlékeink foglalata. A világ furcsaságai - atomhordozók angyalszárnyakkal! - csak akkor fürdőzhetnek meg benne, ha hagyjuk. Ha elveszítjük - egyénként, népként, nemzetként - önbecsülésünket. Lezsák Sándor mai nyelven írott, a kisember hétköznapjait és félelmét szenzációs dialógussá (ismétléseiben: dialógusheggyé) emelő viselkedés-traktátusa költészet. Filozofikus humorát csillogtatva szinte önmagában hordja a megoldást. Csak az képes a Himalájára fölkapaszkodni, aki a lába előtt lévő - valljuk meg, elég sok - pocoktúrást is át tudja lépni.

A mosonmagyaróvári Theatrum Ad Flexum fergeteges előadással bizonyította a Nyolcvan vödör levegő életképességét, s - paradox - több áttételen keresztül megvilágosodó jövőképét. A zsúfolt, föld alatti vermet zsibvásárrá tevő - ugyanakkor eszközeiben célirányos - díszletezés (társas munka) a közhelyek abszurditását emelte a fókuszba. A játéknak (rendező: Kurucz Róbert) erősödő dinamikája - a 34 perces első felvonást egy 37 perces második követte - és kacagtatóan kesernyés hangulata volt. Melyet e leleményes színészvezetés csak fokozott.

Dokumentumszövegek, házastársi zsörtölődések követték egymást - kitűnő volt az Öregember érzelmességében is megható életrajzi vallomása-emlékezése -, s végül egy vörös fénybe beúszó táncosnő (O. Cser Zita) balett-látomása zárta - oldódásként - a XX. századi félelmek, nyűgök, frusztrációk, s valós életérzések abszurd kavalkádját. A film- és hangdokumentum hitelessége ugyancsak megnőtt a sejtelmesen mozgó alak képi kitárulkozásával.

A Nyolcvan vödör levegő két pillére vitathatatlanul az Öregembert alakító Komka Tamás és az Öregasszonyt megformázó Zemplenszky Rujder Éva. Kis, alig bebarangolható tér adatott számukra, hogy a tárgyak-dolgok közötti emlékezések kacskaringóin megmutathassák valódi énjüket. Komka a csaknem tábornoki szerepet, s Zemplenszky Rujder pedig a világ szennyét magán hordozó s alatta sem összeroskadó emberi jóságot. Komka bumfordi félelem-szolgálatosa (a férfi egy csillagközi állomás csaposa is lehetne) a hivalkodóbb, s a feleségét alakító színésznő a halkabb, visszafogottabb. Ahogyan elcsördíti az egyik az ostort, a másik úgy húzza le a fejét, nehogy találat érje. Összmunkájuk, hangulatteremtő képességük irigyelni való.

 

Szakolczay Lajos
Árkád - Szépirodalmi és Művészeti folyóirat

 


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép