Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Lezsák Sándor interjúja a Kereszttűzben


Mv.: - A Kereszttűz vendége ma reggel Lezsák Sándor lesz, jó reggelt kívánok! Akitől egyebek között azt kérdezzük, hogy ismét alapító atya lesz-e, nevezetesen a Lakitelek Párt alapító atyája?

 

Mv.: - Lezsák Sándor, jó reggelt kívánunk önnek!

Lezsák Sándor: - Jó reggelt!

Mv.: - Ma reggeli kérdező társaim Ferenczi Krisztina és Varga Domokos György. Képviselő úr, igaz-e az, hogy ön pillanatokon belül megalapítja a Lakitelek Pártot, ismét alapító atya lesz? Annak a fényében sikerülhet-e ez, hogy Lakitelek független polgármestere határozottan és kifejezetten felkérte önt, önöket, mint Lakitelek Munkacsoportot, hogy ne használják a város nevét.

L.S.: - Ez nem igaz, tehát semmiféle pártot nem szervezek, semmiféle pártot nem szervezünk, soha nem fordult meg a fejemben, és mások fejében sem, legalábbis a baráti, politikai környezetemben, hogy akár Lakitelek néven, akár más néven pártot szervezzünk. Valaki ezt kitalálta, földobta és hát a Lakiteleki Önkormányzat vezetője, a polgármester úr pedig balekje volt ennek a történetnek. Egyébként teljes joggal riadt meg, de illet volna tőlem is megkérdezni, ezt nem tette meg, ezt elmulasztotta.

Ferenczi Krisztina a Népszava munkatársa: - Hogy ha nem óhajtanak új pártot alapítani, akkor milyen politikai pályára lépnek? Milyen perspektíva áll önök előtt?


L.S.: - Semmiféle politikai pályára nem lépünk. Engem kizártak a frakcióból, ezt tudomásul kellett vennem, megszületett az etikai fegyelmi bizottságnak a döntése, legalábbis SMS üzenetben megkaptam, hogy kizártak, miután másfél órán át faggattak.

Mv.: - Írásban még nem kapta meg?


L.S.: - Nem kaptam meg írásban, nyilván meg fogom kapni a részletes indoklást, és fellebbezni is fogok, hiszen egy koncepciós pert látunk, érzek, tudok mindazon történések, gondolatok mögött amit ott akár megfogalmaztak akár írásban. Tehát nem volt szó semmiféle pártról, mi független képviselők leszünk. Ha pártot akartak volna szervezni a kiválók, tehát akiket nem zártak ki, akkor nyilván ezt megtették volna, és lett volna esélyük, lehetőségük akár önálló frakciót is alkossanak. Mi 14-en ma délelőtt leülünk, és végiggondoljuk azt, hogy egy kvázi frakció formájában független képviselőként nyilván kevesebb jogosítvánnyal fogunk dolgozni az Országgyűlésben, és most meg kell, hogy mondjam én félre is tolom az MDF-el kapcsolatos indulataimat, és elsősorban december 5-re, a népszavzásra összpontosítok, mert nagyon-nagy a tét, a kérdés úgy hangzik, hogy szereted-e a hazádat, és erre csak igennel lehet válaszolni december 5-én.

F.K.: - Én nem ezt a kérdést olvastam, egészen másképp vannak feltéve ezek a kérdések, de ez egy másik dolog, és messzire vezet. Azt szeretném kérdezni, hogy most, hogy elmondta, hogy függetlenként most ma összeülnek és meghatározzák, hogy milyen munkákban tudnak majd a parlamentben eredményt elérni, és részt venni, a 2006-os választások azért nincsen olyan messze. Nyilván gondolnak erre is. Miként indulnának, illetőleg indulnának-e?

L.S.: - Én most független képviselő vagyok, a Dávid munkacsoporttól független, ha úgy tetszik, de az MDF eredeti szellemiségétől, értékrendjétől nem vagyok független, és a választó kerületemtől sem vagyok független, éppen ezért fontos számomra december 5-e, hogy két igennel szavazzunk, és megpróbálom minden erőmet, lehetőségemet ennek érdekében mozgósítani.

Mv.: - Képviselő úr mennyire, - bocsánat.

F.K.: - Parancsolj!


Mv.: - Mennyire koherens az ön politikai pályája, vagy mennyire egyenes vonalú? Azt mondta ugye, hogy a Dávid munkacsoport. Most nem sokkal ezelőtt az elnökválasztó kampányban ön úgy kampányolt például Dávid Ibolya ellen, idézett egy lapból, hogy Dávid Ibolya Orbán Viktor jelöltje, és beviszi a Fideszbe az MDF -et, majd egy három héttel ezelőtti nyilatkozatában viszont már azt vetette a Dávid munkacsoport szemére, hogy az centrumos, balliberális irányba sodorja a pártot. Tehát mi alapján változik az ön véleménye ennyire rapid módon?

L.S.: - Szerkesztő úr, tessék megnézni az idézetet. Az az idézet az több esztendővel ezelőtti idézet, és én kértem a cáfolatát is, mert ilyent én soha nem mondtam, amit tetszett idézni, hogy nem koherens Orbán Viktor munkássága, vagy politikai tevékenységével. Nem erről van szó, hanem arról van szó, hogy az elmúlt másfél esztendőben, vagy két esztendőben tulajdonképpen nem történt más a Dávid munkacsoport, és főleg Dávid Ibolya pártelnök asszony részéről, mint hogy állandóan sértegette, és tulajdonképpen vádolta alaptalanul a Fidesz vezetőit, akik szövetségeseink ezen a politikai térfélen. Nem azt kereste ami összeköt bennünket, és nem azt kereste, hogy a másik oldallal kapcsolatban milyen elképzeléseink, gondolataink vannak, hogyan akarjuk a programunkat érvényesíteni, ez lett volna a feladatunk.

Varga Domokos György újságíró: - Mivel magyarázható az, hogy a választmány, az MDF Országos Választmánya ilyen elsöprő többséggel állt ki önök ellen?

L.S.: - Igen, egy piramis van itt. Tehát a tetején a pártelnök asszony, száz százalékban az elnökség, aztán a 72-75 százalékban a választmány, 50-50 százalékban a megyei választmányok, és az ismereteink szerint, és az elmúlt heteknek a jelzései szerint egy olyan 30 százalék a tagság részéről, amíg mi a parlamentben dolgoztunk, amíg mi az uniós választás érdekében dolgoztunk, amíg mi politikai programot próbáltunk megfogalmazni a tisztújításhoz, amíg mi az alapszabály módosításhoz javaslatokat gyűjtöttünk ez elmúlt nyáron, amíg mi népfőiskolát szerveztünk, és próbáltuk előkészíteni a kettős állampolgárságról szóló szavazást, a kórházprivatizációval kapcsolatos véleményünket, szakmai programokat...

V.D.Gy.: - Világos, de hát ez...

L.S.: - Addig szerveztek ellenünk tulajdonképpen. Átszervezték tulajdonképpen a pártot.

V.D.Gy.: - Világos, de ez elég lehangoló dolog, mert ön azt mondja, hogy...

L.S.: - Ez eléggé lehangoló.

V.D.Gy.: - Mert ön azt mondja, hogy ha Magyarországon valaki nagyon dolgozik, akkor két szék közt a pad alá esik, vagy egy százszázalékos vezetéssel, százszázalékos ellentétellel el lehet tüntetni a politikai színpadról, legalábbis a függetlenek közé lehet nyomni.

L.S.: - Én úgy gondolom, hogy megtévesztette a tagságot Dávid Ibolya is és munkatársai, politikai nem tudom én vezetői azzal, hogy állandóan ellenünk kampányoltak.

V.D.Gy.: - Na hát önök meg állandóan ellenség...

F.K.: - Egyfolytában Dávid Ibolyáék ellen, gyakorlatilag ugye a választáson elérték a kitűzött eredményt, meghaladta az 5 százalékot az MDF , ez egy nagyon nagy siker volt, és önök utána egybe hátba szúrták...


L.S.: - Na, na! Bennünket szúrtak hátba azzal, hogy az 5 százalékos, valóban sikeres uniós választást követően kezdődött nem a beszámolás, hanem másfajta igekötőket használtak a kiszámolás, a leszámolás az elszámolás a rászámolás, és a felszámolás. Fölszámoltak szervezeteket törvénytelenül. Az MDF elnökasszonya, a volt igazságügyi miniszter azzal fog bevonulni a jogtörténetbe, hogy a kollektív bűnösség elvét alkalmazta a szervezetekkel, immár bíróság mondta ezt ki. Na most ez ellen léptünk föl. Egy olyan tisztújítás idegesítő hangulatában, ahol a fenyegetettség állapotát valósították meg,...

Mv.: - Képviselő úr, na most...

L.S.: - Valósították meg az Országos Választmányon, és nem csodálom azt, hogy sokan megriadtak, elhúzódtak, és bizony bátortalanul, de föltették a kezüket akkor is, amikor talán már maguk is gondolták, hogy nem kellene, és most éppen a kórház privatizációs elnökasszonyi döntés az, nem akarja leállítani a kórházprivatizációt, amelyik felébresztette a...

F.K.: - A kérdés nem így van uram föltéve! A kérdés az úgy van föltéve, hogy nem a kórház privatizációra, hanem az egész egészségügyre vonatkozik, ami azt jelentené Dávid Ibolya kedvenc példájával élve, de ez nagyon eklatáns példa, hogy ha egy patikus meghal, akkor nem lehet új magántulajdonost odavenni abba a patikába, márpedig például a gyógyszertárak nagyon jól működnek magánkézben.


L.S.: - Az MDF-nek 15 éve működik az Egészségpolitikai Kollégiuma. Nagy hírű kórházigazgatók, valóban hozzáértő professzorok, akadémikusok, egyetemi tanárok, és egyszerű körzeti orvosokból álló kollégium, amely nagyon határozottan azt mondja, hogy igenis le kell állítani, tehát igennel kell szavazni, mert egy új helyzet szerveződhet, jöhet létre az egészségnek a talpra állítása, és nem oly módon, ahogy most Dávid Ibolyáék ...

F.K.: - A kérdés így hangzik, ami népszavazásra van téve...

Mv.: - Bocsánat, hogy megakasztalak, csak, hogy említette a privatizációval kapcsolatos népszavazást képviselő úr, ugye emiatt ami álláspontot elfoglalt Dávid Ibolya ezzel kapcsolatban, két MDF -es etikai vizsgálatot kezdeményez Dávid Ibolya ellen. Önök állnak emögött?

L.S.: - Nem ezt én is.. sajtóhírből értesültem erről, és nagyon kíváncsi vagyok a beadványnak a tartalmára, hogy mivel indokolja ezt, igen.

F.K.: - Bocsásson meg, ez a kérdés így hangzik amit népszavazásra bocsátanak, Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt. Az egészségügyi közszolgáltató intézmények ebbe beleértendő a patikák sorsa, és csomó szolgáltatásé, ami már jól működik!


L.S.: - Igen. Szóval az igen a kérdésre valóban nagyon határozott igent kell adnunk, mert az állam nem vonulhat ki az egészségügy területéről...

F.K.: - Nem is akart kivonulni!


L.S.: - De ön éppen ezt sugallja! Éppen ezt sugallja a kérdésével is, és egy új helyzetet kell teremteni. Végig kell gondolni, tehát tulajdonképpen ez lehetőséget ad a népszavazás, a döntés lehetőséget ad, hogy álljon meg kedves állam, itt neked felelősséged van, és nem úgy ahogy éppen Dávid Ibolya beszél az olcsó államról, és itt is van egy ellentét köztünk ha úgy tetszik a Dávid munkacsoport és köztünk, hogy nem a demagóg olcsó állam jelszavával, hanem valóban a kisiskolák, a kistelepülések érdekében nem lehet kivonulni az államnak, és valóban gazdája kell, hogy legyen, felelős gazdája.

Mv.: - Bocsásson meg, csak metodikailag itt most két kérdés keveredik össze, az egyik az egészségügyi privatizációval kapcsolatos, a másik pedig általában a privatizációval kapcsolatban.

F.K.: - De nem óhajt az állam kivonulni, a TB finanszírozás nem függvénye annak, hogy milyen kézben van a patika. A gyógyszerhez annyit adnak hozzá, amennyit meghatároz erre.


Mv.: - Megbocsássanak, negyedik kérdező van a telefonban, halló, jó reggelt kívánunk!


- Jó reggelt kívánok!

Mv.: - Tessék parancsolni.


- Sopronból beszélek, és Lezsák Sándorhoz szeretnék egy kérdést feltenni. Nem tudom, hogy a Lezsák Sándor ismeri a nevemet, már a régi időkből, ha nem az sem baj, nyilvánvalóan elfelejtette. Lezsák úr az ön szemére vetik ebben a műsorban is, és általában, hogy az ön vezette csoport állandóan szemben haladt az MDF jelentős részével, és az MDF szimpatizánsokkal, a tagsággal, az elnökséggel, a választmánnyal. Tegnap sajnálatos két eredmény... nem is eredménytelen, hanem érvénytelen szavazás történt Magyarországon Szécsényben, és Sopronban. A soproni MDF jelölt mindössze 2,2 százalékot ért el a választásokon az 51 százalékot elért Fideszel szemben, nem tudom pontosan, lehet hogy tévedek számokban egy kicsit, 34 százalékos MSZP és az SZDSZ jelöltje is több, mint a dupláját szerezte az MDF jelöltjének. Az MDF Dávid Ibolya féle MDF jelöltet megelőzte például a MIÉP jelöltje is. Lát-e ön bármilyen összefüggést aközött, hogy állítólag mindenki a Dávid Ibolya csoportja mellett foglal állást, és azt támogatja, és mégis ilyen gyér és ilyen siralmas eredményt ért el az MDF ezeken az egyébként érvénytelen választásokon? Egyébként Sopron... Szécsényre is jellemző. Köszönöm.


L.S.: - Ismerem a választás eredményeit, ez egy nagyon szomorú történet újabb fejezete,...

Mv.: - Bocsánat, a kérdezőt ismeri?

L.S.: - Nem értettem jól a nevét.

Mv.: - Czike Albert...

F.K.: - dr.Czike Albert volt.


L.S.: - Igen, igen, nagyon régen találkoztam vele. Szomorú történetnek egy fejezete ez a választás, mindenképpen először is hadd gratuláljak a Fidesz Magyar Polgári Szövetségnek az eredményhez, mert egy tudatos, jó szervező munka van emögött, és vélhetően tovább folytatják ezt a munkát. Másrészt bánt az, hogy MDF ... az MDF-ről jót, vagy semmit. Nagyon nehezen beszélek az MDF-ről, mert semmi jót nem tudok mondani mostanában. Ez a 2 százalék nyilván el kell, hogy gondolkodtassa az MDF vezetését is, de el kell, hogy gondolkodtassa a tagságot is, hogy mennyiben ártott, vagy használt az elmúlt hónapoknak a belső civakodása, küzdelme.

Mv.: - De bocsánat, ekkor ugye föl kell tenni a személyes kérdést az embernek saját magának, hogy akkor ki ártott, vagy ki használt? Ön képviselő úr, Lezsák Sándor ön használt-e, vagy ártott-e a pártnak, hogy a tegnapi időközi parlamenti választáson ilyen eredményt ért el a volt pártja?

L.S.: - Június 19-én 6 nappal az uniós választás sikere után feloszlatták a II. kerületi szervezetet, nem törvénytelenül, alapszabály ellenesen feloszlatták a sárospataki szervezetet. A fenyegetettség állapotát hozták be az MDF-be és elindult egy olyan folyamat, a tisztújítás folyamata, amiben meg kellett szólalni. És vétkesek közt cinkos aki néma, meg kellett szólalnunk, és nagyon bíztunk abban, hogy ez a nyáron rendeződik, nem történt meg. Arra nem kaptam lehetőséget, hogy miután egy munkacsoport létrejön, az országos gyűlés, a tisztújítás érdekében, létrejön azért, hogy programot alkossunk, hogy a Magyar Demokrata Fórum központjában legyen lehetőségünk, Fórum a Fórumért címmel például rendezvényt szervezni, és azt nagyon határozottan elutasította a pártelnök asszony azzal az indoklással, hogy mit képzelek.

V.D.Gy.: - És azt, hogy Herényi Károlyt például le akarták váltani, az már következmény volt?

L.S.: - Az már következmény volt.

V.D.Gy.: - Tehát önök erre nem gondoltak volna?

L.S.: - Egy belső feszültséget próbáltunk azzal megoldani, hogy...

Mv.: - Egy pillanat, de az eredeti kérdés az volt elnézést, hogy ez a választási fiaskó Sopronban és Szécsényben, mármint az MDF választási fiaskója ez minek köszönhető? Dávid Ibolyának, vagy a Lakitelek Munkacsoportnak, nevezetesen önnek?

L.S.: - A rossz előkészítésnek, de ebben az előkészítésben én már nem vehettem részt, és nyilvánvaló annyiban nekem is köszönhető, hogy korábban nem voltam határozottabb abban, hogy Dávid Ibolya és munkatársait el kell távolítani a Magyar Demokrata Fórum éléről. Nem az MDF-ből. Ebben nem voltunk elég határozottak.

V.D.Gy.: - De abban igaza van az MDF mostani vezetésének, hogy a Fidesz erős kísérleteket tett arra, hogy lenyeljék őket, vagy pedig kiszorítsák abból a pozícióból is, amit az 5 százalékukkal megszerezhettek, és kétségtelen, hogy az ön szavai is arra utalnak, ahogy ön dicséretesnek tartja a Fidesznek az előre törését és jobban fél attól, hogy esetleg az MDF ezt az előtörést megakadályozhatja, vagy keresztbe tehetne...


L.S.: - Mindenkor az erős, önálló és egységes MDF érdekében dolgoztam, és dolgozok a jövőben is, de kétfajta önállóság van. Van felelőtlen önállóság és felelős önállóság. Én az én meggyőződésem, ismereteim alapján kalandor politika, felelőtlen önállóságban gondolkodik a pártelnök asszony akkor, amikor az állandó sértegetéssel, az állandó vádaskodással, alaptalan rágalmakkal próbálja a Fideszt ingerelni, és próbálja a maga helyét megtalálni, így nem lehet. Így nem lehet.

V.D.Gy.: - Annak semmi köze az igazsághoz... - tessék!

F.K.: - Nagyot tévednek azok, akik azt gondolják, hogy ön és néhány társa a kizártak közül a következő választáson Fidesz színekben fogják...


L.S.: - Ezt elképzelhetetlennek tartom, akár most... ebben a pillanatban a 14 MDF-es, volt MDF-es képviselő, független képviselők vagyunk, és nyilván május 8-ig 6 hónap, a győzelem napja, pünkösd hete, akkor kell eldönteni, hogy mi történt az MDF-ben, akkor kell eldönteni, hogy hogyan tovább, és nyilvánvaló lesz ez a hat hónap.

V.D.Gy.: - Most egy picit visszaugornék időben. A Lakiteleki Népfőiskolát Princz Gábor is támogatta egyebek között.

L.S.: - Ön is támogatta, ön is, ön is....

F.K.: - Az adóforintjainkból, igen.

L.S.: - Így van.

F.K.: - Amikor a Reorg 1000.-Ft-ért adta el az önök 80 vagy 100 millió forintos meg nem fizetett hitelét, amit a Postabank adott.


L.S.: - Ez nem igaz. Ez egy nagy maflaság, már ne haragudjon. Tessék utána nézni ennek, hogy mennyi...

F.K.: - Önök megfizették ezt az adósságot az akkor még állami tulajdonú Posbanknak? Nem fizették vissza.

L.S.: - Átvette Szeged-csanádi Püspökségben fizették meg helyettünk. Tessék majd utánanézni, és megkapta a tulajdont. Tehát pontatlan ismeretek vesz kedves Ferenczi Krisztina.

Mv.: - Domokos, fél percünk van, kérlek!

V.D.Gy.: - Akkor nagyon röviden, egy félmondatot...


L.S.: - Nagyon szívesen utána akár leülök utána...

F.K.: - Akkor miért került a követeléskezelőhöz, akkor a lejárt követelések landolnak mindig?


L.S.: - Utána nagyon szívesen elmondom!

V.D.Gy.: - Fél percben annyit akarok, mert a fiam mindig feltöltekezve jött haza a Lakiteleki Népfőiskoláról, mégis Princz Gábortól kapták a pénzt...

L.S.: - Nem csak Princz Gábortól.

V.D.Gy.: - Nem csak Princz Gábortól, de amit kérdezni akarok, ilyen ez a Magyar Fórum, hogy elképzelhetetlen az, hogy kétes bankok kétes segítségét vegyék igénybe fontos célokhoz?

L.S.: - Ide nézzen, miért különös az, hogy amikor itt milliárdos vagyonok keletkeztek, eléggé szokatlan, vagy erősen kifogásolható körülmények között, hogy létrejött egy Lakitelek Népfőiskola, egyáltalán nem milliárdokból, kölcsönből, és támogatásokból, nyugati és a tengeren túli emigrációk támogatásával közcélra, közérdekből, és ma is dolgozik, működik, és ott különféle programokkal, körülbelül 10.000 ember egy esztendőben részesül valamilyen ismeretben. Miért különös ez? Miért van az, hogy egy Ferenczi Krisztina ide áll, és azt mondja, hogy haha, ott valami megint valami nem stimmelt!

F.K.: - Mert annak idején foglalkoztam a Reorgba került követelésekkel, amit gyakorlatilag az adófizetők pénzén fizettünk meg.


L.S.: - Igen. Tessék megnézni akkor a népfőiskolát, hogy igen is, ez az adófizetők pénzéből működik a köz érdekében.

F.K.: - Az rendben van, azzal nincs semmi gondom, csak hogy ha egy hitelt nem fizetnek vissza.

L.S.: - De visszafizettük a hitelt! Tessék ennek utánanézni pontosan.

Mv.: - Volt egy tényállítás Lezsák úr részéről, volt egy másik állítás Ferenczi Krisztina részéről, gyaníthatóan ennek folytatása lesz.


L.S.: - Átadtuk a tulajdont, azzal fizettük vissza.

Mv.: - Lezsák úr köszönjük, hogy vendégünk volt!

L.S.: - Én is köszönöm szépen!

 

 

Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép