Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Lezsák Sándor interjúja az Info Rádió Aréna című műsorában

Szűcs Péter: - Az Info Rádió mikrofonjánál Szűcs Péter, vendégünk pedig ebben az órában Lezsák Sándor független országgyűlési képviselő. Jó estét kívánok, köszönjük, hogy elfogadta a meghívásunkat.


Lezsák Sándor (független országgyűlési képviselő): - Tisztelettel köszöntöm a hallgatókat.


Szűcs Péter: - Amikor a kizárások történtek és Ön a kamerák elé lépett, akkor azt mondta szó szerint, hogy az MDF-ről jót, vagy semmit. Itthon Magyarországon halottról szokás ezt. Annak tartja a pártot?Lezsák Sándor: - Nem. Egyáltalán nem. Az MDF-ről sok jót nem mondhatok, különösen a tegnapi időközi választást követően, azonban a Dávid munkacsoportról mindenképpen beszélnem kell. Az MDF mostani vezetéséről nyilván megvan a véleményem és megvan az a történetünk, amely végül is oda vezetett, hogy többünket kizártak, illetve képviselőtársaim kiváltak az MDF frakcióból.


Szűcs Péter: - Miben látja Ön a legnagyobb vitát az MDF jelenlegi vezetése, illetve Önök között?


Lezsák Sándor: - Talán az a különbség, hogy a Dávid munkacsoport, az MDF jelenlegi vezetése minden ágon szavazatokat akar, bármi áron, mi pedig feladatokat akarunk megoldani, az MDF értékrendjének megfelelő feladatokat. Ez talán a legnagyobb különbség.


Szűcs Péter: - Azt ők is azt mondják, hogy ők is feladatokat akarnak megoldani, hiszen különböző kérdésekben megfogalmazzák álláspontjukat.Lezsák Sándor: - Igen, de éppen a kórházprivatizációval kapcsolatos állásfoglalásunk jelzi azt, hogy mindenáron szavazatokat akarnak hozni és éppen a tegnapi időközi választás jelzi, hogy ez mekkora zavart okozhatott például az MDF megítélésében.


Szűcs Péter: - Abból lehet mérni, hogy egy érvénytelen időközi választáson vagyunk túl, nem egészen 30 %-os, alacsonyabb, mint 30 %-os részvételből, lehet ebből bármire következtetni?Lezsák Sándor: - Az Info Rádióban hangzott el több politológus állítása, hogy az alacsony részvétel, az elsősorban a kisebb támogatottságú pártoknak kedvez. Tehát kedveznie kellett volna most az MDF-nek, nem ez történt, nyilván ott a háttérben nagyobb zavar van.


Szűcs Péter: - Külső szemmel a legnagyobb vita Önök között, az úgy tűnt, hogy a Fidesz-szel való kapcsolat mikéntje. Dávid Ibolya az önállóság mellett tette le a voksát, amit a párt megyei szervezetei is támogattak. Önöknek milyen elképzelései, tehát mi volt ebben a fő vita? Önök hogyan képzelték el a Fidesz-szel való kapcsolatot?


Lezsák Sándor: - Nyáron a Lakitelek Munkacsoport több összejövetelén hangsúlyozta, minden megnyilvánulásunkban ott szerepelt, hogy önálló, erős, egységes MDF-et akarunk, de másképpen értelmezzük az önállóságot.


Szűcs Péter: - Hogyan?


Lezsák Sándor: - Egyszerűsítve kétféle önállóság van. Az egyik a felelős önállóság, a másik pedig a felelőtlen önállóság. Ezt a felelőtlen önállóságot kalandor politikának is nevezik. Amikor manőverezek ide-oda, amikor kiszámíthatatlan a mozgásom, amikor mindig arra ügyelek, hogy újabb és újabb szavazatokat hódítsak meg és közben elsikkad a lényeg, az MDF-nek az alapértéke, programja és tulajdonképpen ez egy olyan területre viszi azt a politikai erőt, jelen esetben az MDF-et, amely már követhetetlen, ami újabb zavarokat okoz, feszültségeket, ellentéteket. Azzal nem lehet és ezt nem nevezhetem felelős politizálásnak, hogy elszigetelni a Fideszt, hogy mindenáron sértegetni a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség vezetőjét, vezetőit és ezzel szegezni újabb és újabb szavazatokat, ez jellemezte. Nem volt az elmúlt hónapokban nem volt felelős megnyilatkozása ilyen szempontból az MDF mostani vezetésének. Tele van kétértelműséggel, tele van bizonytalansággal és tulajdonképpen ezt éltük meg az elmúlt két esztendőben, ezt próbáltuk belül tartani. Ilyen volt az iraki szerepvállalás ügyében hozott első döntések egyike, amelyet Dávid Ibolya pártelnökasszony mereven elutasított, illetve aztán elhúzódott és aztán engedett a belső akaratnak. De ilyen volt akár az olcsó állam, az államfelfogásunk nagyon eltér, hiszen eléggé napirend előtti megszólalásokban, megnyilatkozásokban egy demagóg államfelfogást jelent, meg az olcsó állam felfogását, nem pedig a felelős állam, amelyik nem vonulhat ki az egészségügyből, nem vonulhatnak ki az önkormányzatok támogatása a kisiskolák megtartásából és folytathatnám tovább a sort. Elhangzott olyan az elnökasszony szájából, hogy tulajdonképpen nem mindegy, hogy hol készül ez a tankönyv és ezzel már a nemzeti tankönyv helyzetét, sorsát is megítélte. Ezek ugyan belső viták, nehéz ezt kiadni, nehéz erről kifelé beszélni.


Szűcs Péter: - Azért annyira nem nehéz, mert az ember olvasta a sajtót, mondjuk főleg az uniós parlamenti választások előtt, azok a politikusok, akik már nem tagjai az MDF-nek, illetve a frakciónak, elég egyértelműen és világosan jelezték, hogy ők nagyon nem értenek egyet a vezetéssel a sajtó különböző orgánumaiban.


Lezsák Sándor: - Ketten voltak, Balsai István, illetve Horváth Balázs, ők is nagyon visszafogottak voltak ebben az időszakban és mindenképpen próbáltuk belül tartani, mert azt mondtuk, hogy igenis meghatározó az MDF jövője szempontjából az uniós választásnak az eredménye. Magam is mindent megtettem annak érdekében, hogy ez sikeres legyen, ez az egyik legjobban szerepelt a választókerületben, az uniós választáson. Azonban az uniós választás éjszakáján, amennyire számomra,


Szűcs Péter: - Hát ott az öröm pillanatait lehet látni, hogyha az ember a fotókat nézi, Önt is.


Lezsák Sándor: - Számomra remélhető volt az, hogy a következő napokban leülünk és végiggondoljuk a következő két esztendőt.


Szűcs Péter: - De akkor már javában zajlott a vita a nyilvánosság előtt is. Egyértelmű volt, hogy komoly vita van az MDF vezetésén belül, illetve az MDF-es politikusok között.Lezsák Sándor: - Éppen azért dolgoztunk, azért is dolgoztunk a választás sikeréért, mert ez adhat egy lendületet, adhat egy reményt arra, hogy együtt gondoljuk végig. Mi történt két nap múlva, egy étteremben reggel egy szűk beszélgetésen azzal kellett szembenéznem, hogy ott egy politikai elemző közölte, hogy az MDF óriási sikert ért el és meg kell célozni a 10 %-ot a választáson, ehhez viszont egy esztendeig ütni-vágni kell ... a Fidesz-t, annak vezetőjét, mert ezzel lehet igazán sikert elérni. És erre kérdeztem én, hogy hát egyáltalán hol vagyok, lehet, hogy rossz étterembe jöttem be. Mert ez egy olyan folyamatot indíthat el, és indított el, hiszen ez volt kedden, szerdán kiderül, hogy idő előtti tisztújítás lesz csütörtökön, hogy felfüggesztik, illetve aztán feloszlatják a II. kerületet, aztán jöttek az újabb események kizárásokról, belső feszültségekről, tulajdonképpen a megfélemlítés, a fenyegetettség állapota jött létre az MDF házatáján.


Szűcs Péter: - Innen folytatjuk, rövid hírek jönnek itt az Info Rádióban. Vendégünk ebben az órában Lezsák Sándor, független országgyűlési képviselő.


***


Szűcs Péter: - Folytatódik az Aréna, vendégünk továbbra is Lezsák Sándor, független országgyűlési képviselő. A rövid hírek előtt ugye úgy fogalmazott, hogy van felelős önállóság, illetve felelőtlen. Ön felelőtlennek nevezte az MDF jelenlegi vezetését ebből a szempontból. Mi lenne a felelős önállóság az Ön elképzelései szerint, ez hogyan valósulhat meg?


Lezsák Sándor (független országgyűlési képviselő): - Az MDF programjának megfelelő szakmai munka, és olyan belső egyeztetések ellenzéken belül, amelyek alkalmasak arra, hogy valóban a megvalósíthatósági tanulmányok is elkészüljenek, ne csak jelszavak és programszintű megnyilvánulások, hozzászólások. Tehát egy olyan együttműködés, amelyikben pontosan szétvált, ahogyan szétvált eddig is, hogy mi a Fidesz és mi az MDF , hiszen meg lehetett különböztetni. Azonban az elmúlt hónapoknak a történései azért elmaszatolták egyrészt az ellentéteket, másrészt pedig, a különbségeket, másrészt pedig olyan ellentéteket hoztak létre, amelyek inkább a szociálliberális koalíciónak a munkáját segítették abban, hogy íme szépen tönkrezúzzák, tönkreverik egymást.


Szűcs Péter: - Az önállóságot, mondjuk önálló listán gondolták volna Önök adott esetben 2006-ban?Lezsák Sándor: - Azt is végig lehetett volna gondolni abban az esetben, hogyha az MDF-nek van valóban egy felelős vezetése, nem pedig egy halandó politikája és bizonytalanságra hajlamos irányítás. Mondok egy konkrét példát. Az uniós választást megelőző héten hét elején, felhív a Népszabadság munkatársa és azt mondja, kedves alelnök úr, nyilatkozzon néhány mondatban, foglalja össze a véleményét a konzervatív kiáltványról. Visszakérdeztem, miről tetszik kérdezni? Konzervatív kiáltványról. Szégyelltem magam, fogalmam sem volt arról, mi az a konzervatív kiáltvány, s miről kellene nyilatkoznom. Kiderült, hogy ez a Népszabadságban jelent meg, Dávid Ibolya jegyezte. Felhívtam Gémesi Györgyöt. Gyuri, ne haragudjál, én tudom azt, hogy sok információból engem kiszorítotok mostanában, de legalább amíg az MDF alelnöke vagyok, addig azért legalább mondjátok meg, hogy mégis mi történik. Ő sem tudott semmit a konzervatív kiáltványról. Katona Kálmán sem tudott semmit a konzervatív kiáltványról. Ilyen bizonytalanságban. Később egy pártdokumentumnak nevezett anyag megjelenésével, tessék mondani hogyan lehet belső bizalmi kört kialakítani, hogyan lehet ellenzékben kétpárti együttműködést valóban jól hasznosítani a politikai céljaink érdekében?


Szűcs Péter: - Több elemző meg azt mondja, hogy most jobban meg lehet különböztetni mondjuk az MDF-et, mint eddig lehetett. Hiszen közös lista volt 98-ban.


Lezsák Sándor: - De nekünk, bennünket elsősorban az MSZP-t és az SZDSZ-t és másrészt pedig,


Szűcs Péter: - Abban is nagyon sok kérdésben teljesen más álláspontja van az MDF-nek jelen pillanatban is.


Lezsák Sándor: - Na de akár a kórházprivatizáció ügyében, akár a legutóbbi időkben a parlamenti napirend előtti megszólalásokban azért nem véletlenül érkeznek azok a simogató, becéző mondatok mondjuk Gyurcsány miniszterelök úr részéről az MDF elé, amelyek érkeznek. Én nem azt mondom, hogy nem kell együttműködni térség ügyekben, vidékfejlesztésben, vannak olyan valóban minimum programok, amelyek pártérdekektől függetlenek az én értelmezésemben, de itt azért valami más történik.


Szűcs Péter: - Nem arról van szó, mert külső szemmel ez így is felfogható, hogy az MDF-en belül néhány politikus nem értett egyet az MDF vezetésével, hiszen a megyék többsége az Dávid Ibolya mellett van, ez az eddigi összes határozat szerint ez így van és hogy nem sikerült annak a néhány embernek, aki képvisel egy más típusú politizálást a párton, vagy képviselt a párton belül egy más típusú politizálást, nem sikerült támogatást szerezniük az MDF többi tagszervezete mellett.Lezsák Sándor: - Igen, ebben van igazság, amit most megfogalmazott.


Szűcs Péter: - Ennek oka lehet nyilván.


Lezsák Sándor: - De talán többek között az is oka lehet, hogy a képviselőtársaim, akiket kizártak, illetve akik kiváltak, ha megnézi a parlamenti megszólalásokat és összegzi, akkor durva becslést mondok, de kétharmada az a kizártak és kiváltaknak a hozzászólása, megszólalása, parlamenti munkáé csak egyharmad, akik megmaradtak. Mi valóban próbáltunk összpontosítani szakmai kérdéseket, parlamenti munkára.


Szűcs Péter: - Annál is inkább, hiszen gyakorlatilag Önök többen vannak, tehát ha így nézem, akkor még jó, hogy csak kétharmad, egyharmad.Lezsák Sándor: - De még ha arányait nézi, illetve az egy főre eső, az egy főre eső nem tudom (közbeszólás)


Szűcs Péter: - De ebből le lehet-e mérni bármi is?


Lezsák Sándor: - Ebből azt lehet lemérni, hogy el voltunk foglalva a parlamenti munkával, én magam többek között Csengei Dénes Vándoregyetemmel, népfőiskolával, nemzetpolitikai társasággal, zöldfórummal, kereszténydemokrata fórummal, tehát próbáltuk azt a mozgalmi környezetet létrehozni, ez volt az én felelősségem, és feladatom, eközben pedig szépen átalakították, átszervezték az MDF-et.


Szűcs Péter: - Igen, de Önökre meg azt mondták, hogy gyakorlatilag a frakcióban lévő többségükkel túszul akarták ejteni a pártot. Ez egy kis párt, valamilyen módon rendezni kell ezt a kérdést. Mert csak a frakcióban volt többségük, a pártban nem.


Leszák Sándor: - De miután az uniós választást követő napokban megkezdődik egy politikai leszámolás, egy megtorlás, egy olyan időszak, amit tisztújításnak neveznek és tisztújításban igenis meg kell fogalmazni a külön véleményt, meg kell fogalmazni azokat a politikai célokat, feladatokat, tennivalókat, amelyek (közbeszólás)


Szűcs Péter: - Nem volt például Dávid Ibolyának konkurens jelöltje.


Lezsák Sándor: - Volt, de Medgyasszay Lászlót nagyon szerettük volna, azonban ott családi okok játszottak közre, hogy igazán nem vállalta azt a küzdelmet, azt a politikai küzdelmet, amit kellett volna vállalni. Programunk volt egyébként, amit aztán szépen elhallgattak és azt mondták, hogy nincsen.


Szűcs Péter: - Több kollegájának is feltettem, hiszen nem Ön az egyetlen a kizártak közül, akikkel beszélgetek itt az Aréna című műsorban, hogyha ennyire megromlott a viszony az Önök felfogása szerint és ugye az tény, azt Ön is elismeri, hogy a párton belül nem Önöknek volt többségük, kisebbségben maradtak, ha ennyire megromlik egy párton belül így a viszony, akkor nem egyszerűbb azt mondani, hogy akkor nekem ez nem tetszik és én felállok és otthagyom a pártot.


Lezsák Sándor: - Ez az egyik lehetőség, van egy másik lehetőség, tudomásul veszem és azt mondom, hogy igen, ez a többség és alávetem magam a többség akaratának. Mindenképpen ezt tettem volna, hogyha közben nem kezdődik meg az öt kizárással egy olyan politikai leszámolás folyamata, amely viszont elfogadhatatlan.


Szűcs Péter: - Na jó, de ők azért nem ezt tették, itt is elmondták, keményen kritizálták az MDF vezetését, az uniós választások előtt a sajtóban is megjelent valóban két képviselőtől ezzel kapcsolatban a választások előtt. Lehet azt mondani ezért, bár ez nyílt színen zajlott ez a vita, és hogyha egy pont után az ember nagyon nem ért egyet a másikkal, de az belátja, hogy neki többsége van abban a szervezetben, akkor az a választási lehetősége van, hogy akkor feláll.


Lezsák Sándor: - Egy vezetésnek pedig az a választási lehetősége van, hogy akivel gondja van, akár egy Horváth Balázszsal, Balsai Istvánnal, azokat állítsa etikai fegyelmi bizottság elé, de ne egy szervezetet oszlasson fel. A kollektív bűnösség elvét, gyakorlatát vezette be a volt igazságügyminiszter, elképesztő volt.


Szűcs Péter: - Igen, csak ugye a választások előtt azért az úgy tűnt, hogy ott már megfogalmazódtak ezek a bizonyos kritikai elemei ennek a vitának és azért az uniós választás a jelenlegi vezetés politikáját támasztotta alá, hiszen meglett az 5 %, amire nagyon sokan azt mondták egyébként, hogy nem lesz meg, jobboldalon is.


Lezsák Sándor: - Én azt mondtam, hogy meglesz és meg is tettünk mindent érte, és tessék megnézni, akár egy Németh Zsolt, aki kivált, akár egy Font Sándor, sorolhatnám tovább azokat a példákat, akik nemcsak hozták, hanem jóval túlszárnyalták azt az eredményt, ami elvárható lett volna az adott területen. Ezért nem is értem, hogy ezt követően egy tisztújítási folyamat elkezdődik, hogy miért a leszámolás, miért a fenyegetettség és miért a szabálytalan törvényellenes feloszlatás, bíróság igazolta vissza, hogy jól érzékeltük, jogfelfogásunk pontos volt mindkét esetben.


Szűcs Péter: - Hát ugye az a helyzet volt, amire már az előbb utaltam, hogy érezhette úgy a párt, hogy a frakció zsarolni akarja, most idézőjelbe ezt a szót természetesen, a pártot azzal, hogy azok, akik ellenzik a párt politikáját, a frakción belül többségbe kerülnek és gyakorlatilag a parlamenti munkában azt valósítják meg, amit ők akarnak, nem biztos, hogy ez feltétlenül egyezik az MDF álláspontjával, mint ahogy most Ön is elmondja, hogy bizonyos kérdésekben nem egyezik a véleménye az MDF politikájával.


Lezsák Sándor: - De hát ez egy feltételezés volt.


Szűcs Péter: - Igen, csak kérdés, hogy a pártnak van-e frakciója, ugye nem Önök az elsők, akiknél ez felmerül, vagy a frakciónak pártja?Lezsák Sándor: - A pártnak van frakciója, ez teljesen természetes dolog.


Szűcs Péter: - Tudta volna-e esetleg azt kommunikálni, mondjuk kórházprivatizáció kérdésében, hogy bizonyos feltételek mellett az MDF el tudja fogadni?Lezsák Sándor: - Nyilvánvaló, hogy el tudta volna fogadni az MDF-nek a véleményét, de ez most már mind ilyen feltételezés, tehát nem engedték azt szabályosan, hogy eljussunk egyáltalán egy ilyen helyzetbe.


Szűcs Péter: - Innen folytatjuk majd már a jövő kérdéseiről a hírek után. Vendégünk ebben az órában Lezsák Sándor, független országgyűlési képviselő.


***


Szűcs Péter: - Folytatódik az Aréna, vendégünk továbbra is Lezsák Sándor, független országgyűlési képviselő. Azt ígértem a hírek előtt, hogy a jövőről beszélgetünk, erről fogom kérdezni rövidesen, de van egy hallgatónk a vonalban. Halló, jó estét kívánok!- Halló, üdvözlöm Önöket, Szabó Tibor vagyok.


Szűcs Péter: - Tiszteletem, rövid kérdést várunk.


Szabó Tibor: - No, hát azt szeretném megkérdezni a Lezsák úrtól, hogy ahhoz, hogy egyesületté, vagy párttá alakuljanak, azt nem lehetne már most megkezdeni, hogy mint a frakciót ugye ki kell várni a hat hónapot?


Szűcs Péter: - Köszönjük szépen a kérdést, hát akkor gyakorlatilag kapcsolódik hozzám, beszéljünk arról, hogyan tovább Lakitelek Munkacsoport?Lezsák Sándor (független országgyűlési képviselő): - Köszönöm szépen a kérdést és tulajdonképpen egy friss hírt is tudok mondani, mert idejövetelem előtt újra ülésezett a Lakitelek Munkacsoport és elhatároztuk, hogy létrehozunk egy egyesületet, ezt be is jegyezzük, Nemzeti Fórum lesz a neve, tehát nem pártot szervezünk, egyébként nem is volt ilyen gondolatunk korábban, hogy pártot szervezzünk, hiszen van egy olyan párt, amelyikhez igenis közünk volt és úgy tűnik, hogy lesz még közünk, ez a Magyar Demokrata Fórum.


Szűcs Péter: - Mire alapozza azt, hogy lesz még köze hozzá az Önök csoportjának?


Lezsák Sándor: - égy vélem, hogy nem politikai illúzió az, hogy lesz még egy erősen önálló és egységes Magyar Demokrata Fórum, amelyik nem lesz kiszolgáltatva annak, hogy mindenáron szavazat kell, hanem elsősorban a programjára összpontosít, mert végül is semmi sem tart örökké. Rá fognak döbbenni és ennek érzékeljük azért az előjeleit, rá fog döbbenni a tagság, hogy tulajdonképpen egy kalandor politika felé sodorja a Magyar Demokrata Fórumot ez a vezetés, amelyik most teljes mellszélességgel áll a pártvezető mellett, 72-75 %-ban a megyék, az Országos Választmány is, megyei választmányok 50-55 %, itt azért már erősebb a bizonytalanság, hiszen nagyon sok, nagyon sok olyan kis finom trükk volt a tisztújítás során, amelyik most bosszulja meg magát és tulajdonképpen a felismerés a tagságban, az talán az elmúlt napoknak a történései erősítették meg azt, hogy egy bizonytalan tévútra sodródik az MDF .


Szűcs Péter: - Minek kell ahhoz történnie, hogy realitássá váljék az, ami Ön szerint nem lehetetlen?Lezsák Sándor: - Sok olyan esemény megtörténhet, mondok egy példát. Kórházprivatizáció. Az előbb arról beszéltünk, hogy a pártnak van frakciója, vagy a frakciónak van pártja. Valóban, a pártnak van frakciója és ez a párt az a Magyar Demokrata Fórum rendelkezik szakmai testülettel, az Egészségpolitikai Kollégiummal, mely több, mint 15 esztendeje működik, valóban rangos szaktekintélyek, kórházigazgatók, egyetemi tanárok, professzorok alkotta testület, amelyik nagyon határozottan megfogalmazta azt, hogy le kell állítani a kórházprivatizációt. Ezzel szemben pártelnökasszonyék bejelentették, hogy támogatni kell a kórházprivatizáció folytatását. Meggyőződésem, most a tegnapi időközi választás hátterében, a kudarc hátterében ez is ott van, bizonytalanná vált a tagság, nem értik.


Szűcs Péter: - Ez a kérdés egy olyan törvényre vonatkozik, amely nem létezik.


Lezsák Sándor: - És szakmai kollégium nem tudja?


Szűcs Péter: - Szakmai alapon indokolja az MDF azt, hogy miért mond igent rá, hiszen egyrészt nem tudja, hogy pontosan a népszavazásra feltett kérdés gyanánt mi számít gyakorlatilag közszolgáltatást végző egészségügyi tevékenységnek, egyébként én is próbáltam ennek a jogszabály megfelelőjét megtalálni. Valóban így, hogy intézmény nem ellátási formát tartalmaz egy rendelet, amibe viszont beletartozhat, ha azt veszem alapul, a magánpraxist folytató orvos, a fogorvos, aki szintén ebben a rendszerben dolgozik, a patikák, mire vonatkozik? Nincs törvény.Lezsák Sándor: - Viszont nem volt semmiféle belső vita. Tehát egyszem kinyilatkoztatás történt, és a szakmai testületek állásfoglalását nem is hallgatták meg.


Szűcs Péter: - Hát a Csáky András, aki az egészségpolitikus Önök között, ő is azt mondja, hogy megfelelő formában elképzelhetőnek tartja.


Lezsák Sándor: - Éppen erről van szó, hogy nem a pártnak van frakciója, illetve a pártnak van frakciója, nem pedig a frakciónak van pártja. Frakciótag Csáky András tulajdonképpen egy olyan döntésben segédkezett, amit a pártnak a szakmai testülete nemhogy nem hagyott jóvá, meg sem vitatott.


Szűcs Péter: - Térjünk még azért vissza az Önök politikai jövőjéről, ugye az a hír, hogy csoportot alakítanak a házon belül, a Parlamenten belül, addig pedig független képviselőként. Erről a csoportról mit kell tudni, milyen alapon fog szerveződni, hiszen a házszabály, csak példaként természetesen nem kimerítve a lehetőségek sorát, mondja azt, hogy szakmai, vagy területi alapú csoportot lehet létrehozni. Az Önöké milyen lesz?Lezsák Sándor: - Létre lehet hozni politikai alapon is csoportot, nemzeti csoportot.


Szűcs Péter: - És a Nemzeti Fórum nevet fogja viselni a csoport, vagy Lakitelek Munkacsoport?


Lezsák Sándor: - Nemzeti Fórum nevet, tehát amely nevet kapta az egyesület. Font Sándor és Ékes József fogja ezt a kvázi frakciót gondozni, megkezdődnek az egyeztetések a ház vezetésével, vannak olyan technikai dolgok, amit mindenképpen rendezni kell és emellett pedig tartalommal töltjük meg a házszabályon belül ezt a lehetőséget, amelyre tulajdonképpen igazán még példa nem volt, az elkövetkező napok, heteknek az egyeztetései fogják majd kialakítani ennek a kvázi frakciónak a működési rendjét, de tény az, hogy mindenképpen együtt akarunk maradni és az MDF alapértékeinek megfelelő álláspontokat kialakítani a törvényhozásban a törvényjavaslatokkal kapcsolatban, politikai kérdésekben, szakmai kérdésekben egyaránt.

Szűcs Péter: - Ugye most hat hónapig, mert hiszen kvázi frkació, tehát nem valódi frakció, nyilván azok a jogosítványok nem illetik meg az ilyen fajta csoportot, mint a többit, akkor most az Országgyűlésből hat hónapra bizonyos értelemben kiesnek.Lezsák Sándor: - Nem esünk ki, aki dolgozni akar az tud dolgozni a Parlamentben, tehát minden törvényjavaslathoz a véleményünket el tudjuk készíteni és el tudjuk mondani a Parlamentben. Emellett kérdéseket tudunk feltenni akár írásban a tárcavezetőknek, erre kötelesek válaszolni, választókerületünkben tudunk dolgozni, érdeket érvényesíttetni, tehát munka az van bőven, legfeljebb napirend előtti megszólalás, politikai vitában való megszólalás, interpellációk, kérdések, azonnali kérdések száma csökken, vagy nem történhet meg. Tehát például napirend előtt nem szólalhatunk meg.


Szűcs Péter: - Mikor alakul meg az új frakció?


Lezsák Sándor: - Hat hónap után, május 8-án jár le a hat hónap, 9-e a Győzelem Napja az már ad egy lehetőséget arra, hogy akár új frakcióban jelenünk meg, akár a Nemzeti Fórum néven, de nem elképzelhetetlen az, hogy esetleg az MDF-ben olyan változások történnek, amely újra rendezi az MDF-et belül.


Szűcs Péter: - De addig milyen jelét látja ennek, erre kíváncsi vagyok. Tehát miért gondolja azt, hogy 2005. májusig megbomlik az MDF belső rendje, az a rend, amelyet Önök nem tudtak megtörni kisebbségben?


Lezsák Sándor : - Nem. Deák Ferenc fogalmaz, hogy 'Tudok én remény nélkül is küzdeni.'


Szűcs Péter: - Jó, hát a remény hal meg utoljára.


Lezsák Sándor: - Igen, de azért van azért egy ..., nem nagy. Azért közel ezer megkeresés, ami az MDF-től érkezett, szervezetek, egyének, MDF-tagok, levél, fax, villámposta, üzenet, telefon formájában, azért ez engem is meglepett, hiszen nem gondoltam, hogy ilyen arányban háborodik fel az MDF belül a történések miatt. Tehát a kizárások miatt, a felfüggesztések miatt, a fenyegetettség állapota miatt, vagy éppen most a kórházprivatizációs döntés miatt.


Szűcs Péter: - Innen folytatjuk a beszélgetést, rövid hírek jönnek. Vendégünk ebben az órában Lezsák Sándor, független országgyűlési képviselő.


***


Szűcs Péter: - Folytatódik az Aréna, vendégünk továbbra is Lezsák Sándor, független országgyűlési képviselő, beszéljünk a jövőről, az Önök politikai jövőjéről. Nyilván egy politikus, amikor végiggondolja, hogy mi következhet a következő időszakban, akkor számolhat egy lehetőséggel, meg még eggyel. Ön az előbb elmondta, azzal számol, hogy az MDF-en belül történik majd olyan dolog, amely azt segíti elő, hogy Önök visszatérjenek az MDF vezetésébe. Ez az egyik lehetőség. Vegyük azt a lehetőséget, hogyha ez nem történik meg. Tehát az MDF jelenlegi vezetése marad, a tagság továbbra is bizalmat szavaz a mostani vezetésnek. Mi lesz akkor? Az egyesületből párt lesz?


Lezsák Sándor (független országgyűlési képviselő): - Elképzelhető ez is.


Szűcs Péter: - Önálló párt?


Lezsák Sándor: - Természetesen.


Szűcs Péter: - És akkor 2006-ban önállóan indulnak?


Lezsák Sándor: - Igen.


Szűcs Péter: - Milyen viszonyuk lesz a többi párttal, ha ez így alakul? Nyilván ezen gondolkodni kell.


Lezsák Sándor: - A Fidesz-szel mindenképpen egy megállapodás segíti azt, hogy együvé rendezzük az erőnket.


Szűcs Péter: - Jó, de hát az MDF nyilatkozataiban a jelenlegi vezetés nem mondja azt, hogy a Fidesz-szel nem tud elképzelni együttműködést, csak vannak bizonyos kérdések, amiben ők markánsan nem értenek egyet, vagy nem abban a formában értenek egyet. Szóval mi lesz akkor, ha az Önök, a Nemzeti Fórum, amely mondjuk párttá alakul, meg az MDF , ugyanazon az oldalon próbál majd valamifajta egyezséget kötni a Fidesz-szel?Lezsák Sándor: - Mindenképpen független képviselő maradok. Tehát nem leszek Fidesz tag, ha erre akart rákérdezni.


Szűcs Péter: - Nem, most nem erre akartam, arra később akartam.Lezsák Sándor: - Tehát mindenképpen független képviselő leszek, vagy az egyesületből párt lesz, akkor nyilván annak a pártnak leszek, egy frakciópártnak éppen a választás miatt. Mert minél több mandátumot kell bevinni itt a jobboldalon annak érdekében, hogy leváltsuk az MSZP-SZDSZ kormányzatot.


Szűcs Péter: - Annak viszont van-e realitása, hogy bár mondjuk láttunk rá példát, hiszen a Centrum néhány hónap alatt ért el majdnem 5 %-ot, vagyis majdnem 4 %-ot elnézést, de hogy a május után önállóan akarják magukat megmérettetni, hogy 2006-ban a választásokon mondjuk a parlamenti küszöböt elérik, mert ha nem, akkor ez vesztett szavazat most a nagyban.Lezsák Sándor: - Nem, nem gondolkodom én ennyire előre. Elképzelhetetlen volt hat hónappal ezelőtt mindaz, ami most történt. Hat hónap alatt, tehát nagyon sok minden történhet a hat hónap alatt, illetve nagyon kevés is történhet. Én most elsősorban a december 5-re összpontosítok. Tehát félre is tolom, tehát nekem most az MDF-nél is fontosabb az, hogy sikeres legyen a népszavazás, hogy kapjanak kettős állampolgárságot a külhoni magyarok.


Szűcs Péter: - Ha már ezt szóba hozta. Ugye egy elég bonyolult kérdés, amit feltesz a december 5-i népszavazás az állampolgároknak.Lezsák Sándor: - Ez egy nagyon egyszerű kérdés.


Szűcs Péter: - Annyira nem egyszerű, hiszen egyrészt kettős állampolgárság intézménye ma Magyarországon létező fogalom, pont 93-ban fogadta el az Országgyűlés. Annak kedvezményes honosítási formája is van a törvényben. Igazából, ami ugye hiányzik belőle és ami a ... szerepel, az azóta megalkotott kedvezménytörvény adta lehetőség a magyar igazolvány, mintegy a származás igazolására szolgáló dokumentum. Mi kellene, hogy változzon a jelenleg hatályos állampolgársági jogszabályban ahhoz, hogy megvalósuljon az a törekvés, amelyet a kezdeményezők szeretnének Ön szerint?


Lezsák Sándor: - Gondolom egy külön Aréna műsor kellene, hogy ezt kifejtsem, mert félek, hogy vészesen fogy az idő. Ezt a kérdést lehetett volna úgy fogalmazni, hogy szereted-e a hazádat?


Szűcs Péter: - Lehet ezt ennyire leredukálni?Lezsák Sándor: - Ezt így, ha már egyszer népszavazás lett ebből, akkor másképpen nem lehet. Az ennek a kormányzatnak a felelőssége, hogy egyáltalán egy ilyen népszavazásra sor kerül. Ugyanis elindult egy folyamat,


Szűcs Péter: - Elnézést, hát 15 év alatt senki nem változtatott úgy az állampolgársági törvényen.


Lezsák Sándor: - Elindult egy folyamat. Az Orbán kormányzat alatt eljutottunk a magyar igazolványig, és tulajdonképpen a következő négy esztendő adta volna meg azokra a kérdésekre a választ a törvényhozásban, amit feltett. Ezt meggyomorozták, illetve gyomorszájon ütötték az új kormányzat a magyar igazolványt, kedvezményeket, egyebeket. Mi történt, most van egy kapkodás, egy rögtönzés, egy idegesség, egy feszültség, ebben nem lehet másképpen kijönni, csak úgy lehet kijönni, hogy igenis el kell menni minél több embernek és igennel kell szavazni. Aztán legyen a felelőssége a magyar törvényhozásnak, hogy ezt jogilag hogy oldja meg. Ha egy Mádl Ferenc nemzetközi jogász azt mondja, hogy jogilag tulajdonképpen nincs aggály, hogy legyen, megvalósuljon a kettős állampolgárság, ez Nyugat-Európában természetes. Hogyha ez Romániában és másutt természetes, nem is értem azt, hogy miért zaklatják, idegesítik azokat és miért bizonytalanítják el az embereket ezekkel a tulajdonképpen sok esetben álkérdésekkel.


Szűcs Péter: - Jó, de én azért teszem fel ezt a kérdést még egyszer Önnek is,


Lezsák Sándor: - Mert ezek a kérdések előjönnek, ezt tudom.


Szűcs Péter: - Világos, nem az, csak hogy a jelenlegi szabályozáshoz képest Ön szerint mit kellene változtatni, hiszen még egyszer, ismeri a magyar törvény, ha nem is nevesíti, de elfogadja a kettős állampolgárságot. Ezen belül kedvezményes honosításra is mód van, ennek a legkedvezményesebb változata, ha most fogalmazhatok ilyen egyszerűen, az a határon túl élő magyaroknak szól, hiszen egy év tartózkodás után kérhetik, szemben másokkal, akiknek nyolc évig kell itt lenni. Tehát, hogyha így nézem a kérdést, akkor mi az, amit meg kellene ahhoz változtatni, hogy egyszerűbb, még egyszerűbb legyen az állampolgárság megszerzése, hiszen nem arról van szó, hogy alanyi jogon adná, legalábbis a kérdés feltevése sem, hiszen kérelemre történő állampolgárságról van szó, ami jelenleg is létező jogfogalom.


Lezsák Sándor: - Ezt kell egyszerűvé tenni. Azt, hogyha valaki tudja bizonyítani a megfelelő feltételekkel az ő magyarságát, magyar voltát, akkor az automatikusan kapja meg a magyar állampolgárságot. Ennyi.


Szűcs Péter: - Ugye úgy tűnik, hogy abban, hogy a kérdés nem túl szerencsés, abban azért egyetértettek a MÁÉRT-en is. Abban, hogy egyfajta megoldást találni kell, ebben is azért egyezség mondható, ugye úgy tűnik, hogy van egyfajta közeledés, hogy aztán ebből mi lesz, majd kiderül, amelyet Orbán Viktor is, illetve Hiller István is megfogalmazott, másképp ugyan, ez pedig ugye az útiokmány kérdésköre. Ez megoldás lehet?Lezsák Sándor: - Nem, az útiokmány az kevés. Nyilván teljes jogú állampolgárságot jelent az én értelmezésemben a kettős állampolgárság. Nincs első és másodrangú állampolgár. Ahogyan az unióban, egy uniós állampolgár.


Szűcs Péter:- Jó, a kettős állampolgárság ha létezik, akkor viszont nem üti ki ezzel a kedvezménytörvény adta lehetőségeket, hiszen az rendelkezik arról, hogy magyar állampolgár ezekkel nem élhet.Lezsák Sándor: - Dehogynem, miért nem élhet?


Szűcs Péter: - A kedvezménytörvény az a határon túl élő.


Lezsák Sándor: - Azok számára igen. Nem értem a kérdését.


Szűcs Péter: - Hogyha ez a teljes jogú állampolgárság megvalósul, amit Ön elképzel, akkor nagyon sok minden jogszabályt, például a kedvezménytörvényt is újra kell gondolni, azt is módosítani kell.Lezsák Sándor: - Nyilván. Én azért nem akarok részletekbe belemenni, ez valóban jogalkotóknak a feladata, felelőssége ezt előkészíteni. Ez nem történt meg az elmúlt időszakban. Tulajdonképpen itt van egy adóssága, akár az MDF-nek is, olyan szempontból, hogy nem tudta következetesen a korábbi törvényjavaslatait e tekintetben érvényesíteni a Parlamentben.


Szűcs Péter: - Ezt akartam is kérdezni, hiszen Önök voltak, akik ezzel kapcsolatban jogszabályt nyújtottak be, de ebből nem lett törvény, nem is tárgyalta ilyen szempontból az Országgyűlés.


Lezsák Sándor: - Mi is későn tettük.


Szűcs Péter: - Mit vár ettől, nem tart attól, hogy ahogy Ön is fogalmaz, hogy itt arról kell válaszolni, hogy mennyire vagyunk magyarok, hogy ez egy olyan feszültséget gerjeszt az itthoni magyarság, illetve a határon túl élő magyarság között, ami nem szerencsés?


Lezsák Sándor: - Ezt kell feloldani most már, ezt a feszültséget azzal, hogy részt veszek és igennel szavazok és van egy parlamentünk, amelyiknek meg kell hozni azokat a törvényeket. Itt vannak jogviták, és vannak értelmezések, nemzetközi jogászok közötti ütközések, de tulajdonképpen azért éppen az elmúlt napoknak a jogértelmezései teszik egyszerűbbé ezt a kérdést.


Szűcs Péter: - Jó, de ha például ez meg is történik, tehát kettős állampolgárságot kérelemre, mint ahogy eddig is, mondjuk egyszerűbb, még egyszerűbb módon lehet hozzájutni, az például a kárpátaljai magyaroknak gyakorlatilag nem segítség, hiszen náluk nem létező fogalom, alkotmány rendelkezik róla, nincs kettős állampolgárság és Kovács Miklós volt itt a hétvégén, aki elmondta, hogy hát nem látja azt a rövid távú esélyt arra, hogy az alkotmány megváltozzék.


Lezsák Sándor: - De azért nem adom fel. És tulajdonképpen a két ország közötti kapcsolatban, együttműködésben ez egy állandó kérdés lesz és kell közeledni egymáshoz.


Szűcs Péter: - Jó, de mondjuk Románia 2007-ben, ha minden igaz az unió tagja, végül is ott ez a probléma, ha úgy nézem, megszűnik, hiszen a határok átjárhatók, Szlovákiával, Szlovéniával nincs ilyen gond, Szerbia-Montenegro, ugye délvidék a fontos kérdés, illetve Ukrajna.


Lezsák Sándor: - Legalább annyira kérdés azért Románia is, hiszen azért nem mindegy, hogy az uniós csatlakozás időpontjában, milyen tárgyalási pozícióban vagyunk mondjuk, és milyen helyzetben van az ott élő magyarság mondjuk autonómia törekvése, amelyet mindenképpen támogatni fogunk.


Szűcs Péter: - Ez világos, csak hát ugye az unió azért ilyen típusú ügyekben nem pipázza, vagy legalábbis nem feltétlen kell, hogy ezeket az ügyeket ahhoz kösse feltételként,


Lezsák Sándor: - De mi köthetjük ahhoz, hiszen nekünk el kell fogadni Románia uniós tagságát.


Szűcs Péter: - Gondolja, hogy ez egy ilyen zsarolási potenciál, amit így a külpolitikában lehet alkalmazni?


Lezsák Sándor: - Ezt majd akkor kell végiggondolni.


Szűcs Péter: - Képviselő úr, köszönjük, hogy elfogadta a meghívásunkat.


Lezsák Sándor: - Én is köszönöm szépen.


Szűcs Péter: - Az elmúlt egy órában Lezsák Sándor, független országgyűlési képviselőt hallhatták.

 


Info Rádió

 

Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép