Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák új törvénnyel védené a hungarikumokat
2009. szeptember 29.

A hungarikum kifejezés divatos szó lett, és kísért az elértéktelenedés veszélye - figyelmeztetett Lezsák Sándor szombaton a Parlamentben, ahol mintegy 40 előadó cserélt eszmét a hungarikumok helyzetéről és lehetőségeiről. Gőgös Zoltán elmondta: leltár készül a Kárpát-medencei magyar értékekről. A konferencián megszólaltak a szomszédos országokban élő magyarok képviselői is.

Szombaton zsúfolásig megtelt a Parlament felsőházi terme, ahol a hungarikumok helyzetéről, lehetőségeiről közel 40 előadó mondta el gondolatait, javaslatait. A konferenciát szervező Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke bevezetőjében arra is utalt, hogy a hungarikum kifejezés divatos szó lett, és kísért az elértéktelenedés veszélye.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében Gőgös Zoltán államtitkár beszámolt az országgyűlési határozat végrehajtásáról, amelynek keretében leltárt készítenek a Kárpát-medencei magyar értékekről. Bács-Kiskun és Veszprém megyében befejeződött a kistérségenkénti értékfeltáró munka, ez Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében októberben folytatódik.

Megszólaltak a szomszédos országokban élő magyarok képviselői. A nemzetközileg is elismert hungarikumok közül a többi között a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., a Béres Gyógyszergyár Zrt., a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács, a lovaskultúra, valamint a kecskeméti Kodály-iskola képviselői is szót kaptak. A tanácskozást vezető Lezsák Sándor bejelentette, hogy új törvényjavaslat készül a hungarikumok védelmében, amely lehetővé teszi a helyi értékek jobb megbecsülését és a valódi hungarikum nemzetközi elismerését, uniós támogatását is.


mno.huKéptár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép