Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Lezsáktól és Baloghtól megvonta a bizalmat az Országos Választmány

 

Az MDF választmánya a „Dávid-ellenes vonal" végleges felszámolása érdekében a pártalapító Lezsák Sándort és a Lakitelek munkacsoport szóvivőjét, Balogh Lászlót is eltávolítaná a pártból és a képviselőcsoportból. A többi lakiteleki frakciótag szintén retorzióra számíthat, ha nem vonják vissza a Herényi Károly frakcióvezető leváltásáról Szili Katalin házelnöknek írott levelüket.


Távozásra szólította fel a fórum országos választmánya szombaton Lezsák Sándort és Balogh Lászlót a pártból és az MDF parlamenti frakciójából. A testület, amely ultimátumszerű határozatban vonta meg a bizalmat a két választmányi tagtól, egyszersmind rögzítette: ha szombattól számítva három napon belül nem tesznek eleget a felszólításnak, etikai eljárás indul ellenük. A 79 leadott szavazatból 60 támogatta Lezsák és 67 Balogh távozását. A két politikus eltávolításával a pártvezetés nem titkolt célja, hogy véget vessen a Dávid Ibolya pártelnök politikáját ellenző Lakitelek Munkacsoport működésének.


Gémesi György elnökhelyettes szerint ha az összes döntéshozó testület felsorakozik az MDF politikája mellett, akkor aki ezt nem veszi tudomásul, az vagy maga eldönti, hol a helye, vagy minden lehetséges eszközzel meg kell teremteni az egységes megjelenést - jelentette ki. Hogy miért éppen Lezsák és Balogh került a célkeresztbe, arra Hock Zoltán budapesti választmányi elnök adott választ: „a többi lakitelekinek messze nincs olyan intellektuális, szellemi ráhatása a munkacsoport döntéseire", mint e két politikusnak.


Lezsák Sándor közölte: őt az MDF-ből sem kitessékelni, sem kizárni nem lehet. „Az MDF ugyanis nem ott van, ahol Dávid Ibolya és tanácsadó munkacsoportja, és nem azon a centrumos, balliberális oldalon lesz, ahová a Dávid-munkacsoport sodorni akarja. Éppen ezért Dávid Ibolya minden erőlködése ellenére engem az MDF-fel szembefordítani nem lehet" - hangsúlyozza közleményében a politikus, hozzátéve: a politikai bomlasztásért és az erkölcsi züllesztésért azonban ennek a munkacsoportnak és elsősorban Dávid Ibolyának kell vállalnia a felelősséget. - Az erős, önálló és független MDF jövője érdekében az MDF vezetőinek kellene a következő három napban belátniuk tévedésüket és megbékülni a Lakitelek munkacsoporttal - jegyzi meg Lezsák.


Balogh László szerint Dávid Ibolya most elérte célját. - Ez valóban nagy siker. Az MDF-nek meg kell szabadulni a párt alapítóitól ahhoz, hogy a pártelnök más politikai irányzata megerősödhessen. Nagy megtiszteltetés az, hogy a választmányból, amelyet Katona Kálmán és Dávid Ibolya igazgat, Lezsák Sándorral együtt távolítottak el - jegyezte meg, hozzátéve: ezt a dokumentumot a Lakiteleki Népfőiskola rendszerváltó archívumában fogja elhelyezni. - Rombolással nem lehet építkezni, kirekesztéssel nem lehet egységet létrehozni, nemcsak normális Magyarországot, hanem normális MDF-et is akarni kell - fogalmazott. Ékes József, a Lakitelek munkacsoport tagja felháborítónak tartja, hogy az etikai bizottság állásfoglalása nélkül ítélte el a választmány Lezsákot és Baloghot. Szerinte olyan ez, mintha előbb ítélnének halálra valakit, minthogy összeülne az ügyében a bíróság. - A XXI. századi demokrácia nem erről szól. Szégyen, hogy a választmány a magyarországi rendszerváltozás vezető személyiségét el akarja távolítani a pártból - mondta.


Katona Kálmán, a választmány új elnöke bejelentette: felszólítják a frakció többi lakiteleki tagját - Csampa Zsoltot, Ékes Józsefet, Fülöp Istvánt, Németh Zsoltot, Pichler Imrét, Püski Andrást -, valamint Medgyasszay Lászlót, hogy vonják vissza a Herényi Károly frakcióvezető visszahívásáról szóló beadványukat Szili Katalin házelnöktől. Ezt ma délig tehetik meg, máskülönben ellenük is etikai eljárás indul.


A választmány szombaton újból megerősítette tisztségében Herényit. Emlékezetes, a frakció többsége - nyolc lakiteleki és Medgyasszay - hétfőn frakcióvezető-helyettessé választotta Ékest, és leváltotta posztjáról Herényit, aki viszont nem ismeri el szabályszerűnek a döntést. Több forrásból is úgy tudjuk, a lakitelekiek nem vonják vissza Szilinek írott levelüket, így az várhatóan az ügyrendi bizottság elé kerül.


Magyar Nemzet

 

 

Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép