Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Listát kell készíteni a hungarikumokról
2008. szeptember 26.

Jövő év december végéig el kell készülnie mindazon szellemi és fizikai tárgyi termékek listájának, amelyek joggal lehetnek a magyar örökség részei - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke pénteken Veszprémben, a Védjük meg közös értékeinket című szentgáli konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: mielőbb számba kell venni az országos és helyi értékeinket, hiszen idén júniusban - a Fidesz és a KDNP kezdeményezésére - ötpárti támogatással elfogadta az Országgyűlés a hungarikumokról szóló határozatot. A listára kerülő termékeknek nem feltétlenül kell országos vagy európai hírű hungarikumoknak lenniük, mert léteznek helyi, megyei örökséghez, egy-egy tájegységhez tartozó értékek is - jegyezte meg.


Lezsák Sándor rámutatott: figyelemre méltó az országgyűlési határozat azon megfogalmazása, hogy a magyarlakta területeken - tehát nem kizárólag Magyarországon - kell lajstromba venni az úgynevezett hungarikumokat. S nemcsak a paprikáról, a Pick-szalámiról vagy a herendi porcelánról van szó, hanem jelentős "szellemi termékekről" is, ilyen például a Kodály-módszer vagy a Pető-módszer - tette hozzá, megjegyezve: ezek erősítenék a jelenlétünket a világban. Mint megjegyezte: "ne Japánból hozzák már be Magyarországra a Kodály-módszert!"


Lezsák Sándor elmondta: a Nemzeti Fórum képviselőinek még az ősszel olyan parlamenti javaslatuk lesz, mely szerint az elkészítendő lajstromnak legyen a helyi örökséget, megyei örökséget és magyar örökséget számon tartó része is. Ez utóbbiak lennének azok, amelyek már joggal pályázhatnának uniós támogatásra is - tette hozzá.


Rámutatott: a javaslat szerint a helyi örökség részeként számon tartott termék előállítói is pályázhatnának az állami költségvetési támogatásra, hogy képesek legyenek megtartani néhány munkahelyet. Mint mondta: például azért, hogy egy tradicionális családi sajtüzem, egy szikvízkészítő vagy kékfestő műhely ne menjen tönkre.


"Mindezzel olyan élénk mozgás indítható el, amelynek a végén a magyarság kincseinek megbecsülése egészséges önbizalmat adhat" - vélekedett. Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy Brüsszelben már "bejegyezték itáliumként a szürkemarhát", mert a 18. század második felétől tenyésztik Észak-Olaszországban, de bejegyezték Szlovákiából (Szakolcáról) hagyományos szlovák termékként a kürtőskalácsot is.


Ezért kell nekünk is felgyorsítani a listábavétel folyamatát, a magyar örökségnek számító szellemi és fizikai értékeink védelmét, hiszen tele van az ország "csodálatos értékekkel" - hangsúlyozta a parlamenti alelnök.


fidesz.hu

 


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
Mindszenty Emlékérem átadása
Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép