Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lóháton – őseink útján
2009. március 23.

Hónapokon át tartó, csaknem hétezer kilométeres utazásra, lovaglásra indult el a múlt szombaton három vállalkozó szellemű magyar lovas ember. A céljuk az, hogy a távoli Kazahsztánból, úttalan utakon és sivatagokon keresztül érkezzenek vissza Magyarországra, hirdetve békét, összetartozást és szeretetet. A lovas túra fővédnöke Lezsák Sándor.

Nem mindennapos kalandra vállalkozik Bencze István, Zsolnai Gábor és Csepin Péter. A három fiatalember Kazahsztánból lóháton, fanyeregben ülve kísérli meg legyűrni a 6500 kilométernél is nagyobb távolságot.

A csapat tagjai szombaton repültek el Ferihegyről, hogy Almatiban (Alma-Ata) landoljanak, s az ott vásárolt hátasaik nyergében Magyarország felé induljanak.

Zsolnai Gábor az elutazás előtt elmondta, mekkora kaland a hosszú túra, hiszen nem tudhatják pontosan, milyen körülményekre és időjárásra kell felkészülniük.

"Ez is az oka annak, hogy nem viszünk magunkkal lovakat, azokat majd ott, Kazahsztánban vásároljuk meg. Úgynevezett zsábákat, tehát szilajokat veszünk, ők jól tűrik a viszontagságokat, igénytelenek, s akár plusz, akár mínusz harminc fokban is jó útitársaink lehetnek."

A tervek szerint a csapat naponta ötven kilométert lovagol majd. Ha ez sikerül, s tartani tudják a tempót, akkor szeptemberben érkezhetnek haza. Biztosra vehető, hogy útjuk során sok-sok ember megcsodálja majd őket, hiszen középkori magyar öltözékben, fanyeregben ülve teszik meg a távolságot.

"Végig a nyomunkban lesz egy kísérő autó, hiszen a felszerelés, az alkalmi otthonunk, a sátor és a hátasok élelme nem fér fel a lovaink hátára. Tudjuk, fejest ugrunk az ismeretlenbe."

A csapat Kazahsztánból, Essik városából, a szkíta Aranyember kurgánjától indul, s öt sivatagot átszelve Oroszországon, Ukrajnán, Románián, a Kárpátok koszorúján át jut el a magyar néphit szerint Atilla sírjához, az Ószajlánál található kurgánhoz. A Kárpát-medencébe a Radnai-hágón át vezet az útjuk, azon átkelve tér vissza a csapat Magyarországra.

Zsolnai szerint kezdeményezésük célja többek között, hogy bebizonyítsák: a történelem és a politika viharai által szabdalt Keleten és Nyugaton újra vannak olyan szavak és gondolatok, amelyek az ellentéteket félretéve felébresztik a testvériség, az összetartozás és a szeretet örök érzését.Köszönet a segítségért

A hosszú, alapos és körültekintő előkészítést igénylő túra létrejöttében hathatós támogatást nyújtott a három kiváló lovasnak a Kazah–magyar lovas út névre elkeresztelt túra fővédnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, valamint Ukrajna Budapestre delegált nagykövete. A hosszú túráról bővebb információk a Kazah-magyar-lovasut.hu honlapon találhatók.


Róth Ferenc
Magyar Hírlap

 


Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép