Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lóhátról vigyáznak a falu nyugalmára Tiszaalpáron
2018. április 22.

A lokálpatrióta nem csupán büszke szűkebb pátriá­jára és az általa képviselt javakra, hanem a régi értékek megőrzését, az újabbak teremtését is igyekszik előmozdítani, és fontosságban a helyi sajátosságokat a nemzeti, regionális vagy globális értékek fölé helyezi – írja a szakirodalom. Ezt akár Bársony Anettről is írhatták volna.

A tiszaalpári lovas gazda ugyanis szabadidejét nem kímélve alapította meg a helyi lovas polgárőr szolgálatot azért, hogy ezzel is segítse szülőfaluját.

Bársony Anettet sokan ismerik lovas berkekben, hiszen kitűnő lovastúra-­vezető, lótartó és -tenyésztő. Mindezek mellett világrekorder is, öt éve egy pekingi lovasfesztiválon nyolc ostorral pattogtatott egyszerre. A huszonnyolc éves hölgy gyermekkori álmát valósította meg a Bársony Lovasudvar létrehozásával. Legfőbb célja, hogy átadja tudását és a lovak szeretetét a gyerekeknek. Ugyanakkor nem tudja tétlenül nézni a határban eldobált szemetet, a tanyákon magányosan élő embereket. Ezért gondolta, ha már úgyis rendszeresen járják lóháton a tanyavilágot, miért ne tennék ezt polgárőr szolgálatban. Hiszen már korábban is számtalan illegális szemetelőt, bicikli- és fatolvajt csíptek el. Mindazonáltal lovaikkal olyan helyekre is eljutnak, ahová autóval képtelenség, főként ebben a belvizes időszakban.

– Évek óta fontolgattam a helyi lovas polgárőr szolgálat létrehozását, de csak most sikerült megvalósítani. Nagyon sok érv fogalmazódott meg bennem a csoport megalakítása mellett – nyilatkozta lapunknak Bársony Anett, aki nem csak tudását, de lovait is biztosítja a polgárőrfeladatok teljesítéséhez. A jövőben heti rendszerességgel járják a tiszaalpári határt.

Elmondta, komoly munka előzte meg a tiszaalpári lovas polgár szolgálat létrehozását, melyben nagy segítségükre volt Bársony István és dr. Rácz Adrienn. A megalakulás előtt a Lakitelek Népfőiskolán kellett tanfolyamot végezni a lovasoknak. Majd szigorú elméleti és gyakorlati vizsga következett. Az utóbbihoz a Bársony Lovasudvar biztosította a helyszínt, ahol hét fiatal lovas tett sikeres vizsgát. Hat hölgy és egyetlen férfi újonc polgárőr közül négyen is 18 év aluliak, tehát ifjú polgárőrök.

– Nagyon kemény volt a vizsga, extrém helyzetekben is helyt kellett állniuk a lovasoknak. Így például motoros fűrészt indítottak a lovak közelében, felfújt lufit durrantottak a fejük mellett, vagy éppen füstfelhők között kellett átkelniük – részletezte Bársony Anett.

– Mivel a lovaink nagyon türelmesek – hiszen naponta több gyerek is lovagol rajtuk, hozzá vannak szokva a hanghatásokhoz –, ezért kiválóan teljesítették a vizsgát, olyan feladatokat is, amivel akkor találkoztak először. Nagyon büszke vagyok a tanítványaimra és a lovaimra. Örülök, hogy sikeresen helytálltak – tette hozzá Anett, akitől azt is megtudtuk, hogy április 28-án, az első hivatalos küldetésük során szeretnék megtisztítani a szeméttől a tiszaalpári határt.

A tiszaalpári csapat tagjai: Bársony Anett, Kasza Csaba Zoltán, Kanalas Kitti, Takács Ildikó Mónika, Fekete Judit és a félegyházi polgárőrségtől tisza­alpári lovakkal: Sikár Evelin és Lőrincz Zsófia. Lo­vaik: Jázmin, Csinos, Szikra, Úrfi, Marci, Gidra.

Bársony Anett bejárta a világot, de csak itthon tud feltöltődni

Mivel a lovasok igazán összetartó közösséget alkotnak, félegyházi és csongrádi lovasok is segítik majd a szemétszedési akciót. Ugyanakkor várják a helyiek segítségét is. – Nagyon szeretem ezt a falut, tősgyökeres tiszaalpáriként fontos számomra ez a hely. Hiába jutottam ki Németországba, Amerikába vagy Kínába, csak itthon tudok feltöltődni. Szeretek itt élni. Számomra fontos az otthonom, ezért vigyázok rá, szeretnék tenni érte. Ez vezérelt a lovas polgárőr szolgálat létrehozásában is – összegezte lapunknak Bársony Anett.

baon.hu


Képtár


Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar koncertje Lakiteleken
2019. augusztus 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép