Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lóvá tesz az ember, emberré a ló
2014. március 21.

A lovas ágazat múltja, jelene és jövője is szóba került azon a fórumon, melyet Tiszaalpáron a művelődési házban tartottak február 27-én este. Szakemberek mondták el véleményüket, annak érdekében, hogy még nagyobb figyelmet kapjon a lovas kultúra hazánkban.

Magyarország lovas nemzet. Ezt nem csak Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, a fórum levezetője jegyezte meg, hanem szinte valamennyi előadó. Amit rólunk tudnak a világban, hogy lovas nemzet vagyunk, annak a valóságban is igaznak kell lenni, mondta. Erről olyan előadók beszéltek, akik értenek is a lóhoz.

Lóvá tesz az ember, emberré a ló

Elsőként Lezsák Levente lovas kaszkadőr, aki számtalan filmben helyettesített kiváló színészeket, beszélt a lovas múltról. Szerinte a fél világot mi magyarok tanítottuk meg lovagolni, és ez a sportban is megmutatkozik. Éppen ezért vissza kell szerezni a régi fényünket. Van mire építeni, lelkes fiataljaink vannak, akik több sportágban is érmeket szereztek világversenyeken.

Ezt már Jármy Miklós, a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja mondta, aki a Kincsem Nemzeti Lovas Program egyik szakértője is. A kiváló eredmények az edzők, tenyésztők és a kiképzők munkáját dicsér - hangsúlyozta. Véleménye szerint ma hazánkban öt lovanként lehet egy munkahelyet teremteni. Az országban jelenleg hatvanezer lovat tartanak számon. A ló egyébként a szabadság jelképe is - fűzte hozzá.

Ladányi Kovács Zoltántól, a megyei lovas szövetség tagjától megtudhatták a jelenlévők, hogy Pest és Győr-Sopron-Moson megye után Bács-Kiskunban van a legtöbb ló. 217 aktív lovas sortolót tartanak nyilván, de egyre jobban előtérbe kerül a szabadidős lovaglás. Sok a pusztabemutató, amit szeretnek a külföldiek. Ahhoz, hogy tovább fejlődjön az ágazat, még több forrást kell biztosítani.

Felföldi Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának elnöke, Lakitelek polgármestere szerint a települések biztonsága érdekében szükség van lovas polgárőrökre. Az országban hetvennégy egyesültben háromszáz lovas polgárőr működik. Lakiteleken a polgárőrök saját lovukkal járnak szolgálatba, akik önkéntességen alapuló bűnmegelőzést végeznek.

Páska Ildikó, a Vidékfejlesztési Minisztérium Iskolai Lovasoktatási Munkacsoport tagja úgy vélte, hogy a megyékben jók a lehetőségek a gyerekek lovas oktatására. Ez év szeptemberétől elindulhat az iskolai lovas oktatás, de ehhez megfelelő oktatási háttérrel és hozzáállással kell rendelkezni. A legfontosabb feladat a biztonság. Éppen ezért csak olyan helyen indulhat el az oktatás, ahol minden feltétel megfelelő lesz. A lovaglás kulturális alapjait szeretnék átadni a gyerekeknek.

Olajos István, a lakiteleki általános iskola igazgatója a településen már második éve folyó lovas oktatásról adott tájékoztatást. Amint az kiemelte, az oktatásban szereplő gyerekek viselkedése negyven százalékkal jobb lett.

Solymosi Bertold, a Nyeregszemle egyik szervezője az idei programokról beszélt.

Lóvá tesz az ember, emberré a ló. Ezzel a szavakkal zárta be a fórumot Lezsák Sándor. Az előadás végén minden jelenlévő megkapta a Lovas Nemzet című újságot.

Szentirmay Tamás


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép