Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ma is működő szellemi áramkör
2013. szeptember 19.

Az 1943-as balatonszárszói találkozó olyan, ma is működő szellemi áramkört hozott létre, amely nem lett soha zárlatos, pedig megpróbálták azzá tenni - fogalmazott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a szárszói találkozó 70. évfordulója alkalmából leleplezett emléktábla avatásán csütörtökön Budapesten.

Ma is működő szellemi áramkör

A Magyar Írószövetség épülete előtt tartott ünnepségen Lezsák Sándor beszámolt arról, hogy a csütörtökön kezdődő kétnapos lakitelki emlékkonferencia is ennek a szellemi áramkörnek a fennmaradását, ápolását szolgálja. Szombaton délelőtt a Parlamentben összegzik a mostani lakitelki konferencia tapasztalatait, ezt az alkalmat pedig Kövér László házelnök nyitja majd meg - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az írók, értelmiségiek számos alkalommal gyűltek össze az aktuális közéleti ügyek megvitatására, ezt tették többek között Lillafüreden 1933-ban, később Tokajban, Nagyváradon, Keszthelyen, Berekfürdőn, illetve Bécsben és Luganoban, vagy éppen most Kópházán és Lakitelken. Marosvécsen az Erdélyi Helikon című folyóirat indult útjára 1934-ben. Annak az óhajának is hangot adott, hogy a fiatal kutatóknak ezeknek a találkozóknak a történetét össze kellene gyűjteniük és elemezniük kellene.

Ma is működő szellemi áramkör

Fotó: Erdélyi Dániel

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki az 1943-as szárszói konferencia néhány jelenlévő résztvevőjét is köszöntötte, rámutatott: Szárszó értékfelmutató és hagyományteremtő szellemi műhely volt, amely eleven gondolatokkal jelen van most is, megújítva a nemzeti közgondolkodást.

Nemrégiben ünnepelték a Kisgazdapárt alapítója, Nagyatádi Szabó István születésének 150. évfordulóját, akinek a munkássága szintén a népi áramlathoz kapcsolódott a magyar földművesek megsegítésének szándékával. A szárszói gondolatot követi a Lakitelki Népfőiskola is, amely "intellektuálisan is mérvadó számunkra" - jegyezte meg a vidékfejlesztési miniszter. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig voltak olyanok, akik "le akarták törni a népi gondolatot, (...) és ez így van a jelen korban is". Hangsúlyozta: a mostani kormány feladata egy új nemzetállam felépítése, amelyet az új alaptörvénnyel, a határon túli magyaroknak megadott magyar állampolgársággal és a szavazati joguk odaítélésével meg is kezdtek.

Az ünnepség végén Lezsák Sándor, Fazekas Sándor és Szentmártoni János író, a Magyar Írószövetség elnöke felavatta a szervezet székházának falán elhelyezett emléktáblát. Ezt követően autóbusz indult Lakitelekre, ahol valamennyi program a népfőiskola Kölcsey Házában lesz. A konferenciát a Lakitelki Népfőiskola, a Magyar Írószövetség és a Püski Kiadó szervezi.

Ma is működő szellemi áramkör

Fotó: Erdélyi Dániel

Ma is működő szellemi áramkör

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Neszmélyi Károly címzetes egyetemi tanár előadást tart a szárszói találkozó 70. évfordulója alkalmából rendezett háromnapos emlékkonferencia nyitónapján Lakiteleken 2013. szeptember 19-én. Az asztalnál Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke (j3) és Bíró Zoltán irodalomtörténész (j4) és Püski István, a Püski Kiadó ügyvezető igazgatója (j2).

Ma is működő szellemi áramkör

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Pozsgay Imre történész, egyetemi tanár, a Grósz- és a Németh-kormány volt államminisztere (b) és Sára Sándor filmrendező (j) a szárszói találkozó 70. évfordulója alkalmából rendezett háromnapos emlékkonferencia nyitónapján Lakiteleken 2013. szeptember 19-én.

(Forrás: magyarhirlap.hu)


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép