Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ma is ugyanazok a kérdéseink
2013. augusztus 23.

„Feladatunk, hogy kimondjuk, amit ki kell mondani – akár lesz hatása, akár nem” – hangsúlyozta lapunk kérdésére adott válaszában Püski István könyvkiadó az 1943-as balatonszárszói találkozó hetvenedik évfordulója kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen jelen volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltást Kutató Történeti Intézet és Archívum főigazgatója.

„Hetven esztendővel ezelőtt ezekben az órákban megkezdődött az a tanácskozás, ami párját ritkítja a forradalmi Európában is. Ilyen jellegű találkozóra nem került sor a háborúval sújtott országainkban: a magyar értelmiség meghatározó része beszélt az nemzet és a kárpát-medencei magyarság helyzetéről és lehetséges jövőjéről. Részleteiben is történelmi jellegű tanácskozás volt, szinte minden korszaknak adott új és új gondolatokat. A valóság jegyesei voltak, akik ott összegyűltek több mint hatszázan” – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés Alelnöke az 1943-as Balatonszárszói Találkozó hetvenedik évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte: Bíró Zoltán irodalomtörténésszel és Püski István könyvkiadóval vállalkoztak arra, hogy a hetvenedik évforduló alkalmából egyrészt egy olyan emlékkonferenciát szerveznek, amely nem csak a szárszói találkozóhoz méltó, de a jelenkor problémáinak megoldásait is átgondolhatják. Szeptember 19-én emléktáblát helyeznek el az Írószövetség előtt, ezt követően pedig Lakitelken tartanak kétnapos emlékkonferenciát, amelynek eredményeit szombaton, a Parlamentben értékelik majd.

Ma is ugyanazok a kérdéseink

Püski István könyvkiadó gondozásában szeptember 19-én albumot adnak ki Bérczi László helyszínen készített fotódokumentációjával, amely felidézi a tanácskozás pillanatait. „Megközelítőleg ötven képet jelentetünk meg a könyvben. A szöveges anyag eészben utólagos visszaemlékezésekből, részben az elhangzott anyagokból áll majd össze” – mondta a kiadó, aki felidézte: a szárszói találkozó egyik szervezője, Püski Sándor 1939-ben indította Magyar Élet néven vállalkozását. „A népi írók kiadója volt: mások mellett Németh László, Veres Péter, Darvas József, Sinka István, Héja Géza műveit jelentette meg. Az államosítás után Amerikában ismét beindította kiadóját, majd hazatérvén folytatta. 1939 és 2009 között a gondolkodásmódja semmit nem változott – ezt nagyon kevés ember mondhatja el magáról.”

Bíró Zoltán irodalomtörténész hangsúlyozta: „Azon kívül, hogy egy hetvenedik évfordulót tisztelettel igyekszünk megünnepelni fontosabb, hogy megtaláljuk az összefüggést az akkori eszmék és a mai társadalomváltoztató akarat között. A találkozó egyik kiemelt célja volt, hogy a népi mozgalmon belül az ún. jobb és baloldal valamiféle egységre jusson a háború közepén, abban a helyzetben, amikor nyugat és kelet felől egyaránt veszélyeztették az országot. Bizonyos szempontból a 43-as tanácskozás eredményeire épült a lakitelki találkozó is, és az alapvető emberi, nemzeti és társadalmi kérdések ma is ugyanazok.” Bíró szerint a konferencián „a mai helyzetről is képet kell kapnunk, a helyzettudatunk ki- és továbbfejlesztéséből pedig következtetéseket kell levonnunk a jövőre nézve.”

Kérdésünkre, miszerint mi várható a konferenciától, Lezsák Sándor elmondta: „Népfőiskolai gyakorlat, hogy ha a konferenciák, kollégiumok, tanácskozások, falukutató programok végén az összegzésben felmerül törvénymódosító javaslat, azt rögzítjük. A valósággal és a törvényhozással való együttműködésben mintegy áttételként működik a Népfőiskola.”

Püski István hozzátette: „Feladatunk, hogy kimondjuk, amit ki kell mondani – akár van hatása, akár nem. A beszélőnek nincs joga mérlegelni, hogy lesz-e eredmény. Ha képes arra, hogy lássa a változtatni valót, azt fogalmazza meg, de ennek komolyan vétele a politikusok feladata – ez 1943-ban is így volt.

(Forrás: Kulturpont)


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép