Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Magyar-georgiai műfordítói tábor lesz Lakiteleken
2014. május 17.

A Lakiteleki Népfőiskolán magyar-georgiai műfordítói tábort szerveznek a jövő évben – jelentette be Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken.

A magyar-orosz és a magyar-mongol műfordítói tábor mellett három éven belül további műfordítói táborokat szervezünk – mondta Lezsák Sándor a Keleti Nyitás Kollégiumának rendezvényén, ahol Zaza Kandelaki, Grúzia (Georgia) magyarországi nagykövetét látták vendégül.

Az Országgyűlés alelnöke jelezte: a Grúzia elnevezés helyett az állam képviselői arra törekednek, hogy a hivatalos kapcsolatok során a Georgia elnevezés váljék újra használatossá.
Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy a grúz diplomáciának a Georgia magyar nyelvi használatára vonatkozó kérését az MTA Nyelvtudományi Intézete és a Földrajzinév-bizottság korábban nem támogatta.

A grúz fél ismételt kérései után a Külügyminisztérium 2011-ben arról tájékoztatta a Földrajzinév-bizottságot, hogy a tárca szempontjából nincs akadálya a Georgia, georgiai elnevezések használatának – hangsúlyozta a politikus.

Zaza Kandelaki nagykövet előadásában hangsúlyozta: a Magyarországnál kisebb, mintegy 70 ezer négyzetkilométer alapterületű, a Fekete-tenger és a Kaukázus között fekvő ország egykor a kereszténység keleti bástyája volt.

A Szovjetunió felbomlása után, 1991-ben függetlenné vált ország egyik prioritásának a NATO-csatlakozást nevezte a diplomata. Hasonlóképpen a fontosnak nevezte a modern demokrácia megerősítését. Utalt arra, hogy demokratikus parlamenti és elnökválasztást tartottak, egy hónap múlva pedig önkormányzati választások lesznek.

A nagykövet országa szempontjából a legfontosabb törekvésnek a területi integritás helyreállítását nevezte, mert területük 20 százaléka megszállás alatt áll. Zaza Kandelaki kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy a megszállt területeket - Abházia és Dél-Oszétia - ne ismerjék el.

A diplomata kiemelte Magyarország és Grúzia jó kapcsolatát. Hangsúlyozta: országa kiemelten kezeli az együttműködést a visegrádi országcsoporttal, közülük Magyarországgal.

A Lakiteleki Főiskolán 2013 márciusában indított, két és fél évig tartó Keleti Nyitás Kollégiuma azt a fiatal értelmiséget szólította meg, amely érdeklődik Oroszország, valamint Közép-Ázsia országainak kultúrája, gazdasága és politikája iránt.

Lezsák Sándor korábban a kormány keleti nyitás politikájának leágazásaként jellemezte a kollégiumot, ahol korábban az orosz, az azeri, a mongol nagykövetet is vendégül látták már.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép