Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Magyarságért mindhalálig
2009. október 28.

A felvidéki magyarság mártír politikusának, az 1957-ben börtönben elhunyt gróf Esterházy Jánosnak állítottak tegnap szobrot Lakiteleken. Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke szerint Esterházynak nemcsak hite volt, de hitből fakadó cselekvőképessége is. Szobor őrzi mostantól az emberi és kisebbségi jogok védelmezője, a magyarság mellett haláláig kitartó gróf Esterházy János emlékét a Lakiteleki Népfőiskola Szent István-kápolnája előtt.

Kapcsolódó hír:

 

Az 1957-ben egy morvaországi börtönben elhunyt felvidéki politikus szobrát Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke szentelte fel.

Az avatóünnepségen mondott beszédében Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke kiemelte, hogy Esterházy emberfeletti szenvedést élt meg, de Isten kegyelméből erőt kapott, és ezzel a vértanúság karizmája is benne volt. Ezt bizonyítja az a harmincas évekbeli beszédében megfogalmazott gondolata, amely mintha saját sorsát vetítette volna előre: „Mi a történelmünkből megtanulhattuk, hogy csak az olyan cselekvés jut diadalra, amelynek mártírjai vannak” – idézte a grófot az Országgyűlés alelnöke. Lezsák arról is beszélt, hogy bár számos lehetősége lett volna a menekülésre, ezt mégsem tette meg. Mert a mártírsorsú politikusnak nemcsak hite volt, de hitből fakadó cselekvőképessége is – hangsúlyozta. Halála után azonban ötven évet kellett várni arra, hogy a család megtudja, hová vitték a börtönből, hol temették el a hamvait tartalmazó urnát.

 

2009-10-29 (1).jpg


Balog Zoltán
, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerint talán épp a hamvak hányattatása mutatja meg legvilágosabban Közép-Európa mártírjainak, a kommunizmus áldozatainak üzenetét. Esterházy János egy olyan világba született, amelyben még rend volt, mindenki tudta a helyét, és így ment előre az ország. Talán a repedések már látszottak, és személyes sorsa is előkészítette a nemzeti és közösségi megpróbáltatásokat – mondta Balog Zoltán.

Esterházy János a Felvidék visszacsatolásával járó 1938-as bécsi döntés után szlovák területen maradt, és megalapította a Szlovenszkói Magyar Pártot. Elszántan küzdött az anyanyelv használatának jogáért, a magyar iskoláért, az autonómiáért. Ő volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki a zsidóság kitelepítése ellen szavazott. Politikai bátorsága miatt támadták, körözte a Gestapo, a szovjet hatóságok internálták. Később kényszermunkára ítélték, és Szibé­riába száműzték. Távollétében a szlovák bíróság halálra ítélte. 1949-ben a szovjetek kiadták a csehszlovák hatóságnak, az pedig életfogytiglanra változtatta az ítéletet. Nyolc évvel később halt meg Mírov börtönében.

 

 

Baranya Róbert
Magyar Hírlap

 

 

 


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép