Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés
2014. október 4.

A kazah fővárosban Mándoky emlékéremmel tüntették ki Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét, a magyar és a kazah, valamint a magyar és a türk népek közötti kapcsolatok erősítésében végzett munkájáért.

A díjat a Nemzetközi Türk Akadémia ítélte oda, amely nemzetközi konferenciát szervezett szeptember 25. és 26. között Asztanában Mándoky Kongur István születésének 70. évfordulója alkalmából. A tanácskozás résztvevői határozatot fogadtak el, amelyben keményezték, hogy Kazahsztán fővárosában nevezzenek el utcát a fiatalon elhunyt magyar turkológusról. Emellett célul tűzték, hogy minél szélesebb körben tegyék közkinccsé Mándoky tudományos és szellemi örökségét, publikálják írásos hagyatékát.

A tanácskozást Darhan Kydyrali, a Nemzetközi Türk Akadémia elnöke nyitotta meg, részletesen méltatva Mándoky Kongur István érdemeit. A résztvevőket üzenetben köszöntötte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, amit Dorogi Sándor tolmácsolt.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Darhan Kydyrali kitüntetést ad át

Az asztanai konferencián részt vett a tudós özvegye, Mándoky Ongajsa, akit szintén kitüntettek a Mándoky-díjjal, és aki ünnepélyesen átadta férje 16 ezer kötetes könyvtárát a Nemzetközi Türk Akadémiának.

Mándoky munkásságának türk világbeli elismertségét és tiszteletét jelzi, hogy a konferencián szinte valamennyi jelentős türk együttműködési szervezet magas szinten képviseltette magát. Emellett ott volt a résztvevők között Laszlóczki Imre asztanai magyar nagykövet, a néhai tudós fia, Mándoky Atlan, valamint Dorogi Sándor Közép-Ázsia–kutató, Dr. Somfai Kara Dávid, az MTA Néprajzi Intézetének munkatársa, Dr. Mukusheva Raushangul, a Szegedi Tudományegyetem Altajisztika Tanszékének kazak lektora, Bíró András Zsolt antropológus, a magyarországi Kurultáj szervezője.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Mándoky-konferencia résztvevők

Lezsák Sándor kezdeményezésére a lakiteleki Népfőiskola az elsők között foglalkozott Mándoky Kongur István munkásságával, és szervezett kollégiumot fiatalok számára a kiváló turkológus szellemi örökségének megismerésére.

Mándoky Kongur István Karcagon született 1944-ben. Már kora gyermekkorában felkeltette érdeklődését kun származása, népe nyelve és hagyományai. Összesen 68 kutató úton vett részt türk nyelvű népek körében. Az utolsón, az oroszországi Dagesztán fővárosában, Mahacskalában, érte a halál 1992-ben.Végakaratának megfelelően, ősei földjén Almatiban helyezték örök nyugalomra. Mándoky, a magyarországi kunok leszármazottjaként idehaza elsőként kutatta ősei nyelvét és kultúráját, valamint közép-ázsiai eredetét, a kazahokhoz fűződő rokoni kapcsolatait. Tudományos munkája mellett azzal vívott ki nagy megbecsülést Kazahsztánban, hogy már a hetvenes-nyolcvanas években, még a szovjet időkben szót emelt és kiállt a kazah nyelv megőrzése és használata, a kazah kulturális értékek és hagyományok megóvása érdekében.

A mostani asztanai tanácskozást szervező Nemzetközi Türk Akadémia 2010 óta működik azzal a céllal, hogy támogassa a nemzetközi turkológiai együttműködést, a türk nyelvi és kulturális értékek megőrzését. Az intézmény fenntartását és működtetését Kazahsztán vállalta magára.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Lezsák Sándor október 3-án, a lakiteleki Népfőiskola Keleti Nyitás Kollégiumának esti előadásán kapta kézhez a kitüntetést Dorogi Sándortól.


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép