Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés
2014. október 4.

A kazah fővárosban Mándoky emlékéremmel tüntették ki Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét, a magyar és a kazah, valamint a magyar és a türk népek közötti kapcsolatok erősítésében végzett munkájáért.

A díjat a Nemzetközi Türk Akadémia ítélte oda, amely nemzetközi konferenciát szervezett szeptember 25. és 26. között Asztanában Mándoky Kongur István születésének 70. évfordulója alkalmából. A tanácskozás résztvevői határozatot fogadtak el, amelyben keményezték, hogy Kazahsztán fővárosában nevezzenek el utcát a fiatalon elhunyt magyar turkológusról. Emellett célul tűzték, hogy minél szélesebb körben tegyék közkinccsé Mándoky tudományos és szellemi örökségét, publikálják írásos hagyatékát.

A tanácskozást Darhan Kydyrali, a Nemzetközi Türk Akadémia elnöke nyitotta meg, részletesen méltatva Mándoky Kongur István érdemeit. A résztvevőket üzenetben köszöntötte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, amit Dorogi Sándor tolmácsolt.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Darhan Kydyrali kitüntetést ad át

Az asztanai konferencián részt vett a tudós özvegye, Mándoky Ongajsa, akit szintén kitüntettek a Mándoky-díjjal, és aki ünnepélyesen átadta férje 16 ezer kötetes könyvtárát a Nemzetközi Türk Akadémiának.

Mándoky munkásságának türk világbeli elismertségét és tiszteletét jelzi, hogy a konferencián szinte valamennyi jelentős türk együttműködési szervezet magas szinten képviseltette magát. Emellett ott volt a résztvevők között Laszlóczki Imre asztanai magyar nagykövet, a néhai tudós fia, Mándoky Atlan, valamint Dorogi Sándor Közép-Ázsia–kutató, Dr. Somfai Kara Dávid, az MTA Néprajzi Intézetének munkatársa, Dr. Mukusheva Raushangul, a Szegedi Tudományegyetem Altajisztika Tanszékének kazak lektora, Bíró András Zsolt antropológus, a magyarországi Kurultáj szervezője.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Mándoky-konferencia résztvevők

Lezsák Sándor kezdeményezésére a lakiteleki Népfőiskola az elsők között foglalkozott Mándoky Kongur István munkásságával, és szervezett kollégiumot fiatalok számára a kiváló turkológus szellemi örökségének megismerésére.

Mándoky Kongur István Karcagon született 1944-ben. Már kora gyermekkorában felkeltette érdeklődését kun származása, népe nyelve és hagyományai. Összesen 68 kutató úton vett részt türk nyelvű népek körében. Az utolsón, az oroszországi Dagesztán fővárosában, Mahacskalában, érte a halál 1992-ben.Végakaratának megfelelően, ősei földjén Almatiban helyezték örök nyugalomra. Mándoky, a magyarországi kunok leszármazottjaként idehaza elsőként kutatta ősei nyelvét és kultúráját, valamint közép-ázsiai eredetét, a kazahokhoz fűződő rokoni kapcsolatait. Tudományos munkája mellett azzal vívott ki nagy megbecsülést Kazahsztánban, hogy már a hetvenes-nyolcvanas években, még a szovjet időkben szót emelt és kiállt a kazah nyelv megőrzése és használata, a kazah kulturális értékek és hagyományok megóvása érdekében.

A mostani asztanai tanácskozást szervező Nemzetközi Türk Akadémia 2010 óta működik azzal a céllal, hogy támogassa a nemzetközi turkológiai együttműködést, a türk nyelvi és kulturális értékek megőrzését. Az intézmény fenntartását és működtetését Kazahsztán vállalta magára.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Lezsák Sándor október 3-án, a lakiteleki Népfőiskola Keleti Nyitás Kollégiumának esti előadásán kapta kézhez a kitüntetést Dorogi Sándortól.


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép