Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Március 15. – Lezsák Sándor részvételével tartottak megemlékezést Ausztriában
2012. március 14.

A budapestit megelőző 1848. március 13-i bécsi forradalomról is megemlékezett a bécsi magyar nagykövetségen mondott ünnepi beszédében szerdán Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, és köszönetet mondott a Magyarország elleni uniós eljárások során tanúsított osztrák álláspontért.

Ahogyan az uralkodók a Szent Szövetség keretében az 1815 és 1848 közötti forradalmakkal szemben összefogtak önkényuralmi rendszereik fenntartása érdekében, úgy a polgári demokrácia hívei is felismerték, hogy együtt kell működniük – fogalmazott. “Osztrákok és magyarok sorsa közös volt akkor is, a Szent Szövetség Európájában, és közös ma is az Európai Unióban” – mondta a mintegy kétszázötven meghívott vendég, főként ausztriai magyarok részvételével megtartott ünnepi fogadáson. Az ünnepséget a bécsi magyar nagykövetség, valamint az ENSZ- és az EBESZ-képviselet rendezték.

Lezsák Sándor a jelenről szólva köszönetet mondott az osztrák kormánynak, amiért a Magyarország elleni európai uniós eljárások során – mint fogalmazott – elutasították “Magyarország pellengérre állítását”. Mint elmondta, Fritz Neugebauerrel, az osztrák parlament alelnökével tartott szerdai találkozóján szintén megköszönte Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter kiállását. Úgy vélekedett, az erősítheti a kapcsolatot Ausztria és Magyarország között. “Kellenek ezek a bizalomerősítő események” – tette hozzá magyar újságíróknak nyilatkozva.

A politikus beszédében felidézte, hogy történelmi beszámolók szerint a március 15-i pesti forradalom kitörésében a bécsi események híre döntő szerepet játszott. A bécsi forradalom híre “lobbantotta lángra” a budapesti forradalom szikráját – mondta.

Lezsák Sándor párhuzamot vont 1848 és a jelen között. Mint mondta, 1848-ban a magyar társadalom leggazdagabb és legbefolyásosabb főúri rétegének egy része előjogait féltve “minden erejével Magyarország ellen dolgozott”. “Ma is tapasztalható, hogy a politikai és gazdasági előjogaikat féltő, vagy haszonleső politikusok hazájuk érdekeit nyíltan elárulják” – jelentette ki. “A hatalmát vesztett posztkommunista réteg” a népfelség elvét is megkerülve, nemzetközi érdekcsoportok szolgálatában próbálja érdekeit érvényesíteni – mondta.

Kijelentette, minden demokratikus ország szuverenitásának “alfája és omegája”, hogy önállóan, külső nyomástól mentesen alkossa meg törvényeit.

Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy az Európai Unióból való kilépést szorgalmazók “előre feladják a küzdelmet és menekülnének”. “Nincs hová menekülni, mert mindenképpen Európában maradnának” – tette hozzá.

Ma Európa értékválsággal is küzd – mondta a politikus. “A pusztán a piacok, a pénz és a profit működtette Európa működésképtelen” – fejtette ki. Kijelentette, küzdeni kell a “keresztény Európa, népek Európája” fennmaradásáért.

A délután folyamán Bessenyei György testőríró szobránál tartották meg hagyományos koszorúzásukat ausztriai magyar egyesületek. Az eseményen Lezsák Sándor is részt vett.

Az ausztriai megemlékezések csütörtökön a Collegium Hungaricumban folytatódnak. Az ausztriai magyar egyesületek és egyházi gyülekezetek rendezvényének keretében megkoszorúzzák a magyar kulturális intézetben álló Petőfi-szobrot.

Később a 80 huszár című filmet vetítik, utána pódiumbeszélgetést tartanak Sára Sándor, a film rendezője, Tordy Géza színművész és Kovács István történész részvételével.

(Forrás: MTI)


Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép