Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Második alkalommal rendezik meg a Magyar Értékek Napját
2015. szeptember 7.

Immár minden megyében van megyei, és 600 településen helyi értéktár – mondta Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Értékek Napjának sajtótájékoztatóján Budapesten a Szent István téri Bazilika előtt.

A szeptember 12-én már második alkalommal megrendezésre kerülő eseményen Magyarország tizenkilenc megyéje és a határon túli magyarság szervezetei mutatják be a nemzeti kultúra kincseit, hagyományait és emblematikus értékeit.

Második alkalommal rendezik meg a Magyar Értékek Napját

Fotó: Papp Eszter

Lezsák Sándor a Nemzeti Művelődési Intézet, illetve a Nagyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége rendezésében megvalósuló esemény budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a jó törvény szervezi az életet, jó folyamatokat indít el és a 2012. április 2-án elfogadott hungarikum-törvény elkezdte építeni ezt a területet a minőség irányába.

Hozzátette: „Ember nélkül nem lehetséges, intézmény nélkül semmi nem tartós, a mi felelősségünk pedig megtalálni azokat az embereket, akik a kedvező folyamatokat megerősítik.” Felidézte, immár mindegy megyében található megyei és 600 településen van helyi értéktár, ugyanakkor készülnek a Kárpát-medencei, a nyugat-európai és a tengerentúli értéktárak is.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint a hungarikum-törvény célja, hogy a Kárpát-medencei struktúrában a helyi közösségek - a saját identitásukat megerősítve - feltárják saját értékeiket, betagozódjanak az értéktárakba, majd pedig a hungarikumok országos rendszerébe.

„Hiszünk és bízunk abban, hogy a falusi, kistelepülési, értéket létrehozó kulturális és családi, tágabb értelemben pedig a nemzeti közösség együttműködési erejében van a jövő” - tette hozzá. Hoppál Péter leszögezte, ezt a programot szolgálja a kulturális alapellátás gondolata, ahol az értékek feltárása, dokumentálása fontos ügy, mint ahogy az is, hogy ezekhez az értékekhez ne csak egy szűk réteg, a kiváltságosok jussanak hozzá.

A kulturális alapellátás esélyteremtő program: „Adjuk meg az esélyét, hogy a minőségi kultúra mindenkinek járjon. Az intézményektől azt várom, hogy akinek több milliárd forintot ad az állam, nyissa ki kapuit és ezer-ezer olyan új látogatót hozzon, akiknek idáig az adott kulturális műfajjal nem volt esélyük találkozni. A minőségi kulturális találkozások lehetőséget teremtenek arra, hogy az emberek életminősége is javuljon' – fejtette ki beszédében.

Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke úgy véli, a 2012-es törvény felpezsdítette a mindennapi életet. A szövetség feladata, hogy segítse, generálja a kisebb közösségeket,településeket, hogy keressék meg értékeiket, majd pedig menedzselje, hogy hungarikumokká váljanak.

A nap folyamán nem csak tárgyakkal, szellemi alkotásokkal, hanem a kézműves sátrakban az alkotó emberekkel is találkozhatnak az érdeklődő - mondta Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója.

A Magyar Értékek Napja szeptember 12-én egész napos programokkal, 10-18 óráig várja az érdeklődőket, ahol a rendezvény keretében 12 órakor sor kerül a megyék jellegzetes terményeinek, termékeinek ökumenikus megáldására is. Az eseményt Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc -díjas magyar népdalénekes és a Hunyadi Véndiák Kórus közös hangversenye zárja.

(Forrás: OrientPress Hírügynökség)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép