Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Meg kell állítani a tanyavilág sorvadását!
2008. december 10.

A tanyák védelméről szóló törvénytervezetet készített a Nemzeti Fórum, amelynek célja nem más, mint hogy a magyar állam hatékony védelemben részesítse e sajátságos, egyedülálló, hungarikumnak minősülő településformát.

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke szerdán sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt két évtized bizonyos szempontból kudarc volt a tanyán élők számára; mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy jogaik és esélyegyenlőségük teret nyerjen. A témával kapcsolatban szombaton konferenciát rendeznek, ahol Orbán Viktor is köszöntőt mond.

Szükség van egy önálló törvényre, amely a tanyák védelméről szól - jelentette ki Lezsák Sándor szerdán sajtótájékoztatón. Mint az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke bejelentette: a Nemzeti Fórum munkacsoportja készített egy törvénytervezetet, amely e sajátságos településforma védelmét célozza meg. A törvénytervezet részleteit szombaton egy konferencia keretében tárják a nyilvánosság elé. Jelenleg Magyarországon - főleg az alföldi megyékben - mintegy 200 ezer ember él körülbelül 60 ezer tanyán. E tanyáknak körülbelül 10 százaléka minősül valódi hungarikumnak, tehát teljes egészében, vagy részben őrzik az e településformákra jellemző hagyományokat.

Lezsák emlékeztetett arra, hogy az elmúlt több évszázados időszakban a tanyáknak voltak felívelő illetve hanyatló korszakai is. 1986-ig az államszocializmus építési tilalmat rendelt el, ez pedig „lassú sorvadásra ítélte a tanyavilágot". Az Országgyűlés alelnöke úgy látja, hogy bizonyos szempontok szerint a rendszerváltás utáni két évtized is kudarcokkal terhes. A tanyán élő emberek nem kapták meg a képviseletet az önkormányzatokban, gondjaik az utolsó helyen szerepelnek, járhatatlan utakkal, és helyenként még mindig a villamosítás elmaradásával kell szembenézniük. Ugyanakkor - folytatta Lezsák - egy felmérés szerint a tanyán élők 70 százaléka nem szándékozik elköltözni.

A törvénytervezet négy pontban foglalja össze a tanyavilággal kapcsolatos lépéseket. Eszerint a tanyás településrendszer és gazdálkodási forma a magyar nemzeti örökség része, sajátos hungarikum, amelynek fennmaradása, új életre keltése, fejlesztése nemzeti érdek. Második pontban a tervezet felkéri a kormányt, hogy a következő esztendő június 30-ig „készítsen átfogó jelentést a hazai tanyák helyzetéről". Emellett szükség van arra, hogy „a 2010. évre vonatkozó központi költségvetésben és adótörvényekben kiemelten kezelje a tanyák fejlesztését és az ott élők esélyegyenlőségét" a kormány. Mindezek mellett a tervezet szerint az is szükséges, hogy a kormányzat kétévente adjon számot arról, hogy milyen változások érték a tanyavilágot, illetve hogyan érvényesültek az ott élőknek szánt támogatások.

A november 15-én, szombaton sorra kerülő konferencián, amelyet az Országház Főrendházi termében rendeznek meg délelőtt 10 órától, köszöntőt mond Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, illetve Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is. A tanyavilág a parlamentben elnevezésű konferenciát Lezsák Sándor vezeti majd.


Lippai Roland
Magyar Nemzet

 


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép