Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Megalakult a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány
2014. október 6.

Megalakult a Gyomaendrődi Kállai Ferenc Népfőiskolai Alapítvány. A jeles esemény kapcsán október 6-án konferenciát rendeztek a Körös parti városban. Az esemény díszvendége Lezsák Sándor író, az Országgyűlés alelnöke volt.

- Több éves szakmai előkészítő munka eredményeként létrejött a népfőiskolai alapítvány, melynek fő célja hogy városunkban működő népfőiskolát építsen ki. Csaknem tíz éves tudományszervezés folyik Gyomaendrődön, melynek évenkénti rendezvénye a Gyomaendrődi Tudományos Néprajzi Konferencia. Közben kiváló kapcsolatok alakultak ki a felsőfokú oktatási intézményekkel, elsősorban a Debreceni Egyetemmel. Tudományos kutatóműhelyek munkájában vettünk részt és kapcsolódtunk be az egyetemi gyakorlati oktatásba. Az Endrődi Tájházban már tíz éve múzeumi és néprajzi terepgyakorlatok folynak egyetemi hallgatóknak. Nyári egyetemi programok, előadások helyszínévé vált az évek során Gyomaendrőd. A Szegedi Egyetem és a Nagyváradi Partium Egyetem hallgatói rendszeres résztvevői terepgyakorlatainknak – mondta dr. Szonda István néprajzkutató, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Megalakult a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány

Dr. Dénes Zoltán kanonok, egyetemi tanár, a kuratórium egyik tagjaként arról is beszélt, hogy a népfőiskolai forma nem új kezdeményezés, hiszen már a 20. század első felében a vidéki ember oktatásának egyik legfontosabb intézménye volt. Városunkban is volt már ilyen intézmény az 1940-es években, melynek Gyomai Népfőiskola volt a neve, és ahol jeles szakemberek oktattak. A Kállai Ferenc Népfőiskola hidat kíván képezni a formális oktatási intézmények és a nonformális képzési helyek között. Programjának és célkitűzésének tekinti a magyar nemzet kimagasló értékeihez kapcsolódó települési értékek ápolását, népszerűsítését, bemutatását. Olyan képzéseket kíván beindítani, mely a város és környéke népességmegtartását segítő a vidék hagyományainak megőrzését biztosító termelési kultúrára épül. Ennek a célnak elérése érdekében szakmai együttműködéseket alakít ki állami és civil szervezetekkel.

Megalakult a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány

Lezsák Sándor az október 6-i gyásznap kapcsán elmondta, hogy a magyarság elmúlt évszázadait, évtizedeit rengeteg ellentmondás és feszültség övezi: 1849-től 1956-ig.

– Népfőiskola akkor szerveződik, amikor egy nép önismerete hiányos, megszaggatják hajszálgyökereit, s az iskola mellett kell egy olyan közösségi tér, ahol a fiatal sikerélmény megszerzésére kap lehetőséget, s olyan tudáshoz jut, amit a hétköznapokban is kamatoztatni tud – mondta Lezsák Sándor, aki a feleségével közösen létrehozott Lakiteleki Népfőiskola szerepéről is szólt.

Megalakult a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány

(Forrás: Gyomaendrődi Szó-Beszéd, a városi lap)


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép