Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Megmentésre váró tanyavilág
2009. október 17.

A magyar tanyáknak több évszázados történelmük során mindig is voltak felívelő és hanyatló időszakai, de soha nem kerültek olyan válságos helyzetbe, amilyenbe - az államszocializmus alatt a felszámolásukra irányuló intézkedések következményeként - mára jutottak. Ennek az ősi élet- és gazdálkodási formának a megmentését, újjáélesztését tűzte ki céljául a Tanyakollégium.

Házigazdaként fogadta a minap a Lakiteleki Népfőiskolára összehívott második Tanyakollégium résztvevőit Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A politikus emlékeztetett arra, hogy Tanyakollégium I. elnevezéssel az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb tanyakutatása történt meg hét esztendővel ezelőtt a kecskeméti, félegyházi tanyavilágban. Ezt ismétlik meg most.

„Ez a kollégium lehetőséget teremt az egyetemek, főiskolák hallgatóinak arra, hogy ne csak egy virtuális világban tájékozódjanak, és ne csak a saját környezetükben” – hangsúlyozta Lezsák Sándor. Emlékeztetett, a tanyák megmaradását segíti egy országgyűlési határozat is, melynek anyagát az agrártárca hamarosan leteszi a parlament asztalára. Ez a kutatás ehhez járul hozzá friss adatokkal, amelyek alapján a jövőben megszülethet egy olyan törvény, amely pontos útmutatást ad a tanyavilág megmentésére. A fő cél azonban nem csupán a megőrzés, hanem az újjászületés. Lezsák Sándor szerint ugyanis a tanya nemcsak hungarikum, nemcsak a magyar valóság és a nemzeti vagyon része, hanem élet- és gazdálkodási forma is.

A Tanyakollégium megnyitóján jelen volt Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is. Elmondta, hogy a tanyák még ma is magukon hordozzák őseink életformáját. Szerinte talán egyetlen olyan magyar család sincs, melynek valamelyik őse ne tanyáról származna.

„Bács-Kiskunban egykor százezernél több tanya létezett. Ma a számuk tíz- és tizenötezer közé tehető. Korábban csak Felső-Bácskában tizennégyezer tanyát tartottak nyilván, ma már ezer és ezernégyszáz közé tehető azok száma, amelyek még lakottak. Mindez azt jelenti, hogy a tanyák kilencven százaléka eltűnt. Talán még nem késő cselekedni. Jó példát mutatnak az osztrákok, Ausztriában ma is több generáció él együtt ilyen birtokokon” – hangsúlyozta Bányai Gábor.

A közgyűlés elnöke emlékeztetett, hogy a magyar rendszerváltás előtti hatalom bármennyire igyekezett eltüntetni ezt az ősi gazdasági és életformát, mégsem tudta teljesen felszámolni. Egy bizonyos politikai oldalról ma is tetten érhetők hasonló törekvések, ám ők is kudarcot vallhatnak, hiszen az Európai Unió kifejezetten támogatja a tanyavilág fennmaradását. Így ha hazánk is élt volna a LEADER-program pénzügyi lehetőségeivel – ahogy a lengyelek vagy a szlovákok tették –, már előrébb járnánk ezen a téren. Bányai Gábor szerint változásra van szükség, meg kell változtatni a vidékellenes szemléletet.

A Tanyakollégium munkáját támogatja Szendrő Péter, a gödöllői Szent István Egyetem rektora is. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanyavilág már valóban nem olyan egységes, mint volt, ám értékeit ma is őrzi. Szerinte ezt mindenkinek meg kell ismernie.


 

Kutatócsoport több száz hallgatóból

A korábbi évek Tisza-kollégiumának sikerére alapozva, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére 2002 szeptembere végén hirdették meg az első Tanyakollégiumot. A kezdeményezést számos helyi önkormányzat is támogatta. Akkor a Szent István Egyetem negyven tanára és 120 hallgatója 24 kiskunsági tanyás település több mint nyolcszáz tanyán élő családját kereste fel az MTA RKK Alföldi Tudományos Intézete által készített kérdőívekkel. Legutóbb csaknem harminc éve volt ilyen nagy léptékű, helyszíni kérdőíves tanyafelmérés.

A kutatás alapvető célja az volt, hogy e sajátosan magyar és alföldi, illetve kiskunsági tanyavilágban – a környezetben, a mezőgazdálkodásban, s hozzá kapcsolódva a tanyai épületállományban, illetve társadalomban, annak életkörülményeiben – a bekövetkezett változásokat pontos, új adatok gyűjtésével, szabályos területi mintavétellel feltárja és értékelje. A Tanyavilág II. keretében elindult kutatás keretében most is több száz egyetemi, főiskolai hallgató keresi fel a kecskeméti és félegyházi tanyavilágot, s felmérést készít az ott élők helyzetéről. Az érintett települések: Ágasegyháza, Ballószög, Bugac, Bugacpusztaháza, Csongrád, Fülöpháza, Fülöpjakab, Gátér, Helvécia, Jakabszállás, Jászszentlászló, Kerekegyháza, Kocsér, Kunszállás, Lakitelek, Móricgát, Nyár­lőrinc, Orgovány, Pálmonostora, Petőfi­szállás, Szentkirály, Tiszaalpár, Tisza­kécske, Városföld.


Szász András
Magyar Hírlap

 


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép