Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
''Megmozdult mellettünk az ország''
2014. február 22.

A Fidesznek újra győznie kell a választásokon, mert ha a 2010-ben megkezdett munka félbeszakad, az több veszélyt rejt magában, mint ha nem is láttunk volna hozzá ennek a feladatnak az elvégzéséhez – erről beszélt a lapunknak adott interjúban Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, aki egyéni képviselőjelöltként Bács-Kiskun megye 4. számú választókerüle­tében indul a parlamenti voksoláson.

A Lezsák által vezetett, a Fidesszel szövetségben induló Nemzet Fórum csütörtök este tartotta kampánynyitó rendezvényét Lakiteleken.

Az ország a saját lábára tudott állni

A Kárpát-medencei népfőiskolai rendszer kiépítését is feladatának tartja a parlament alelnöke
(Fotó: Kövesdi Andrea)

– Mi a választások tétje?

– Az alaptörvény elfogadásával új Magyarország szerveződött, s ennek a folyamatnak nem szabad félbeszakadnia. A lakiteleki köszöntőm írásakor, 1987-ben Nagy László mondata idéződött fel bennem, amely szerint „a torkon vágott forradalmak pirosát és gyászát viseljük belül”. Úgy vélem, 2010-ben már a torkon vágott rendszerváltás pirosát és gyászát viseltük. Az akkor megszerzett kétharmados többségnek köszönhető, hogy elmaradt az újabb torokra mért ütés. Békés úton, törvényi keretek között sikerült olyan rendszert kialakítani, amely stabilitást jelent az országnak. Amennyiben ez a munka félbeszakad, az több veszélyt rejt magában, mintha nem is láttunk volna hozzá ennek a feladatnak az elvégzéséhez. Hosszú időre szólna, és végzetes lenne a nemzet számára, ha a mostani kormánytöbbség nem folytathatná a munkát. A kudarcélmény rendkívül káros hatást gyakorolna a nemzet pszichikai állapotára, a sikerélmény viszont megsokszorozná az erőnket. Ez a sikerélmény biztosíthatná a felhajtóerőt az emelkedő nemzetünknek. Így képesek lehetünk szembenézni az uniós kihívásokkal, de akár a keleti, például az ukrán belső konfliktusból eredő következményekkel is.

– Milyen tapasztalatai vannak az ajánlási aláírások gyűjtése kapcsán, az április 6-i választáson nehezebb dolguk lesz, mint 2010-ben volt?

– Az aláírásgyűjtés során nagyon kedvező visszajelzéseket kapunk a választóktól. A csöndes többség, a másik Magyarország, amely nem politizál aktívan, nincs jelen a közösségi oldalakon, s legfeljebb egy békemenet során gondolja úgy, most már neki is ki kell fejeznie a véleményét, érezhetően mellettünk van. Igaz, azt is hozzáteszik ezek az emberek, hogy a saját élethelyzetükön sokat kellene javítani. Ezeket a visszajelzéseket feldolgozzuk, minden levélbeli megkeresésre próbálunk válaszolni. A választói észrevételek megjelennek a törvényhozói munkánkban. Most például erőteljes választói igényként merül fel, hogy a felfüggesztett, egy-két éves büntetéseket akár nyolc-tíz évre is meg kellene hosszabbítani.

– Mennyi esélyt lát újabb kétharmados felhatalmazás megszer-zésére?

– Véleményem szerint bármi megtörténhet. Úgy látom, magas lesz a részvétel, de a segítőink hatalmas száma is azt mutatja, nagy az eltökéltség a szavazóinkban. Megmozdult mellettünk az ország.

– A közvélemény-kutatások nagy Fidesz-fölényt mutatnak. Nem érzi ezt veszélyesnek abból a szempontból, hogy a számokat látva elkényelmesedhetnek a szavazók?

– A legveszélyesebb mondat az egy választótól, hogy „úgyis megnyerik, az én szavazatom nem számít!” Csakhogy érdemes rögzíteni, egyetlenegy szavazat is eldöntheti egy mandátum sorsát. És bizony akár még az is lehetséges, hogy ez az egy mandátum szükségeltetik majd a parlamenti többség megszerzéséhez. Szerintem egyébként még idejében figyelmeztettük a választókat arra, hogy egyáltalán nem szabad elkényelmesedni, és bizony jóleső érzés, hogy az aláírásgyűjtésen olyan emberek jöttek hozzánk elmondani a véleményüket, meglátásukat a haza sorsát ille­tően, akik nem Fidesz-tagok, és nem is járnak politikai rendezvényekre. Ők amúgy folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy a kormányoldal nehogy elbízza magát. Mi is mindenkit arra biztatunk, a választás napján, vagyis április hatodikán két-három embert is hozzanak magukkal szavazni, hogy egészen biztos legyen a jobboldali siker. Ez a hangulat pedig egyre inkább erősödik, és vélhetően kitart majd a parlamenti voksolás napjáig.

– A kormánypártok egyéni képviselőjelöltjeként mit ajánl a Bács-Kiskun megyei 4. számú választókerületben élőknek?

– A Duna–Tisza köze homokhátságának vízpótlása és a terület vízelvezetése, továbbá a megfelelő csatornarendszer kiépítése az elsődleges feladat, a talajvíz ugyanis óriási gondot okoz. Ehhez meg kell szerezni az uniós támogatást. Kiemelt teendőnek tartom még, hogy a következő ciklusban a parlamentnek el kell fogadnia a tanyatörvényt is annak érdekében, hogy minél több életrevaló kisgazdaság jöhessen létre Magyarországon. Az általános iskoláinkat is meg kell újítanunk, továbbá az országos, valamint a Kárpát-medencei népfőiskolai rendszer kiépítését is feladatomnak tartom. Örvendetes egyébként, hogy a választókerületemben lévő népfőiskolán például a biogazdálkodás ismereteit bővítik, amikor nincs a kertben vagy a földeken teen­dő. Meg fogjuk erősíteni az iskolai lovasoktatást és a lovas polgárőrség lehetőségeit is. Azt is rendkívül fontosnak tartom, hogy a már elfogadott hungarikumtörvény a gyakorlatban is működjön, hogy a helyi termékek – így például Zsuzsi néni kalácsa – minél több emberhez eljuthassanak az adott faluban vagy annak környékén. Zsuzsi néni pedig a tudását átadhatná az ifjabb nemzedéknek, akik tiszteletdíjért cserébe eljárhatnának hozzá segíteni. A velünk élő hagyományok ugyanis évszázadok óta öröklődtek, s ezt a folyamatot ma erősítenünk kell. Ez is egy apró siker lenne. Az ilyenekből kellene nagyon sok, amelyek összeadódva a nemzet közös sikerélményét jelenthetik a jövőben.

Pindroch Tamás

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép