Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Megújul a népfőiskola épülete
2013. augusztus 31.

Megkezdődött a Lakiteleki Népfőiskola épületegyüttesének rekonstrukciója. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskolai Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a felújítás és a fejlesztés a Szeged-Csanádi Püspökség tulajdonában lévő, huszonöt hektáros területen több ütemben valósul meg.

A beruházás lehetőséget ad arra, hogy a Lakiteleki Népfőiskola a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat központjaként megújuljon. Erre állami költségvetésből másfél milliárd forint áll rendelkezésre.

Megújul a népfőiskola épülete

Lezsák Sándor (Fotó: Kövesdi Andrea)

Kiemelt állami beruházásnak minősül a Lakiteleki Népfőiskola épületegyüttesének rekonstrukciója. A területen egyrészt megújulnak az épületek, újak is készülnek, s mindezek energiaellátását fúrt kút révén termálvízen alapuló hőközpont biztosítja.

Megkezdődött a Lakiteleki Népfőiskola épületegyüttesének rekonstrukciója. A kormány májusban nyilvánította kiemelt beruházásnak a rekonstrukciós munkálatokat, valamint a fejlesztéseket. Az idei évi költségvetésben másfél milliárd forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy a Lakiteleki Népfőiskola a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat központjaként megújuljon. Mint azt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a lakiteleki Népfőiskolai Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a felújítás és a fejlesztés a Szeged-Csanádi Püspökség tulajdonában lévő huszonöt hektáros területen több ütemben valósul meg. A beruházással valamennyi épület megújul, termálkút és a termálvízen alapuló hőközpont, valamint szennyvíztisztító berendezés létesül, emellett bővül a szállodai kapacitás, a medencéket a tervek szerint meleg vízzel táplálják.

A fejlesztés egyben munkahelyteremtő beruházás: a népfőiskolán jelenleg ötvenen dolgoznak, az új létesítmények elkészültével további ötven ember tud itt elhelyezkedni.

Lezsák Sándor lapunknak elmondta, a Lakiteleki Népfőiskola épületeinek többségét – például a vendégházat vagy az uszodát – húsz éve adták át, s ezek felújításra szorulnak. Emellett évente harmincmillió forintos költséget jelent az épületek és sportlétesítmények fűtése, ezt majd meleg víz oldja meg. A héten indított mélyfúrás célja, hogy 1200-1300 méter mélyről nyerjék ki a termálvizet. A kút 2014. június végéig épül meg. A geológusok és hidrogeológusok szakvéleménye szerint olyan hőfokú és mennyiségű termálvíz kinyerésére nyílik mód, amely hosszú távon megoldja a kibővített épületegyüttes fűtésienergia-igényének jelentős részét, és módot ad egy termálfürdő megépítésére.

A működtetők reményei szerint a termálvíz összetétele lehetőséget teremt a gyógyászati és balneológiai hasznosításra is. A beruházás részét képezi, hogy a hévízközponttól a tervezett épületekig vezetékhálózat létesül, emellett új szennyvíztisztító berendezés épül. Termálvíz fűti majd a hatezer négyzetméter alapterületű üvegházakat is.

Lezsák Sándor közölte, a népfőiskola önellátó lesz, s a terményekből jut majd Lakiteleknek és a Szentkirályi Általános Iskolának is. A támogatási összegből hozzák létre a főiskolát kiszolgáló új gazdasági épületet, előzetes tervek készülnek kemping vagy egy felújítandó épületben rendszerváltó archívum kialakítására, továbbá sportpályák – teniszpálya, új medencék, footgolfpálya – építésére.

Ugyan nem a mostani beruházás része, de már elkészültek a tervek a főiskolát Lakitelekkel összekötő kerékpárút építésére is. Kerényi János kormánymegbízott, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője, akit a kabinet a kiemelt beruházás koordinációjára kijelölt, a távirati iroda szerint kiemelte: a beruházás révén a Kárpát-medence közepén találkozóhely alakul ki. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt tizenhárom évben a megyében nem volt olyan beruházás, amely teljesen hazai forrásból valósult volna meg. Hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy a fejlesztéseket ne akadályozza a bürokrácia. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke közölte: a terület tulajdonosaként örömmel segítik a beruházást.

(Forrás: Magyar Hírlap)

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép