Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Megválasztották köztársasági elnöknek Áder Jánost
2012. május 2.

Szerdán a parlament 262 igen szavazattal, 40 nem ellenében 3 érvénytelen szavazat mellett köztársasági elnökké választotta Áder Jánost, a kormánypártok jelöltjét – jelentette be Lezsák Sándor, az országgyűlés elnöki jogkörét gyakorló alelnöke. Áder János május 10-én lép hivatalba, az összeférhetetlenségi szabályok miatt 60 napon belül le kell mondania európai parlamenti képviselői posztjáról.

Szerdán a parlament programjában egyetlen napirendi pontként szerepelt az új államfő megválasztása. A posztra Áder János volt az egyetlen jelölt, a fideszes EP-képviselőt Orbán Viktor miniszterelnök április 17-én nevezte meg a kormánypártok jelöltjeként. Április 27-én jelentették be, hogy a posztra Áder János az egyetlen hivatalos jelölt, miután a parlamenti házbizottság elfogadta a Fidesz-KDNP frakciószövetségtől érkező 262 képviselői ajánlást.

Az új köztársasági elnököt titkos szavazással, választották meg, az elnökválasztás első fordulóban érvényes és eredményes volt. A szavazólapot 307 képviselő vette fel, a szavazatszámláló bizottság 305 szavazólapot talált az urnában. A lapok közül 3 érvénytelen, 302 érvényes szavazatot tartalmazott, Áder Jánost 262 igen szavazattal, 40 nem szavazat ellenében választották államfőnek. A megválasztott köztársasági elnök a történelmi zászlók jelenlétében letette esküjét, majd a képviselők elénekelték a himnuszt. Áder János május 10-én lép hivatalába, ő lesz Magyarország ötödik köztársasági elnöke a rendszerváltás után.

Megválasztották köztársasági elnöknek Áder Jánost


Áder: helyre kell tenni tévedéseinket

A magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz Áder János - ezt ígérte a szerdán megválasztott köztárasági elnök parlamenti beszédében, amelyben méltatta elődeit, szólt a teljesítmény megbecsülésének fontosságáról és jelezte: a rá ruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesíteni fogja. Áder János szerint ahhoz, hogy az ország törekvéseit siker koronázza, be kell vallani múltunkat, helyre kell tenni tévedéseinket és tanulnunk kell a kudarcokból.

A megválasztott köztársasági elnök támogatóinak és bírálóinak is köszönetet mondott, és jelezte: ez így együtt fejezi ki mindazt, amit a demokrácia és a nemzet egysége jelent. A demokrácia igazsága ugyanis mindig vitákban születik meg, amelyek lehetnek élesek, kemények, de sohasem hiányozhat belőlük egymás tisztelete. Meggyőződése ezért - folytatta -, hogy a magyarok elsősorban azzal bizonyíthatják életrevalóságukat, ha mindig képesek lesznek, "ha lehet, szép szóval, ha kell, kemény érveléssel, de mindig a tisztelet hangjánál maradva megbeszélni közös dolgainkat".

Beszédében Áder János felidézte a korábbi köztársasági elnökök gondolatait. Göncz Árpád megválasztása utáni parlamenti beszédéből azt elevenítette fel, amikor a volt államfő azt mondta, hogy nem fél a vitáktól, mert bízik az igazság erejében, és abban, hogy a magyar nép végül felismeri igazát és érdekeit. Mádl Ferenc szavaiból a belső béke fontosságának és a nemzet egysége szolgálatának hangsúlyozását emelte ki, Sólyom Lászlótól azt idézte, hogy "az elnök úgy fejezi ki a nemzet egységét, hogy annak sokféleségét megőrzi és bátorítja; a sokféleségből nem szürke átlagot akar kikeverni, hanem egy ideált: Magyarország arcát, ahogy az emberek ünnepnapon szeretik magukat látni". Schmitt Pál pedig arra figyelmeztetett - emlékeztetett -, hogy a legutóbbi választáson "a nép szuverén hatalmát egyetlen pártszövetségre ruházta át, ami óriási lehetőség, és ugyanakkor óriási felelősség".

Áder János azt ígérte, a magyar érdekek és a magyar értékek, a gazdasági, tudományos, kulturális érdekek és értékek szószólója lesz. A megválasztott elnök a szomszédos országoknak, az európai uniós és NATO-beli szövetségeseknek azt üzente: barátsággal és tisztelettel vagyunk irántuk, ami azt is jelenti, hogy ugyanezt a tiszteletet és barátságot a magunk irányában is elvárjuk tőlük".

A képviselők vastapsa után a jelenlévők elénekelték a Szózatot és a Székely himnuszt.

Reakciók, pártvélemények

Orbán Viktor szerint Áder János megválasztásával a parlament a legjobb döntést hozta most, hogy az alaptörvény bejáratása, stabilizálása a feladat. A kormányfő közölte: "minden ember olyan teljesítményt nyújt, amilyen ember. Mi jól ismerjük a köztársasági elnököt, tiszteljük, nagyra tartjuk, egy horgonyember."

Schmitt Pál szerint Áder János legitimitása és politikai előélete is száz százalékos, a köztársasági elnök maradéktalanul ellátja majd a demokrácia védelmét és megtestesíti a nemzet egységét. A volt köztársasági elnök jelezte: azon lesz, hogy a legjobb tudása szerint adja át a hivatalát utódjának.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint Áder János megválasztása államfővé biztosíték lesz arra, hogy Magyarországon a jövőben is érvényesülnek a demokratikus alapelvek. Áder János eddigi politikai pályafutása alapján minden remény megvan arra, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren sikeresen áll majd ki a köztársaság érdekei mellett - áll a KDNP kommünikéjében.

A Lehet Más a Politika (LMP) április közepén jelentette be, hogy nem vesz részt az államfő megválasztásában, mert az eljárást mondvacsináltnak tartja. Az LMP azt kéri Áder Jánostól, hogy kezdeményezze Szabó Máté országgyűlési biztosnál a választási és az igazságügyi törvények alkotmányossági felülvizsgálatát. Jávor Benedek frakcióvezető ezért felkérte Áder Jánost, hogy a "politikusként hozzá köthető" választási és az igazságszolgáltatási reformhoz kapcsolódó törvények ügyében szimbolikusan forduljon Szabó Mátéhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, aki ezt követően, az államfő kérésére a jogszabályok felülvizsgálatát kérheti az Alkotmánybíróságnál.

Az MSZP korábban szintén azt közölte, nem vesz részt a folyamatban, mivel nem tudja elfogadni, hogy Áder János európai parlamenti képviselő személyében pártpolitikus lesz a köztársasági elnök. A Demokratikus Koalíció képviselői sem vettek részt a szavazáson, egyben élesen bírálták Áder Jánost azzal az indokkal, hogy ő a szellemi atyja a Velencei Bizottság által is kritizált bírósági törvénynek. Az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik vett részt a szavazáson. A párt azt kívánja a szerdán megválasztott köztársasági elnöktől, hogy államfőként próbáljon meg a "pártidentitásán" felülemelkedni és legyen valódi kontrollja a törvényhozásnak - jelentette ki Balczó Zoltán alelnök.

Ádernek le kell mondania EP-képviselői posztjáról

Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvény szerint európai parlamenti képviselő nem lehet köztársasági elnök, ezért államfővé választása után hatvan napja van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget, és lemondjon európai parlamenti (EP) mandátumáról. A lemondásról a képviselőnek tájékoztatnia kell az EP elnökét, aki ezután tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot (OVB) a mandátum megszűnéséről. Közben a jelölő szervezetnek (Fidesz-KDNP) közölnie kell az OVB-vel, hogy az EP-pártlistáról kivel kívánja a megüresedő mandátumot betöltetni. Az OVB mindezek ismeretében adja ki a mandátumlevelet az új EP-képviselőnek, és erről tájékoztatja az EP elnökét.

(Forrás: Hírközpont Kormányzati Portál)


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép