Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Mi a jó házasság titka?
2015. április 20.

Megismerkedésükről, családjukról és a jó házasság titkairól beszélt Lezsák Sándor és felesége a kiskunfélegyházi közgázos diákoknak, de szó esett például a nagyrévi méregkeverő asszonyokról is.

Az Országgyűlés alelnöke és felesége volt pénteken a félegyházi közgazdasági szakközépiskola 12. A osztályának vendége. Kezdésként Lezsák Sándor elárulta, maga ajánlotta fel a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, hogy csatlakozik kezdeményezésükhöz, és egyetlen alkalommal rendhagyó tanóra keretében beszél házasságáról, családi életükről.

– Hazamentem, de nem mertem elmondani – mondta nevetve az országgyűlési képviselő. – Ez a titka a jó házasságnak – szólt közbe az egyik diák, általános derültséget keltve. Végül a politikus javasolta, az iskola maga hívja meg feleségét. Így is történt, Lezsák Sándorné Sütő Gabriella meghatódott a felkéréstől és örömmel látogatott el az intézménybe.

A házaspár rengeteg személyes emlékét felidézte az osztálynak, gyakran humorral fűszerezve, máskor elgondolkodtatva, a történelmi hátteret felvillantva, és a nehézségeket sem titkolva. Beszéltek például megismerkedésükről. Lezsák Sándor 1969-ben képesítés nélküli tanítóként kezdett Lakiteleken, a szikrai tanyasi iskolában. A helyi patikában látta meg először gyógyszertári asszisztensként dolgozó jövendőbelijét. Októberben a frissen érettségizett lány eldöntötte, csatlakozik azt új tanító által szervezett irodalmi színpadi csoporthoz. Éppen Mikuláskor látogatott el először a próbájukra, mikor Lezsák Sándor mindenkit egy-egy konyakmeggyel lepett meg. Kivéve Gabriellát, akinek kettő bonbon jutott – mint kiderült, nem véletlenül. Így kezdődött kapcsolatuk, és még az sem riasztotta vissza a fiatal Lezsák Sándort, mikor egy holdvilágos éjszakán megtudta: gyógyszertárban tevékenykedő szerelme Nagyrévben született. A tiszazugi falu ugyanis a két világháború között arról lett hírhedt, hogy az asszonyok sorozatban mérgezték meg – légypapírról kiáztatott arzénnal – férjüket, „terhessé vált” családtagjaikat. „Mint a mellékelt ábra mutatja, ez az információ csak futó ijedtséget okozott” – tette hozzá mosolyogva az alelnök.

Aki megmagyarázta azt is, miért éppen Kiskunfélegyházán vállalta el a rendhagyó óra megtartását. Itt történt ugyanis, hogy a főtéren későbbi feleségével sétálva meglepte őket egy nagy nyári eső, amely elől az Öregtemplomba tudtak bemenekülni. Nem volt benn senki, ázottan leültek egy padba.

Mi a jó házasság titka?

A Lezsák házaspár gyakran humorral fűszerezve,
máskor elgondolkodtatva mesélt a diákoknak közös életéről, házasságáról

– A szemébe néztem és váratlanul azt mondtam: „Te leszel a feleségem”. Nagyon szép pillanat volt. Mindenkinek, maguknak is lesznek az életében ilyen pillanatok, amelyeket nem lehet tudatosan megtervezni, amikor kell egy kis ráérzés – mondta Lezsák Sándor.

A tanítót egyébként Gabriella édesapja nem fogadta tárt karokkal, „pesti nyikhajként” emlegette. Aztán az első beszélgetésük alkalmával le is tesztelte a vőjelöltet: megkérdezte, mi Nepál fővárosa? Katmandu – vágta rá Lezsák Sándor, aki kicsivel előbb szerencséjére ugyanazt a rejtvényt fejtette meg a Fülesben, mint későbbi apósa. Aztán nagyon jó lett a kapcsolatuk.

Az esküvőt a fiatalok 1971-ben tartották. Két évig az árpádszállási iskola szertára volt a lakásuk, utána tudtak csak építkezni. Három gyermekük született, Levente, Anna és Gabriella, akik nyolc unokával – hét fiúval és egy lánnyal – ajándékozták meg őket. Róluk is sokat mesélt a házaspár a diákoknak.

És hogy mi a titka a jó házasságnak? Például az, hogy a sok gond, baj, probléma között is a férj és a feleség azt tartja szeme előtt, hogy ők közösen építenek valamit. Lezsák Sándor azt is elmondta, ő nem várta el feleségétől, hogy otthon üljön, amíg ő rockoperához ír dalokat, vagy országgyűlési képviselőként sokat utazik, dolgozik. Sőt nagyon örült, mikor élete párja negyvenegy évesen elkezdett táncolni, próbákra, fellépésekre járni. Ma már a tánc központi szerepet tölt be az egész család életében, és az unokáknak teljesen természetes, hogy otthon népzene szól talpalávalóként. Gabriella nem mellékesen a Lakiteleki Népfőiskola igazgatója, ami szintén elég feladatot ad számára.

– Hagyni kell a másikat, hogy ő is kiteljesedjen, teljes életet éljen. Amit elvárunk a párunktól, azt várjuk el magunktól is – fogalmazta meg tanácsait az osztálynak az Országyűlés alelnöke.

Hraskó István              

(Forrás: BAON.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép