Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Mi vagyunk a felelősek magunkért
2009. július 4.

Vasárnap ér véget a Lakiteleki Népfőiskola, a Nemzeti Fórum és a Konrad Adenauer Alapítvány ötnapos Európa Szabadegyetem című rendezvénye, melynek idei témája: Nemzet és politika, nemzetpolitika. 5 perces interjú Lezsák Sándorral, Országgyűlés alelnökével, a Nemzeti Fórum és a Lakiteleki Népfőiskola vezetőjével.

Kapcsolódó hír:

 

– Hogyan zajlik a munka a szabadegyetemen?


– Több kollégium vesz részt az idei szabadegyetemen. Lakitelekre érkeztek a Konrad Adenauer Kollégium, a Mándoky Kongur, a Szent Imre , a Klebelsberg és a Lungo Drom Kollégium, valamint Sára Sándor filmes műhelyének felnőtt hallgatói. Délelőttönként műhelyfoglalkozásokon vesznek részt, majd délutánonként következik a rendezvény plenáris része, melynek keretében neves előadókat hívtunk meg. A résztvevők bekapcsolódnak a beszélgetésekbe, ennek alapján már most leszűrhető, hogy a nemzet ügyeiben erősen fölkészült érdeklődők érkeztek Lakitelekre. Több mint százötvenen vesznek részt a rendezvényen.


– Miként foglalná össze a nemzetpolitika kérdéskörében elhangzott előadások tanulságait?


– Sok szó esett arról, mi szükséges ahhoz, hogy Kárpát-medencei valóságunkban föltérképezzük a lehetőségeket, amelyek segíthetik a helybéli közösségek életét. Felmerült a Németh László-i gondolat, amit ő a múlt század harmincas éveiben az akkori állapotokról megfogalmazott. Most csak tartalmilag idézem: fejétől bűzlik a hal. De a fejen nem feltétlenül politikusokat kell érteni. Ha a művelt osztály, a magyar értelmiség tenné a dolgát a közéletben és a közösségekben, akkor a politikusok többsége nemhogy a parlamentbe nem jutna be, de még a ferencvárosi sörcsarnokból is kiszorulna. A Németh László-i minőség forradalma jegyében nem tolhatjuk el magunktól a felelősséget, mindenkinek meg kell találnia a feladatát a maga közösségében és saját környezetében, legyen szó családról, rokonságról, vagy akár egy lakótömbről, illetve valamilyen munkahelyről.


– Mennyire érvényesül ez a gondolat a hétköznapokban?


– A Kárpát-medencei kapcsolatrendszerben nagyon is érvényesül a Német László-i gondolat, amikor a közösségek a saját kezükbe veszik dolgaik irányítását. Elsősorban mi vagyunk a felelősek saját sorsunkért, nem tehetjük meg, hogy ölbe tett kézzel várjuk a segítséget. Meg kell találnunk a lehetőségeket, amelyekben cselekedni tudunk. Nemzet és politika ügyében elsősorban feladatok vannak, és azokat magunknak kell elvégezni. Ha a magyar társadalom nem tud a nemzet igényeinek, jövőjének megfelelően cselekedni és választani, akkor a nemzet sorsa újból és újból veszélybe kerül.


SZPA
Magyar Hírlap

 


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
Mindszenty Emlékérem átadása
Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép