Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Mi vagyunk a felelősek magunkért

Vasárnap ér véget a Lakiteleki Népfőiskola, a Nemzeti Fórum és a Konrad Adenauer Alapítvány ötnapos Európa Szabadegyetem című rendezvénye, melynek idei témája: Nemzet és politika, nemzetpolitika.


– Hogyan zajlik a munka a szabadegyetemen?

– Több kollégium vesz részt az idei szabadegyetemen. Lakitelekre érkeztek a Konrad Adenauer Kollégium, a Mándoky Kongur, a Szent Imre , a Klebelsberg és a Lungo Drom Kollégium, valamint Sára Sándor filmes műhelyének felnőtt hallgatói. Délelőttönként műhelyfoglalkozásokon vesznek részt, majd délutánonként következik a rendezvény plenáris része, melynek keretében neves előadókat hívtunk meg. A résztvevők bekapcsolódnak a beszélgetésekbe, ennek alapján már most leszűrhető, hogy a nemzet ügyeiben erősen fölkészült érdeklődők érkeztek Lakitelekre. Több mint százötvenen vesznek részt a rendezvényen.

– Miként foglalná össze a nemzetpolitika kérdéskörében elhangzott előadások tanulságait?

– Sok szó esett arról, mi szükséges ahhoz, hogy Kárpát-medencei valóságunkban föltérképezzük a lehetőségeket, amelyek segíthetik a helybéli közösségek életét. Felmerült a Németh László-i gondolat, amit ő a múlt század harmincas éveiben az akkori állapotokról megfogalmazott. Most csak tartalmilag idézem: fejétől bűzlik a hal. De a fejen nem feltétlenül politikusokat kell érteni. Ha a művelt osztály, a magyar értelmiség tenné a dolgát a közéletben és a közösségekben, akkor a politikusok többsége nemhogy a parlamentbe nem jutna be, de még a ferencvárosi sörcsarnokból is kiszorulna. A Németh László-i minőség forradalma jegyében nem tolhatjuk el magunktól a felelősséget, mindenkinek meg kell találnia a feladatát a maga közösségében és saját környezetében, legyen szó családról, rokonságról, vagy akár egy lakótömbről, illetve valamilyen munkahelyről.

– Mennyire érvényesül ez a gondolat a hétköznapokban?

– A Kárpát-medencei kapcsolatrendszerben nagyon is érvényesül a Német László-i gondolat, amikor a közösségek a saját kezükbe veszik dolgaik irányítását. Elsősorban mi vagyunk a felelősek saját sorsunkért, nem tehetjük meg, hogy ölbe tett kézzel várjuk a segítséget. Meg kell találnunk a lehetőségeket, amelyekben cselekedni tudunk. Nemzet és politika ügyében elsősorban feladatok vannak, és azokat magunknak kell elvégezni. Ha a magyar társadalom nem tud a nemzet igényeinek, jövőjének megfelelően cselekedni és választani, akkor a nemzet sorsa újból és újból veszélybe kerül.


SZPA
Magyar Hírlap

 

Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép