Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Mindszenty élete példaként szolgál
2014. március 3.

Konferencián emlékeztek meg szombaton a Parlamentben a bíboros-hercegprímásról, akinek boldoggá avatása folyamatban van. A köztünk élő Mindszenty című konferencián Kuklay Antal nyugállományú plébánosnak és Zinner Tibor jogtörténésznek adta át Lezsák Sándor a Mindszenty-emlékérmet.

Palau egy távoli sziget, messze-messze Magyarországtól, mégis köze van Mindszenty Józsefhez, a helyi iskolát ugyanis róla nevezték el – ez is azt bizonyítja, hogy a hajdani egyházi főméltóság hatása messze túlmutat határainkon – mondta szombaton a Parlamentben Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke A köztünk élő Mindszenty című konferencián leszögezte, céljuk világos, azt szeretnék, hogy Mindszenty József életútja minél több embernek szolgáljon példával, minél több ember ismerje azt, különösen a fiatalok körében. Beszélt arról is, hatalmas megtiszteltetés számára, hogy anno személyesen vehette át Szőke János atya szalézi szerzetestől, a boldoggá avatási eljárás kezdeményezőjétől Mindszenty egykori feszületét. A keresztről megjegyezte, amikor az egyházi főrang Ausztráliában járt, nem engedték, hogy magával vigye, mert azt túlsúlynak tekintették a vámosok. A Mindszenty Alapítvány és a Mindszenty Társaság rendezvényén Lezsák Sándor kiemelte: a társaság célja, hogy a bíboros emlékét erősítse tanácskozások szervezésével, könyvek, tanulmányok kiadásával, ösztöndíjak odaítélésével, amivel igyekeznek „egészséges Mindszenty-kultuszt” kialakítani.

Mindszenty élete példaként szolgál

Lezsák Sándor (balra) szerint egészséges Mindszenty-kultuszt kell teremteni
(Fotó: MTI - Illyés Tibor)

Horváth Béla ismertette Regőczi István Mindszenty-gyűjteményét, Fukszberger Béla, Csehmindszent polgármestere a szülőházról beszélt, míg Fülöp István büntetés-végrehajtási alezredes, a Sopronkőhidai Fegyház- és Börtön gazdasági vezetője Mindszenty emlékének megőrzéséért tett saját kezdeményezésükről tartott beszámolót. A népes hallgatóságnak Déri Péter, Csehmindszent plébánosa a Mindszenty-zarándoklatokról, míg Kovács Gergely okleveles posztulátor a boldoggá avatás jelenlegi helyzetéről adott számot.

A találkozón átadták a Mindszenty-emlékérmeket is, amelyeket az idén Kuklay Antal nyugalmazott plébános és Zinner Tibor jogtörténész vehetett át. Horváth Béla, a Mindszenty-társaság tagja Kuklay Antal laudációjában felidézte, hogy az 1956-os forradalomban a kórházakban sebesülteket ápolt, majd személyesen segítette az egyetemista forradalmárok menekülését. A rendszer kemény büntetéssel torolta meg a bátor kiállást – 1957-ben letartóztatták, és csak 1963-ban szabadult.

Zinner Tibor méltatója kiemelte, a jogtörténész több évtizede dolgozza föl a diktatúrák történetét, s kimagasló színvonalú írásai alapvetően járulnak hozzá, hogy vegytisztán megismerjük a kommunista rendszer igazi gonoszságait, valódi arcát.

Lázin Miklós András


Imádság Magyarországért Esztergomban

Az esztergomi képviselő-testület legutóbbi ülésén hozzájárult ahhoz, hogy Tokár Imre, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium igazgatója kérésének megfelelően a bazilika közelében a gimnázium alapítványa szobrot állíthasson Mindszenty József bíboros-hercegprímás, esztergomi érseknek. Az életnagyságú bronz alkotást Andrej Csizsik orosz állampolgár készítteti Vlagyimir Szurovcev orosz szobrászművésszel, s az Imádság Magyarországért című művet a gimnázium alapítványának adományozza. A szobrot az esztergomi Várhegy oldalában állítják fel, ahol 1956-ban a békés tüntetők közé lövettek. A hercegprímás az esztergomi bazilika kriptájában nyugszik, a Mindszenty-emlékmúzeum pedig a Sötétkapu másik oldalán húzódó északi kanonoksor épületében található. A szobrot a Mindszenty-zarándoklattal összekötött vallási eseménysorozathoz kapcsolódóan, május elején avatják fel. (KCS)

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar koncertje Lakiteleken
2019. augusztus 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép