Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Mindszenty-emlékérmet kapott Barlay Ö. Szabolcs atya
2017. november 2.

Mindszenty-emlékérmet ítélt oda a bíboros nevét viselő Társaság Barlay Ödön Szabolcs atyának. Az elismerést Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke személyesen hozta el és adta át székesfehérvári otthonában a 98. születésnapját ünneplő díjazottnak.

Szabolcs atya sok, Mindszenty József bíboroshoz kötődő emléket elevenített fel, és beszélt tanítványairól, valamint az üldöztetésben és börtönben töltött évekről is.

Az ünnepélyes átadáson Spányi Antal megyés püspök, Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a kitüntetettet.

Barlay Ödön Szabolcs szinte az utolsó, ma is élő szerzetes, akit Mindszenty József szentelt pappá 1944-ben. Sorsuk, Isten szolgálatában ezt követően is összefonódott, hiszen a bíboros Rómában másodtitkárának fogadta a fiatal paptanárt. Ezekről a feladatokról, valamint az üldöztetés éveiről is mesélt Barlay Ödön Szabolcs kedden este, amikor 98. születésnapján székesfehérvári otthonában személyesen vehette át a Mindszenty-emlékérmet.

Mindszenty-emlékérmet kapott Barlay Ö. Szabolcs atya

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke köszöntötte a kitüntetettet, a közel száz évet átfogó felterjesztés alapján megelevenítve a kezdeteket, a titkos misék és hittanórák történetét. „A Jóisten sokáig éltette, de éltesse még továbbra is a keresztény Magyarország javára fizikai és szellemi egészségben.” – fogalmazta meg születésnapi jókívánságát az elnök.

Barlay Ödön Szabolcs 1919. október 31-én született Kassán. Ciszterci szerzetes, paptanár, irodalom- és egyháztörténész, bölcsészdoktor, cserkészvezető, 1988 óta a történettudományok kandidátusa. A fiatalok "földalatti" oktatásával foglalkozott, ezért a kommunista diktatúra kitiltotta az ország összes iskolájából, megfosztotta papi szolgálatától. Államellenes összeesküvés vádjával 1958-ban és 1961-ben letartóztatták, többévnyi börtön után amnesztiával szabadult. 1951 és 1983 között papi tevékenységet nem végezhetett. Megnősült, három gyermeke született, később egyházi engedéllyel visszalépett klerikusi státuszba. 1994. óta Székesfehérváron lakik, Prohászka Ottokár életének kutatója.

Mindszenty-emlékérmet kapott Barlay Ö. Szabolcs atya

Isten szolgálatában máig aktív szerepet vállal Barlay Ö. Szabolcs, aki a világgal és a fiatalokkal való kapcsolattartáshoz az internet és a modern technikai vívmányait is használja. Honlapja: http://www.inditlak.eoldal.hu.

Az emlékérem átadásán jelen volt Spányi Antal megyés püspök, aki maga is Mindszenty-emlékérmes, Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mindhárman jó ismerői Barlay Ö. Szabolcs élettörténetének, a hit megtartásáért végzett elhivatott és ma is aktív tevékenységének. Ezért a szolgálatért mondtak köszönetet ők is, valamint 98. születésnapja alkalmából gratuláltak Szabolcs atyának. A keddi születésnapi köszöntésen Szabó Imrefia Béla szobrászművész is részt vett, személyesen adta át a Mindszenty-emlékéremhez kapcsolódó alkotását.

szekesfehervar.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


35 éves a kiskunmajsai Jonathermál
2019. augusztus 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép