Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Mindszenty sorsa iránytű a magyar jövő építéséhez
2013. június 13.

A lakiteleki Népfőiskola is támogatta, azt a Mindszenty József bíboros szobrot, melyet 2013. június 13-án ünnepélyes keretek között avattak fel Budapesten, a XII. kerületi Mindszenty téren.

Mindszenty József sorsa kulcs a magyar 20. század megértéséhez és iránytű a magyar jövő építéséhez - mondta az Országgyűlés elnöke a bíboros, prímás XII. kerületi szobrának avatásán csütörtökön a fővárosban.

Kövér László úgy fogalmazott: Magyarországon sokan és sokat szenvedtek a 20. században kereszténységükért és magyarságukért, de áldozatával talán senki nem tudott olyan élesen rávilágítani a politikai rendszereken áthúzódó keresztényellenességre és magyarellenességre, mint Mindszenty József.

Felidézte, hogy Mindszenty József már 1916-ban figyelmeztetett a veszélyre: a marxizmus gyakorlati módszereiben egyház- és vallásromboló, céljai elérésében pedig a szelíd képmutatástól "a leggonoszabb terroreszközökig" mindent hajlandó igénybe venni.

Hozzátette: 1956. november 4-e vérben, "haza- és nemzetárulásban fogant" több mint három évtizedes kádári szocializmust hozott Magyarországnak és hosszú bezártságot, majd halálig tartó külföldi száműzetést Mindszenty Józsefnek.

Kövér László azt mondta: másfél évtized házi rabság után "a szabadnak mondott nyugati világ és a Kádár-rendszer elvtelen alkuja" kényszeríti Magyarország elhagyására. Neki ekkor is volt ereje egyszerre hűségesnek és igaznak maradni, hűséges maradt Istenéhez, egyházához és nemzetéhez - mutatott rá.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte: sokan gondolták úgy, hogy az 1975-ben elhunyt Mindszenty József rendszerváltás utáni, 1991-ben történt hazahozatala és újratemetése egyben a magyar és keresztényellenes szocialista korszak magyarországi végének jelképe is. Akik ezt remélték, tévedtek - mondta Kövér László, aki hozzátette: a korszak történelmi értelemben ugyan véget ért, de a rendszerváltozás utáni szocialisták ugyanott folytatták és folytatnák a jövőben is, ahol elődeik abbahagyták.

Úgy fogalmazott: "A magyar állam szétzilálása, eladósítása, idegen érdekeknek való kiszolgáltatása, a magyar nemzet megbélyegzése, megalázása, tagjainak egymással szembe uszítása, a magyar társadalom kifosztása, szellemi-erkölcsi lealacsonyítása változatlanul a rendszerváltozás utáni úgynevezett baloldali politika sajátja."

Akik 2010-ben felhatalmazást kaptak a választóktól arra, hogy újjáépítsék a magyar államot, és megerősítsék a magyar nemzetet, ismerik és elismerik Mindszenty József igazságát, vállalják érte a küzdelmet itthon és külföldön egyaránt - hangsúlyozta a házelnök.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta: voltak, akiknek soha nem kellett megtagadniuk a múltjukat, mert mindig az igazság oldalán álltak, és mindig jót cselekedtek. "Korunk erkölcsi példaképe Mindszenty József hercegprímás"  - tette hozzá.

Kiemelte: Mindszenty József annak a szimbóluma, hogy a keresztény tanítás elveti, mind a náci, mind a bolsevik neopogányságnak. Felidézve, hogy a bíboros a nyilas időkben kiállt az üldözött zsidóság mellett, azt mondta: neki volt erkölcsi alapja, hogy a kommunista időkben kiálljon az üldözött svábok mellett, és volt erkölcsi bátorsága, hogy szembeszálljon a barna diktatúrával és a vörös diktatúrával.

A hercegprímás személyében fejezi ki, hogy "az istentelen rendszer embertelen, és az embertelen rendszer istentelen" - mondta a kormányfő kereszténydemokrata helyettese. Hozzátette: "Azért mert nem szeretjük a nyilasokat, még nem kell szeretnünk az ávósokat, és mert nem szeretjük az ávósokat, még nem kell szeretnünk a nyilasokat."

Semjén Zsolt megerősítette, a magyar kormány - ahogy a múltban, a jövőben is - "tisztelettel jelezni fogja" az Apostoli Szentszéknek: a magyar nemzet kívánsága, hogy Mindszenty Józsefet minél előbb boldoggá avassák.

Gaál Katalin, a KDNP XII. kerületi elnöke elmondta: a kisebbik kormánypárt kerületi szervezete és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség 2012-ben határozta el, hogy emlékmű állításával tiszteleg Mindszenty József születésének 120. évfordulójára. Kezdeményezésüket felkarolta Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester is - idézte fel a szoborállítás előzményeit.  Mint mondta, bíznak abban, hogy az 1892-ben született Mindszenty József emlékét sikerül ezzel az alkotással méltó módon megőrizni, és zarándokhellyé válik majd.

Pokorni Zoltán idézte Mindszenty József sírfeliratát: az élet megalázta, a halál felmagasztalta. "A makacsul következetes" magyar főpap életműve ugyan beteljesületlen maradt, de még így is a példa erejével hat, és a magyar múlt nagyjai közé helyezi alakját - mondta a kormánypárti politikus. Mindszenty József nem a kompromisszumok embere volt, és ha elvei úgy kívánták, szembeszállt mindenkivel - mutatott rá Pokorni Zoltán, a bíboros életéből kiemelve az 1945 és 1948 közötti éveket. E négy év alatt következetesen szembeszállt a kibontakozó kommunista diktatúrával. A harc az egész társadalom, valamennyiünk szabadságáért folyt - mondta Pokorni Zoltán.

Az egész alakos kőszobrot, amely a Mindszenty téren áll a főváros XII. kerületében, Bíró László tábori püspök áldotta meg. A résztvevőket levélben köszöntötte az egyházi elfoglaltságai miatt Rómában tartózkodó Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Kiemelte: a szoborállítás nagyszerű tisztelgés szentéletű elődje emléke előtt és értékes hozzájárulás a magyar nép igazi történelmi tudatának erősödéséhez.

Az ünnepségen részt vettek országgyűlési képviselők, egyházi méltóságok, államtitkárok.

Az eseményen készült fotókat ide kattintva megtekinthetik a képtárban

(Forrás: MTI/fidesz.hu)


Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép