Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Mindszenty-szobrot avattak Baján
2013. június 17.

A Mindszenty-napok másnapján érseki szentmisével folytatódott az ünnepségsorozat Baján tegnap.

Az érseki nagymisén dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek a szentmiseáldozatot a hercegprímás boldoggá avatásáért és a magyar népért ajánlotta fel. A főpap Mindszentyt a katolikus egyház állócsillagának nevezte, aki méltó helyet foglal el a nagy elődök, Pázmány Péter, Prohászka Ottokár sorában. Mindszentyt méltató prédikációjában hangsúlyozta, a bíboros két diktatúra szorításában végezte hittérítő munkáját Isten országáért. Személyes sorsa, vértanúsága példaértékű a mai ember számára – mondotta Bábel Balázs.

A szentmise után a Szent József templom melletti Mindszenty térre vonultak a résztvevők, hogy részesei legyenek a Mindszenty-szobor felszentelésének. Elsőként Zsigó Róbert polgármester, országgyűlési képviselő, a helyi Mindszenty Emlékbizottság elnöke mondott beszédet. – Régi álmom teljesült azzal, hogy e téren, mely Mindszenty József esztergomi bíboros-hercegprímás nevét viseli , most a szobrát avathatjuk fel.

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, az Országos Mindszenty Bizottság elnöke pedig emlékeztetett arra a 65 évvel ezelőtti Mária ünnepre, amit Baján rendeztek és Mindszenty József 150 ezres tömeg előtt celebrált szentmisét. – A szoboravatás jelképezi, hogy kiteljesedőben van Mindszenty életműve. Ez az életmű figyelmeztet és fegyelmez bennünket a napi munkánk során. Ő ugyanis rendíthetetlen, sebezhetetlen és fáradhatatlan életet élt – hangsúlyozta Lezsák Sándor. – Kiemelte, történelmi katasztrófahelyzetben munkálkodott Mindszenty. Ma pedig egy természeti katasztrófa közepén vagyunk. Ez a példás összefogás, ahogy helyt álltak az árvíz idején az emberek, bizonyítja, hogy össze lehet fogni baj esetén.

Mindszenty-szobrot avattak Baján

A Mindszenty Józsefről elnevezett téren most a hercegprímás szobrát is felavatták

Az országgyűlés alelnöke azzal zárta köszöntőjét: – Egy újabb nappal, a mai nappal is közelebb vagyunk Mindszenty boldoggá avatásához.

Az ünnepségen a felsővárosi iskola hittanosai Jászberényi Márta és Sipos Tűr Klára tanítványai versekkel, Mária-énekekkel tették színesebbé a ceremóniát. Az ünnepi program keretében a helyi Mindszenty Emlékbizottság képviseletében dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, Tarján Levente nyugalmazott középiskolai igazgató, Baja díszpolgára és Fekete Szabolcs, a Szent József templom plébánosa oszlopos tölgyfát ültetett az ősök és a magyarság iránti tisztelete jeléül. A szoboravatás agapéval zárult a templomkertben. A lourdesi barlang mellett kötetlen beszélgetéssel búcsúztak egymástól az ünneplők.

(Forrás: BAON.hu)

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép