Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Mindszenty teret avatnak Baján
2010. június 18.

2010. június 12-én, szombaton adják át ünnepélyes keretek között a bajai Mindszenty teret. Délelőtt 10 órakor ünnepélyes érseki szent misét tartanak a bajai Szent József plébániatemplomban, ahol Dr. Bábel Balázs celebrálja a szentmisét.

A szentmisét követően 11órától pedig megtörténik a Mindszenty tér ünnepélyes átadása és megáldása. Az eseményen részt vesz és beszédet mond Zsigó Róbert országgyűlési képviselő a kezdeményezés ötletgazdája, valamint Lezsák Sándor a magyar Országgyűlés alelnöke.

Másnap, június 13-án este 6 órakor is tartanak szentmisét a bajai Szent József plébániatemplomban, majd este 7 órai kezdettel jótékonysági estet szerveznek a térre szánt Mindszenty-szoborért.

Az alkalmon fellép Gulyás Dénes és Szécsi Máté operaénekes, valamint a Ad Libitum kórus Pethőné Kővári Andrea vezényletével.

A Mindszenty szoborra szánt adományokat a következő számlára várják: R. K. Pléb. Szt. József Baja Mindszenty: 117 32 033-200 22 590

A kezdeményezés ötletgazdája Zsigó Róbert Baja és térségének országgyűlési képviselője. A fideszes politikus 2009 novemberében fordult levélben Dr. Révfy Zoltánhoz, Baja polgármesteréhez. A városrész nevek, közterület nevek megállapításáról, házszámozás, valamint a névtáblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről szóló rendeletre hivatkozva kezdeményezte a Gárdonyi utca és a Vitéz utca sarkán lévő, a Szent József Plébániatemplom mellett található, közterület Mindszenty József, bíboros-hercegprímásról, volt esztergomi érsekről való elnevezését.

Kezdeményezését azzal indokolta, hogy véleménye szerint Mindszenty József a Magyar Katolikus Egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja. A bíboros-hercegprímás az 1948. június 12-13-án, Baján megtartott Mária-napok alkalmával látogatott Bajára,  emlékirataiban így emlékezett: „1948. június 12-13-án Baján 150.000 zarándok részvételével zajlottak le a Mária-napok."

Az Új Ember így számolt be az akkori eseményről: „Még két hét távlatából is szinte érthetetlen, hogyan jöhetett össze 100 ezernyi embertömeg Bajára, ebbe a harmincezres lélekszámú határszéli városba a megsokasodott utazási akadályok ellenére."

Ezen felemelő esemény emlékére, valamint Mindszenty József - nem csak a hívő emberek számára - példaértékű életútjára, a magyar nemzet érdekében végzett áldozatos tevékenységére tekintettel javaslom a fent említett közterület elnevetését - indokolt Zsigó Róbert.

Kapcsolódó fotóink a képtárban


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: A kultúra diktatúrája
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép