Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Mindszenty emlékérmeket és a kutatói ösztöndíjat adtak át Csehimindszenten
2010. március 22.

Mindszenty emlékérmet adományozott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspöknek és Semjén Zsoltnak, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökének vasárnap a Mindszenty Társaság; Czene-Polgár Viktória történész, levéltáros munkásságát kutatói ösztöndíjjal ismerték el.

Mindszenty József (1892. március 29.- 1975. május 6.) születésének közelgő évfordulója alkalmából szülőfalujában, a Vas megyei Csehimindszenten tartottak megemlékezést. Az ünnepségen átadták Szabó Imrefia Béla szobrászművész tervei alapján készült, a hercegprímás portréjával díszített ezüstemlékérmeket, majd megkoszorúzták a bíboros, hercegprímás szobrát.


Az egyházi díjat Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió (MKR) vezérigazgatója vehette át. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke laudációjában úgy fogalmazott; erkölcsi megújulás nélkül a nemzet nem fog talpra állni, anélkül hiábavaló minden erőfeszítés a gazdaságban, a politikában és a szociális élet területén. A politikus szerint az erkölcsi megújulásnak három alappillére van: a templom, a hit és a média világa. Mint mondta, Spányi Antal munkásságában együtt él mindhárom terület; a rádió működtetésében, egyházi, püspöki tevékenységével szervesen kapcsolódik Mindszenty bíboros szellemiségéhez.


Világi díjjal ismerték el Semjén Zsolt országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökének egyházi és teológiai területen végzett tevékenységét.     Semjén Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy az évek során igyekezett mindent megtenni Mindszenty József boldoggá avatásáért. Nézete szerint a bíboros emlékének a tudatosítása spirituálisan is fontos; Mindszenty a hazához és az egyházhoz való hűség szimbóluma. Úgy vélte, politikai öröksége mindig aktuális, Mindszenty József ugyanis annak a keresztény politikának a megtestesítője, amely az emberi jogok és Szent István öröksége nevében tudott ellene mondani mind a szélsőjobboldali, mind a szélsőbaloldali törekvéseknek.


A kutatói ösztöndíjat Czene-Polgár Viktória történész-levéltáros (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára) vehette át, aki Mindszenty 1945-48 közötti életútját dolgozta fel.


Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság titkára elmondta; a bíboros emlékét, kultuszát ápoló társaság 2004-ben, 15 fővel alakult meg. Évente három alkalommal adnak át emlékérmet azoknak, akik életútjukkal, tevékenységükkel és szellemiségükkel kapcsolódnak Mindszenty Józsefhez. A 250 ezer forinttal járó ösztöndíjat olyan fiatal kutatók, történészek nyerhetik el, akik munkájukkal elősegítik a bíboros életútjának minél teljesebb és sokoldalúbb tudományos igényű feltárását.


MTIKéptár


Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép