Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Mindszenty emlékérmeket és a kutatói ösztöndíjat adtak át Csehimindszenten
2010. március 22.

Mindszenty emlékérmet adományozott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspöknek és Semjén Zsoltnak, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökének vasárnap a Mindszenty Társaság; Czene-Polgár Viktória történész, levéltáros munkásságát kutatói ösztöndíjjal ismerték el.

Mindszenty József (1892. március 29.- 1975. május 6.) születésének közelgő évfordulója alkalmából szülőfalujában, a Vas megyei Csehimindszenten tartottak megemlékezést. Az ünnepségen átadták Szabó Imrefia Béla szobrászművész tervei alapján készült, a hercegprímás portréjával díszített ezüstemlékérmeket, majd megkoszorúzták a bíboros, hercegprímás szobrát.


Az egyházi díjat Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió (MKR) vezérigazgatója vehette át. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke laudációjában úgy fogalmazott; erkölcsi megújulás nélkül a nemzet nem fog talpra állni, anélkül hiábavaló minden erőfeszítés a gazdaságban, a politikában és a szociális élet területén. A politikus szerint az erkölcsi megújulásnak három alappillére van: a templom, a hit és a média világa. Mint mondta, Spányi Antal munkásságában együtt él mindhárom terület; a rádió működtetésében, egyházi, püspöki tevékenységével szervesen kapcsolódik Mindszenty bíboros szellemiségéhez.


Világi díjjal ismerték el Semjén Zsolt országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökének egyházi és teológiai területen végzett tevékenységét.     Semjén Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy az évek során igyekezett mindent megtenni Mindszenty József boldoggá avatásáért. Nézete szerint a bíboros emlékének a tudatosítása spirituálisan is fontos; Mindszenty a hazához és az egyházhoz való hűség szimbóluma. Úgy vélte, politikai öröksége mindig aktuális, Mindszenty József ugyanis annak a keresztény politikának a megtestesítője, amely az emberi jogok és Szent István öröksége nevében tudott ellene mondani mind a szélsőjobboldali, mind a szélsőbaloldali törekvéseknek.


A kutatói ösztöndíjat Czene-Polgár Viktória történész-levéltáros (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára) vehette át, aki Mindszenty 1945-48 közötti életútját dolgozta fel.


Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság titkára elmondta; a bíboros emlékét, kultuszát ápoló társaság 2004-ben, 15 fővel alakult meg. Évente három alkalommal adnak át emlékérmet azoknak, akik életútjukkal, tevékenységükkel és szellemiségükkel kapcsolódnak Mindszenty Józsefhez. A 250 ezer forinttal járó ösztöndíjat olyan fiatal kutatók, történészek nyerhetik el, akik munkájukkal elősegítik a bíboros életútjának minél teljesebb és sokoldalúbb tudományos igényű feltárását.


MTIKéptár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép