Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Misi sütötte a falutortát
2015. június 22.

Több jeles évfordulót is ünnepeltek a hétvégi bugaci falunapon, melynek keretében emlékkövet avattak Pétermonostor 900 éves, Monstorfalva alapításának 100 éves, Bugac önálló községgé alakulásának 60 éves, és nagyközségi rangra emelésének 40 éves évfordulója alkalmából.

A különleges alkalomra készítették el a falu tortáját is, amit a község címerével és térképével díszítettek.

Gazdag programokkal várták a bugaciakat a szombati falunapon, ahol mindenki találhatott kedvére valót. Csak a kakasok bánták a nagy szervezkedést, mert többen is a bográcsban végezték. Az idei falunapon ugyanis kakaspörkölt főzőversenyt hirdettek, amire szép számmal jelentkeztek versenyzők, akik nem árulták el ugyan titkos receptjeiket, de legtöbbjük szerint, nem készülhet jó pörkölt a kakas töke és taraja nélkül. A zsűri végül Fekete István pörköltjét ítélte a legjobbnak. Az ínycsiklandozó pörkölteknél már csak a falu tortájának volt nagyobb sikere, amit a bugaci Misi Süti Cukrászat készített a helyieknek ajándékul.

Misi sütötte a falutortát

– Az itt élő emberek, nap mint nap tanúbizonyságot tesznek arról, hogy közös célokat kitűzve szép sikereket érhetnek el. Ez az összefogás különösen fontos a hétköznapokban, mert ez visz bennünket előre – fogalmazott Szabó László, Bugac polgármestere az emlékkő avatásakor. Mint mondta, ez a kő – amit Endre Imre nyugalmazott polgármester kezdeményezésére állíttattak a Szent István parkban – a helyiek összefogásának is emléket állít.

– A múlt emlék, a jövő titok, a jelen ajándék. És, aki a jövőben olvasni akar, annak a múltban kell lapozgatnia – mondta Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke az emlékkő avatáson. – Ez a több tonnás kő négy történelmi eseményt örökít meg. Emléket állít többek között a 900 éves Pétermonostornak, melynek régészeti föltárása a település jövőjét jelentheti. Az Aranymonostor felfedezése átírja a magyar történelmet. Meggyőződésem, hogy esztendők múlva meg lesz a támogatás a monsotor újjáépítésére, olyan központ jöhet létre a Kárpát-medence szívében, amelyik nem csak munkát ad, hanem történelmi térerőt is biztosít a helybelieknek – fogalmazott a honatya, aki azt is elmondta továbbra sem adta föl a reményt, hogy újra pöfögjön a Kispöfögő Bugacon. – Kötelezettségünk, ezeket az emlékeket úgy gondozni, erősíteni, közkincsé tenni, hogy önbizalmat, öntudatot adjon a bugaciaknak, hogy Bugac neve, visszakapja világhírű rangját.

A marcipánházak megépítése több napot vett igénybe

A hatszáz szeletes torta elkészítését már napokkal az esemény előtt megkezdték a cukrászok. Az óriás süteményt ugyanis a falu címerével és térképével díszítették, a marcipánházak megépítése több napot is igénybe vett. Az epres-joghurtos, csokoládé, dió és tejszínes-gesztenye ízesítésű tortához nyolc kilogramm cukrot, tíz kilogramm lisztet, 250 darab tojást, húsz kilogramm pudingot és 12 liter tejszínt használtak fel a cukrászok. Munkájuk nem volt hiábavaló, már a torta díszítése is sok nézelődőt vonzott. A legtöbben örömmel fedezték fel a tortatérképen saját házukat, amit aztán jóízűen el is fogyaszthattak.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
16.00-17.00 Képviselői fogadóóra Kiskunmajsán
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép