Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Moldvai csángó tanítók hétvégi beszámolója
2013. április 9.

A Magyar Országgyűlés alelnöke 2012. decemberében járt Moldvában és a moldvai magyar oktatási programban dolgozó pedagógusoknak tett ígéretét most váltotta valóra, így a moldvai csángók magyar nyelvű oktatását biztosító tanítók, április 5-11 közötti időszakban egy csapatépítő képzésen vehetnek részt a lakiteleki Népfőiskola szervezésében.

A csángó népnevelők 32 fős csapata hajnali hat órakor indult neki a közel ezer kilométeres útnak és éjszaka érkeztek meg Lakitelekre, ahol fél egykor is meleg vacsorával várták őket.

Ha tele a has, akkor már nem lehet igaz a mondás, hogy „éhes disznó makkról álmodik”, így mindenki nyugodtan pihenhette az utazás fáradalmait, még ha rövid időintervallum állott is rendelkezésükre.

Szombat reggel mindenki frissen és üdén jelent meg, hogy a megnyitó beszéd után bemutatkozzon, majd feltérképezze a lakiteleki Népfőiskola környékét, Lezsák Sándor elnök úr vezetésével. Ám de ne vágjuk a dolgok elejébe, hisz az egy hetes képzés megnyitóján érdekes és tanulságos dolgokat tudhattunk meg Lezsák Sándor tanító bácsitól, Lászlófy Pál Istvántól, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnökétől vagy Pálinkó Gyuláné Erzsike nénitől, aki a kistelepüléseken tanító pedagógusok egyesületének elnöke. Lezsák Sándor tanító bácsi pályakezdésének élményeit osztotta meg a hallgatókkal, érdekesebbnél-érdekesebb történeteket mesélt a gyerekekkel, kollégákkal, tanfelügyelőkkel megélt történeteiből. Lászlófy Pál István egy Kányádi Sándor idézettel köszöntötte a moldvai oktatókat, ami magába foglalta mondanivalóját, tanácsát, bátorítását:

„Falak omolhatnak,
kövek is váshatnak,
magaslik, nem porlad
a megtartó példa. …”

(Kányádi Sándor: Kós Károly arcképe alá)

Moldvai csángó tanítók hétvégi beszámolója

A szombati ebéd után kezdetét vette a tulajdonképpeni képzés, mely a hatékony és erőszakmentes kommunikációra irányul, Borsos Annamária (Babi) gyergyószentmikósi pszichológus és Kiss Zsuzsanna gyergyóalfalusi iskolapszichológus vezetésével. Sikeresnek mondhatjuk már az első napi képzést, a foglalkozásvezetők segítségével gyorsan sikerült az elvárások és szabályok megfogalmazása. Este egy teljesen testreszabott kulturális műsorral kedveskedtek nekünk a szervezők (Tomanek Gábor és Nagy Erika műsora), a közelgő frumószai szavalóverseny jutott eszébe mindenkinek a szebbnél-szebb szavalatok hallatán.

Moldvai csángó tanítók hétvégi beszámolója

Vasárnap reggel szentmisére igyekezett a kis csapat, Lászlófy Pali bácsi vállalta a kántor (ahogyan Moldvában mondják, a deák) szerepét, a moldvai magyar oktatási programban dolgozó pedagógusok pedig a kórust imitálták, hááát moderált sikerrel.

Moldvai csángó tanítók hétvégi beszámolója

Moldvai csángó tanítók hétvégi beszámolója

Ezután Lakitelek nevezetességeihez kalauzolt minket Lezsák Sándor elnök úr, majd mindenki egy meleg fürdővel, szaunával ellensúlyozta a reggeli megfázást. Délután újabb alkalom nyílt egymás megismerésére, mindenki beszélt, mesélt magáról és a többiek érdeklődve hallgatták a lelkek megnyílását. Fantasztikus délutánunk volt, megismertük egymás apró titkait, kóstolót kaptunk egymás emberségéből, emberi vonásaiból. Az este pedig szépen beteljesítette a vasárnapi örömünnepet, Budai Ilona énekeivel és a moldvai csángó népdalénekesek legszentebb titkaival kényeztette a moldvai magyar oktatásban dolgozó pedagógus-közönséget. A vasárnap teljes ünnep volt mindenki számára, a szentmise utáni séta, majd az őszinte beszélgetés, végül az esti meghitt hangulat, majd az ezt követő és beteljesítő, felszabadult és felhőtlen jókedvvel nótába öntött lelkiállapotban tértünk nyugovóra, hajtottuk álomra fejünket.

Márton Attila
lészpedi tanító bácsi,
a moldvai magyar oktatási program koordinátora

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép