Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Mollah Szadik síremlékénél

Ma, a fiatal és életerős Üzbég Köztársaság függetlensége kikiáltásának 20. évfordulója napján itt, Európa szívében az ősi üzbég föld szülöttéről emlékezünk meg, aki sokat tett a türk népek kultúrájának európai, illetve a magyar kultúra közép-ázsiai megismertetése érdekében.

Mollah Szadik 175 évvel ezelőtt született a távoli Aral tó partján. Igazhitű muzulmánként elsajátította az írás és az olvasás tudományát és valószínűleg dervisként a Korán tanulmányozásának és hirdetésének szentelhette volna életét, ha a sors nem hozza össze Vámbéry Árminnal, a híres magyar Kelet-kutatóval.

Mollah Szadik, mint minden muzulmán Mekkába szeretett volna elzarándokolni, ezért csatlakozott Vámbéry Árminhoz, remélve, hogy vele eljuthat Mekkáig, de ez az utazás csak Magyarországig tartott. De lehet, hogy éppen ez volt Isten akarata vele, hogy itt, Európa szívében terjessze az iszlám kultúrát, és elérhetővé tegye a türk népek által rokonként tisztelt magyar nép kultúráját a közép-ázsiai népek számára.

A türk nyelvek akkori egyetlen anyanyelvi szintű tanáraként ő lett Vámbéry legközelebbi munkatársa és oktatója is egyben, de más ismert nyelvészeket is ő tanította a közép-ázsiai nyelvekre.

Mollah Szadik írói és műfordítói tevékenységet is végzett. Magyar meséket, mondákat, valamint Arany János „Rege a Csodaszarvasról” című elbeszélő költeményét fordította le közép-ázsiai nyelvekre, többek között a csatagáj irodalmi nyelvre.

Amikor Vámbéry Ármin 1871-ben hosszabb időre Londonba utazott, akkor munkatársát, az MTA altisztjét, Molla Szadikot, hogy védelmezze az ugor-törk szellemi háborúskodástól, itt Velencén, a helyi Hauszmann családnál helyezte el, és így Mollah Szadik utolsó éveit itt élte le, ahol elnyerte a helybéliek szeretetét, tiszteletét.

Muzulmán hitét élete végéig megőrizte, és 1892-ben bekövetkezett halálakor itt, ezen a helyen temették el mohamedán szertartással és katonai tiszteletadással.

Nyugodjék Békében!

Ezen sír előtt immár 110 esztendeje tisztelegnek a zarándokok is a muzulmán kultúra iránt érdeklődő látogatók.

Az elmúlt esztendőben Üzbegisztánban magam is tapasztaltam, hogy milyen erős a Vámbéry Ármin tudós munkássága iránti megbecsülés. Üzbég vendégeink ezt a bugaci Kurultájon is több alkalommal kiemelték, hangsúlyozták.

Nagyon örülök, hogy a síremlék most a Velencei Református Egyház közössége, a Lakiteleki Népfőiskola és a Nemzeti Fórum kezdeményezésére felújításra került, és őszintén remélem, hogy a tervek szerint még az idén felavatásra kerülhet Vámbéry Ármin emléktáblája is az üzbegisztáni Buharában, és így mindkét országban sikerül méltó emléket állítanunk a magyar-üzbég  kulturális kapcsolatok eme két megalapozójának.

Ez a mai nap ünnepnap Üzbegisztánban. Rokon népünket azzal köszöntöm, hogy ez a mai nap legyen kezdete a magyar-üzbég kapcsolatok megújulásának. Ennek jegyében, érdekében a Magyar Országgyűlésben, az Interparlamentáris Unió keretében szeptember hónapban megalakítjuk a magyar-üzbég képviselői csoportot. A Lakiteleki Népfőiskola pedig Vámbéry Ármin tanulmányi ösztöndíjjal kívánja elősegíteni a magyar-üzbég kapcsolatok bővítését.

Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép