Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Moszkvába hívták a Párcserét
2014. október 7.

Az egyetlen kortárs orosz író, akinek egyszerre hat darabja fut a moszkvai színházakban. Jurij Poljakovnak Kecskeméten is tetszett a Párcsere, azaz a Homo Erectus című komédiája.

Az orosz irodalom fenegyereke, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője péntek este még Moszkvában nézte legújabb darabja premierjét, majd szombaton a kecskeméti Katona József Színház páholyából kísérte figyelemmel a Cseke Péter rendezte Párcserét. A nézőtéren volt nevetés, kacagás, a darab végén vastaps köszönte a színészek remek játékát. Természetesen a szerzőt is felkérték a színpadra, aki a kulisszák mögött elárulta: nagyon elégedett volt a látottakkal. A díszbemutató előtt beszélgettünk Jurij Poljakovval.

– Oroszországon kívül hol játsszák még a Homo Erectust?
– Külföldi bemutatója eddig Bulgáriában volt, és most Magyarországon. Odahaza Moszkván kívül még legalább négy-öt nagyváros színházában játsszák. Külföldi orosz színházak is előszeretettel műsorukra tűzik, bemutatták például Kaliforniában, Ausztráliában.

– Mindenütt korhatáros?
– Igen. A Homo Erectus könyvként is több kiadást megért, és mindegyik alcímében szerepel, hogy felnőtteknek szól.

– Termékeny drámaíró, az orosz színházak előszeretettel játsszák műveit. A magyar közönség is számíthat folytatásra?
– Lehetőségekből nincs hiány. Moszkvában tegnap volt a legújabb darabom bemutatója. Ötszereplős, ami nagyon fontos momentum, főleg a vidéki színházak számára. Az Osztálytársnőt (Odnoklassnica) országszerte telt házzal játsszák Kalinyingrádtól Vlagyivosztokig.

– Felsorolni is hosszú, mennyi mindennel foglalkozik. Hány órából áll egy napja?
– Az orosz irodalomtörténetben tipikus, hogy egy írónak van civil foglalkozása. Csehov orvosként praktizált, Tolsztoj gazdaságot vezetett, Puskin irodalomszervezőként dolgozott. Az én munkanapom rendszerint alkotással kezdődik, délután látom el a főszerkesztői tenedőket, és foglalkozom közéleti dolgaimmal. Szerintem fontos, hogy egy író az írás mellett műveljen még valamilyen szakmát. Mert amint elkezd csak irodalommal foglalkozni, elveszti a kapcsolatot a való élettel, a világ fejlődésével.

Moszkvába hívták a Párcserét

Jurij Poljakov és a Párcserét magyarra fordító Goretity József

Cseke Péter direktor a Szökni szeretnék című regény elolvasása után kezdett Poljakov-színmű után kutatni. A Párcsere frissen lefordított példányát egyenesen Goretity József műfordítótól kapta meg. Manapság nem szokás az asztalfióknak dolgozni, a fordítók esetében nem is ajánlatos. Megkérdeztük Goretity Józsefet, hogy megrendelés nélkül miért vágott mégis bele? Válaszul elmondta: a magyarra ültetet két Poljakov-regény sikerét látva biztos volt benne, hogy előbb-utóbb lesz jelentkező a Homo Erectusra is.

A bemutató előtti percekben Cseke Pétert arról faggattuk, hogy rendezőként van-e drukk benne, hiszen nem gyakran fordul lelő, hogy egy élő, külföldi szerzőt köszönthet a Katona József Színház. – Ez számunkra hatalmas megtiszteltetés, és nem tagadom, van bennem egy kis félsz, hogy vajon Poljalov mit szól majd a darabhoz.

Izgalomra nem volt ok. Másnap Lakitelekre látogatott Jurij Poljakov, ahol Cseke Péter beszélgetett vele a Kelet Nyitás Kollégium hallgatói előtt. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke ott jelentette be, hogy a kecskeméti társulatot moszkvai vendégszereplésre hívták a Párcserével. Jurij Poljakov pedig legújabb darabját ajánlotta fel, hogy mutassák be Kecskeméten.

Popovics Zsuzsanna

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép