Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Műfordítói és országismereti táborokat tartanak a Lakiteleki Népfőiskolán
2015. augusztus 10.

Összesen öt műfordítói, illetve országismereti tábort szervez több mint száz ember részvételével augusztus 9. és 16. között a Lakiteleki Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány - ismertette Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke hétfőn, a Lakiteleki Népfőiskolán tartott nyitórendezvényen.

Műfordítói és országismereti táborokat tartanak a Lakiteleki Népfőiskolán

A fehérorosz-magyar és kazah-magyar országismereti táborokban, valamint a mongol-magyar-, orosz-magyar- és ukrán-magyar műfordítói táborokban neves szakemberek irányítása komoly műhelymunka folyik - hangsúlyozta Lezsák Sándor, a népfőiskola vezetője.

Fontosnak nevezte, hogy a táborokban, az adott célország nyelvét jól ismerő magyar egyetemisták és részt vevő keleti országok magyar nyelvet hallgató diákjai közösen fejleszthetik tovább nyelvtudásukat, és szerezhetnek újabb ismereteket egymás országát és kultúráját illetően. Emlékeztetett László Gyula régészprofesszor gondolataira, aki már az 1990-es évek elején arról beszélt, hogy a 19. század Európa, a 20. század Amerika, a 21. század Ázsia évszázada lesz. Lezsák Sándor fontosnak nevezte, hogy a tábor és a műhelymunka hozzájárul ahhoz, hogy erősödjenek az egymás közötti kapcsolatok.

Terveik szerint novemberben a népfőiskola Budapesten elindít egy külső programot, egy országismertető, nyelvgyakorló kurzust, amely Belső-Ázsia népeinek a nyelveit fogja alapfokon tanítani, valamint az országokat megismertetni. A budapesti műhelymunka előkészíti a jövő évben Bugacon megrendezésre kerülő Kurultájt, amely Közép-Európa legnagyobb hagyományőrző találkozója. Lezsák Sándor arról is beszélt, hogy a népfőiskola jövőre a környező országok műfordítóit, kiegészítve a lengyel és a cseh műfordítókkal egy közös táborba hívja.

Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hangsúlyozta: az elmúlt másfél évtizedet alapul véve a 21. század nyomaiban sem fog hasonlítani a korábbi évszázadra. Egy olyan világrend felé haladunk, amelynek a koordinátáit sem látjuk - tette hozzá. Szerinte két jellemzője kell, hogy legyen a 21. századnak: saját hagyományaink és értékeink tisztelete, valamint nyitottság más népek értékei iránt, és a különböző kultúrák, eszmék kizárólagosságának a tagadása.

Balogh Csaba kijelentette, az Európai Unió tagjaként meg kell értenünk azt, hogy ugyanúgy tartozunk kelethez, mint nyugathoz. Úgy fogalmazott: Magyarország fantasztikusan érdekes civilizációs helyzetbe van, igazi tranzit ország, nem csak az emberek, hanem az eszmék és gondolatok terén is. Ez nem csak kihívás, hanem érték is - mondta.

Tugsjargal Gandi, Mongólia magyarországi nagykövete elmondta, hogy országa a mongolisztikai kutatást anyagilag is támogatja a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A két ország között fontos szerepe van a kulturális és történelmi kapcsolatnak - tette hozzá.

Birtalan Ágnes professzor, a mongol és belső-ázsiai műfordítói táborról tartott ismertetést, Goretity József, a Debreceni Egyetem docense a magyar-orosz valamint az orosz-magyar műfordítói táborról beszélt, amelyet ebben az évben negyedik alkalommal szerveznek meg. Az idén az orosz-magyar táborban az új realista orosz próza fordításával, a magyar-orosz műfordítói tárborban pedig drámapedagógiával foglalkoznak majd. Utalt az egyre bővülő magyar-orosz színházi kapcsolatokra.

Szentmártoni János, a Magyar Írók Szövetségének az elnöke reményét fejezte ki, hogy a Lakiteleki Népfőiskolán folyó műhelymunkák támogatják a keleti országok kultúrájának jobb megismerését.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép