Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Nagy érdeklődés mellett megnyílt a Lakitelek helyi értékei című kiállítás
2018. augusztus 25.

Augusztus 25-én, szombaton délelőtt megtelt a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házának nagyterme, ahol tíz év után ismét találkoztak Lakitelek helyi értékei. A kiállítás megnyitóval együtt került bemutatásra Lisztes János: Szikrapuszta régi népe című, Lakitelek helytörténetének egy fontos részét feldolgozó munkája is.

A 10 órakor kezdődött megnyitón Lezsák Sándor, Lakitelek országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Emlékeztetett: a mostani tárlaton látható, hogy a 2008-ban megszervezett első helyi érték kiállításhoz képest mennyi új érték, új minőség született településünkön az elmúlt évtizedben. Mert Lakiteleknek is, mint az ország, és a Kárpát-medence valamennyi településének, vannak értékei. Nincs értéktelen település, tehetségnélküli gyermek vagy felnőtt – mondta, csak meg kell találni őket, lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az egyes tehetségek kibontakozhassanak. Lakitelek nem először mutatja meg, hogy minőség rejtezik lakóiban, közösségeiben – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Nagy érdeklődés mellett megnyílt a Lakitelek helyi értékei című kiállítás

Lisztes János kötetéről szólva, Lezsák Sándor tudományos szempontból is minőségi munkának nevezte az anyagot, mely Lakiteleknek, Szikrapuszta régi népének egy fontos történeti leirata. A szerző írásainak egy része korábban a Lakiteleki Újságban olvasható volt, és most, összegzett formában is megjelenhetett a Lakitelek Népfőiskola támogatásával, az Antológia Kiadó és Nyomda gondozásában. Lakiteleken többen vannak, akik tevékenységükkel hozzájárulnak Lakitelek helytörténetének megismeréséhez. A közelmúltban Terjéki Ferenc révén jelenhetett meg a Lakiteleki Torna Egylet története, Olajos István helytörténeti ismereteivel pedig szintén tevékenyen hozzájárul településünk múltjához. Lisztes János könyve is ezen kötetek közé emelkedett.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elismeréssel szólt a helyi értékek rendszerezett összegyűjtéséről. Mint mondta, jó látni mindazt a csodát, ami a Kárpát-medence egyre több településén is zajlik már, azaz alulról építkezve, az egyes tájak, kisközösségek összegyűjtik és elismerik saját helyi értékeiket. Ami Lakiteleken zajlik, az minta a Kárpát-medence sok más területén – szólt Závogyán Magdolna.

Nagy érdeklődés mellett megnyílt a Lakitelek helyi értékei című kiállítás

Lendvainé dr. Erki Mária, a Lakiteleki Települési Értéktár Bizottság elnöke megnyitó gondolatait így kezdte: „Lakitelek ma ünnepel, Lakitelek ma büszkélkedik. Ha körülnézünk, van mire büszkének lennünk”. Elmesélte saját élettörténetét is: kiskorában, a Bíbicháti erdő alatt kapott nagymamájától egy csörgő korsót, amire ma ő vigyáz, és ő tudja mutatni unokáinak. Mindenki életében vannak hasonló emlékek, ami megállásra késztet, az ősökre emlékeztet. „Gyűjtsük össze ezeket az emlékeket, írjuk le őseink emlékeit, írjuk le a most Lakiteleken élő és alkotó emberek értékeit, mert csak ez építi Lakitelek jövőjét, ettől lesz a jövő lakiteleki embere is büszke ember” – tette hozzá az értéktár bizottsági elnök.

Lakiteleken már akkor is volt helyi értékár kiállítás, amikor még nem volt törvény a magyarság értékeinek óvásáról, megmentéséről. Azonban Lendvainé dr. Erki Mária szerint már akkor volt az az ember – Lezsák Sándor –, aki megkérdezte a lakitelekieket, kire büszkék, a lakitelekiek pedig leírták, ebből született meg az első értéktár kiállítás. A helyi értéktár bizottság elnökeként köszönetet mondott a Lakitelek Népfőiskola munkatársainak, a gyűjtésben és a kiállítás szervezésben részt vett segítőknek, a kiállítást rendező Czinege Editnek a 2018-as tárlat létrehozásáért.

Nagy érdeklődés mellett megnyílt a Lakitelek helyi értékei című kiállítás

A kiállításon részt vevő helyi értékőrző személyek, közösségek, a kiállítás létrehozásában részt vevők egy-egy emléklapot, valamint Lisztes János kötetét kapták ajándékul, emlékként Lezsák Sándortól és Lezsák Sándorné Sütő Gabriellától, a Népfőiskola igazgatójától.

A megnyitót követően mindenki megtekinthette a kiállítást. Hasonlóan a tíz évvel ezelőtti kiállításhoz, most is, szeptember folyamán a lakiteleki Eötvös Iskola valamennyi diákja megtekintheti majd a kiállítást, és szavazhatnak is, hogy mely érték számukra a legérdekesebb, legkedvesebb.

A kiállítás 2018. október 7-ig látható a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házában.

 

Lakitelekma.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép