Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Nagy tervek válnak valóra a lakiteleki Népfőiskolán
2013. november 27.

Szerdán kora este közmeghallgatás volt a lakiteleki Művelődési házban. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke beszámolt a Népfőiskola területén megvalósuló beruházásokról. Ezt követően Felföldi Zoltán Lakitelek polgármestere a Zöldövezet Program keretében megvalósítandó lakiteleki parkosításról adott tájékoztatást.

Nagy tervek válnak valóra a lakiteleki Népfőiskolán

Három ütemben, több év alatt valósul meg a Népfőiskola fejlesztése, bővítése. Lezsák Sándor elmondta, hogy meleg vizet keresve, a fúrás során 1300 méter mélyre mentek le, de 850 méter mélyen sikerült bőséges 53 fokos termálvizet találni, amivel az épületek gazdaságos fűtése megoldódik, majd meleg vizes medencék is lesznek. Reményét fejezte ki, hogy a víz gyógyhatású lesz, ami betegek kezelésére is használható lesz. Legelőször a Gyarmati Dezső Tanuszoda mellett épül egy meleg vizes medence a következő év nyarára. Egy másik kút megfúrásának előkészületei megkezdődtek.   A Népfőiskola jelenlegi összes épülete felújításra kerül, napenergiát nagyobb, a szélenergiát kisebb részben használnak energiatermelésre. A szennyvíz zárt rendszerben lesz tisztítva, majd a Tasi-érbe lesz vezetve. Jelenleg ötvenkilencen dolgoznak a Népfőiskolán, a bővítés következtében körülbelül még ötven embernek tudnak állandó munkát biztosítani, de szezonban akár százhúsz fővel is nőhet a mostani állomány létszáma. Elsősorban helyieknek szeretnének munkát biztosítani. A közelmúltban készült egy felmérés arról, hogy a falu 10 kilométeres körzetben honnan lehet zöldségeket, gyümölcsöket és állatokat felvásárolni az étkeztetéshez. Nem nagy áruházaktól, hanem a környező családoktól szeretnék az élelmiszer-ellátást megoldani.

A fejlesztésekkel kapcsolatban még elmondta, hogy a szentkirályi út másik oldalán lévő épület komplexumot, a borászat kivételével, megvásárolták. A volt irodaházból három csillagos szálloda kialakítását tervezik. Az üvegházakban a biotermesztés módszereivel beindul a növénytermesztés, mellette autós kempinget kerül kialakításra. A Rendszerváltás Történeti Kutató Intézet archívumának és levéltárának is helye lesz. A termálvizet kihasználva három medencés strand, fedett lovarda és footgolf pálya is színesíteni fogja a kikapcsolódási lehetőségeket. Ez utóbbi a világon az első olyan pálya lesz, amit erre a célra építenek és nem más pályát alakítanak át. Egy bor-katedrálist megvalósítása is a tervek között szerepel, ahol a Magyarországon készített borokat nem csak megnézni, de megkóstolni is lehet majd. Később egy sportcsarnok megépítése is sorra kerülhet, ami alkalmas lesz nagy rendezvények befogadására, de sportesemények lebonyolításra is. Lezsák Sándor beszélt még egy négy csillagos szálloda megépítésének lehetőségéről is. Amint elmondta jelenleg is igény lenne arra, hogy a tőlünk keletre lévő országokból Magyarországra érkezők tanulmányozni tudják az átalakuló magyar egészségügyi folyamatot. Azt szeretnék elérni, hogy a turisztika piacon is megfeleljenek az elvárásoknak, nem sértve a Népfőiskola alapvető elemeit, célkitűzéseit. Az elképzelések magvalósítására másfél milliárd forintot kapott a Népfőiskola. A fejlesztések kiemelt kormányzati beruházásként több év alatt megvalósulnak meg.

Nagy tervek válnak valóra a lakiteleki Népfőiskolán

Felföldi Zoltán polgármester a Zöldövezet Program keretében megvalósulandó lehetőségekről adott tájékoztatást. Mint elmondta, az óvoda és községháza közötti részt szeretnék még szebbé, átláthatóvá és járhatóvá tenni. Ezzel kapcsolatban kikérte a jelenlévők véleményét is, akik több hasznos tanácsot adtak a megvalósításhoz.

Fotó: Szentirmay Tamás

További képek a Lakitelek Népfőiskola honlapján


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép