Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Nagy szükség van önkéntes, tartalékos katonai erőre
2009. március 12.

Nagy szükség van egy, az országot védelmező önkéntes, tartalékos katonai erőre, amelynek nemzetőrség volna a neve - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerdán, a Nemzeti Fórum Kölcsey Köre által „Honvédség - Hazaszeretet" címmel rendezett konferencián, Budapesten.

Az alelnök szerint, legyenek bármilyen garanciák, akkor is kell egy egészséges veszélytudat, amely szükségessé teszi a nemzetőrséget. A politikus elmondta, hogy erről már több elképzelés is született, és a „nemzetben gondolkodó politikai erő” soha nem vette le a napirendről ezt a kérdést. Ez a katonai erő olyan erőt jelentene, amely katasztrófahelyzetben, tömegszerencsétlenségek, de politikai katasztrófa esetében is helytállna – mondta Lezsák Sándor.

Fodor Lajos volt vezérkari főnök előadásában elmondta, hogy a magyar haderő átalakítása 2002 őszén „megtorpant”, majd a kezdeti tervekhez képest más irányt vett. Azóta szűkös anyagi és technikai feltételek jellemzik, valamint a harci egységek számának csökkenése, fegyvernemi kultúrák felszámolása, továbbá a vezetés integrálása és korszerűsítése, ami lényegi funkciójának kiüresítését jelenti. A volt vezérkari főnök emlékeztetett arra, hogy Magyarország már a NATO-csatlakozás előtt létrehozta a korszerű vezérkart, mára azonban az akkori szervezet megszűnt, illetve úgy alakult át, hogy a mai értelemben nehéz vezérkarnak nevezni, mert nincsenek meg azok a szervezeti és törvényi feltételek, amelyekkel feladatait végre tudná hajtani.

„Sajnálatos módon leminősült a felső vezetés, amit markáns módon jelez a vezérkari főnök szakállamtitkári besorolása, valamint a honvédelmi miniszter hivatali apparátusának felépítése és a létszámcsökkentések ellenére is aránytalan nagysága, amelyben a rosszul értelmezett civil kontrol jegyében (...) egyfajta civil-katonai bürokrácia dominál” – mondta Fodor Lajos. A volt vezérkari főnök megítélése szerint hiba történt az önkéntes haderőre való idő előtti áttéréssel, a sorozási intézmény felfüggesztésével, amely az adott esetben végzetesnek bizonyulhat. Fodor Lajos úgy vélte, hogy a magyar hadsereget kizárólag expedíciós hadtestként felkészíteni politikai felelőtlenség.

A konferencián a meghívottak között volt Csampa Zsolt, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes tagja, Máté Sándor, a HM Protestáns Tábori Püspökség titkára és Lányi Zsolt, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának volt elnöke.

 

MNO

 

Kapcsolódó hír:


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép