Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Nem a cél a fontos, hanem hogy úton légy
2009. július 30.

A Tenkes kapitányán és indiános filmeken nőtt fel, a falu szélén. Barátaival lejátszották a látott-olvasott nagy csatákat, vívtak, harcoltak nap mint nap, nem csoda hát, hogy felnőttként kaszkadőr (is) lett. Lezsák Levente.


ELLEMAN: Vidéki fiú vagy, ott könnyű szabadnak lenni, kíváncsi vagyok, mit találtál volna ki magadnak a városi aszfalton?


LEZSÁK LEVENTE:
Olvastam a Pál utcai fiúkat is, biztosan nem estem volna kétségbe... A gyerekkor meghatározó az ember életében, édesapám, aki történelemtanár (Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a szerk.) nagy örömmel figyelt, s mivel jól tanultam, engedte, hogy tegyek, amit szeretnék. A gyermekkoromat a történelem és a keleti harcművészetek bűvkörében éltem, karatéztam, kung-fuztam, később viszont a filozófia varázsolt el.


ELLEMAN: És, gondolom, Kierkegaard-ral és Nietzschével a hónod alatt sétálgattál kamaszkorodban...


LL: Így, ahogy mondod. Bele voltam kótyagosodva Sartre-ba, alternatív zenéket hallgattam, hosszú hajam volt, verseket írtam, ebből egyenesen következett, hogy filozófiát szerettem volna tanulni. Az egyetemen egy darabig éltem a nagyvárosi entellektüelek improduktív életét, cigarettafüstös kiskocsmákban borongtam magam is az élet értelmetlenségén hajnalokig.


ELLEMAN: Hogyan sikerült kilépned a dekadenciából?


LL: Véletlenül. Találkoztam egy emberrel, aki éppen hagyományőrző alapítványt szeretett volna létrehozni, és megkérdezte, nem kísérném-e el a Hortobágyra, a csikósok közé. Elkísértem, és ott is maradtam fél évre. Olyan volt, mintha egy posványos, víz alatti világból végre feltörtem volna a friss levegőre. Rányílt a szemem erre a világra, új emberré formált: megtaláltam önmagamat. Amikor visszamentem az egyetemre, a filozófia mellé felvettem a kultúr-antropológiát, ami egy olyan kalandozó lelkű embernek, mint én, tökéletes szellemi élettér volt.


ELLEMAN:
A kilencvenes években megszűnt a Hortobágyon a ménes, és ezzel a te élettered is.


LL:
A sors jó volt hozzám. Adódott az alkalom, hogy az Attila című rockoperában, amelynek édesapám írta a szövegkönyvét, amolyan botcsinálta kaszkadőrként lovagolhattam. A többiek, a mai kollégáim utólag bevallották, hogy nagyon meglepődtek: a politikus apuka elkényeztetett kicsi fiacskáját várták a haverjaival, erre kaptak három hortobágyi csikóslegényt. Édesapám nem vallott velünk szégyent, s a végén Unger Béla, akivel azóta is együtt dolgozom, megkérdezte, nem akarok-e profi kaszkadőr lenni. Akartam. Ennek már tizenhat éve.


ELLEMAN: Több mint 100 filmes és színházi produkció van már mögötted, dolgoztál Brad Pitt-tel, Glenn Close-zal, Whoopi Goldberggel, Robin Williamssel, voltál dublőre Christopher Lambert-nek. Erre vágytál?


LL: Persze klassz dolog egy világsztárral forgatni, részt venni egy hollywoodi szuperprodukcióban, vagy sikerrel szerepelni egy lovasshow-ban. A kaszkadőrszakma ezért fontos számomra: egyszerre edzi a testet és a lelket.


ELLEMAN:
Ezek szerint a kaszkadőrködés, a lovaglás számodra egyféle meditáció?


LL: Pontosan, mozgásban végzett meditáció. Egy akció csak akkor lehet sikeres, ha a tudat a háttérbe vonul, és az ösztönök, a tudattalan veszi át a test irányítását. Ha nincs így, megsérülsz. A lovaglás pedig olyan harmónia keresése, amelyben felolvad a ló és a lovas, és egy harmadik minőség jön létre.


ELLEMAN: Tanítasz is, a Testnevelési Egyetemen, sőt lovaglást is oktatsz. Hogyan jut minderre idő?


LL: Örökös késésben vagyok... Erről egy svéd gyermekvers jut az eszembe: „... be kell majszolnom a világot, mint egy paradicsomot, / mielőtt megöregszem, mielőtt meghalok". Írok, kutatom és tanítom a világ és a magyarság lovaskultúrájának történetét, naponta foglalkozom a lovainkkal, Szkítával, Berkenyével és Marcival, és igyekszem jó apukája lenni Botond fiamnak, aki öt éves, és ma már együtt nézzük a Tenkes kapitányát dvd-n.


ELLEMAN: És a feleséged, Edina, nem aggódja magát halálra miattad?


LL: Nem, mivel egy ideig ő is kaszkadőr volt. Sok filmben játszottunk együtt, volt, hogy elgázoltam autóval, máskor ő hányt kardélre engem, vagy éppen kéz a kézben zuhantunk le a második emeletről. Tehát ő pontosan tudja ennek az életnek a buktatóit, de azt is, hogy felelősséggel élem meg, és nem kockáztatok.Emerson&TSA, a mesekrimi


Levente írt egy mesekrimit, amelyre nem kisebb személyiség, mint Goda Kriszta filmrendező figyelt fel, és Divinyi Réka ír belőle forgatókönyvet, nemsokára megkezdődhet a filmkészítés boldog-gyötrelmes időszaka. Régi álma egy lovastanya, szeretne még könyveket írni, és még jobb lovas lenni. És suttognak néhány filmes szuperprodukcióról is, amelyekben ő is szerepet kap.

 

ElleMan

 


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép