Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Nemzeti emléknap a nándorfehérvári győzelem tiszteletére
2011. június 14.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 35. ülésnapja 2011. június 14-én, kedden.

Lezsák Sándor (Fidesz), a napirendi pont előadója.

Köszönöm szépen, tisztelt elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ezt az országgyűlési határozati javaslatot Kőszegi Zoltánnal, Nagy Gábor Tamással és Simicskó István képviselőtársammal jegyeztük, de jegyezhettük volna a patkó bármely oldalán a képviselőtársaim nagy többségével, hiszen érzékelni lehet azt az ösztönzést, amelyet kapunk a parlament minden részéről, de kapunk a parlament falain túlról is, hiszen az országnak nincs olyan szöglete, ahonnan ne érkezett volna az elmúlt esztendőkben javaslat, indítvány, érdeklődés, ösztönzés, hogy ez az országgyűlési határozati javaslat megszülessen. Külön köszöntöm az itt jelen lévő Visy Zsoltot, aki a Professzorok Batthyány Köre nevében állt föl egy gyűlésen, és fogalmazta meg a javaslatát a saját, illetve a társai nevében.

2011. július 22-én lesz a hódításra induló török szultáni sereg felett aratott nándorfehérvári diadal 555. évfordulója. Világraszóló győzelem született ezen a napon. A győzelem hírére III. Callixtus pápa módosított a korábban kiadott bulláján, s míg a győzelem előtti bullát a szorongó könyörgés szellemében fogalmazta meg, addig a győzelem után a módosított bulla szövegét már a keresztény öntudat erősítése szellemében írta. Idézzük: „Isten győzelemre segítette a keresztényeket, azaz a déli harangszó és a déli harangozás alatt elmondott imák egyben a nándorfehérvári győzelemért való hálaadás kifejezői” - rögzítette a Szentatya.

Népünket a közös történelem, az anyanyelv, az elmúlt több mint ezer esztendőben a közös keresztény neveltetés formálta nemzetté, magyar nemzetté. A nándorfehérvári diadal emléke egyszerre része a keresztény Európa és a magyarság közös emlékezetének. Minden nép elemi létfeltétele, hogy összetartozását és nemzeti mivoltát önmaga és a világ előtt felmutassa, különösen akkor, ha ez az összetartozás-tudat a keresztény világ többi népeihez való kapcsolódásunknak is jó példája.

Napjainkban nekünk, magyaroknak rendkívüli erőfeszítésre van szükségünk annak érdekében, hogy a romboló erkölcsi-gazdasági válságot leküzdjük. Az építkező jövő érdekében sok egyéb mellett közös reményt és öntudatot meríthetünk történelmünkből, helytállásaink és sikereink nagy példáiból. Ezek közül való az a nándorfehérvári diadal, amely akkor Európát, az európai keresztény kultúrát mentette meg a pusztulástól.

Legyen áldott az emléke Hunyadi Jánosnak, Kapisztrán Szent Jánosnak, Szilágyi Mihálynak, a családjukat, szülőföldjüket, hazájukat védelmező várkatonáknak, Hunyadi fegyelmezett és elszánt seregének, és a népmissziós ferences prédikátor által toborzott népfelkelőknek!

Ez a hazaszeretet és a keresztény hit győzedelmeskedett akkor a hódítók túlerején, védte meg Magyarország függetlenségét, és állította meg csaknem 70 esztendőre az Oszmán Birodalom nyugati terjeszkedését Európában. A kezdetben buzdításként meghúzott harangok 1456. július 22-e óta a hálaadás harangjaiként zúgnak minden délben a keresztény világban. Az emléknap célja, hogy nemzetünk minden évfordulón méltó módon emlékezhessen a nándorfehérvári hősök áldozatára, és hazaszeretetükből bátorítást nyerjen jelen és jövőbeni erőfeszítéseihez.

Petőfit idézem befejezésül, és e szellemben kérem a Ház támogatását:

"Nemzetünk, e nagy folyó, mely
Mindig százfelé szakadt
Egyesítse innepénél
A különvált ágakat."

Köszönöm a figyelmüket.


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép