Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Nemzeti érdek értékeinek megőrzése
2013. április 15.

Értékeink összegyűjtése és megőrzése nemzetstratégiai érdek, amelyben széles körű társadalmi összefogásra van szükség – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton a Hungarikumok és Nemzeti Értékek a Parlamentben című konferencián, az országház felsőházi termében. Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének kezdeményezésére a harmadik alkalommal mutatkoztak be a világörökség részét is képező értékeink.

Nemzeti érdek értékeinek megőrzése

A magyar népzene és a táncaink is a világörökség részét képezik
Védjegyet kapnak a hungarikumok
(Fotó: Kövesdi Andrea)

A kormány elfogadta a hungarikum­törvény végrehajtási rendeletét, így elkezdődhet az értéktárak kialakítása - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a konferencián. A hungarikumbizottság elnöke hangsúlyozta, ahhoz, hogy ezeket a piramis­elven felépülő helyi, megyei értéktárakat hiánytalanul fel lehessen tölteni, összmagyar gyűjtőmozgalom kell. A törvényben megalkották a Magyar Értéktár fogalmát, amely a hun­ga­rikummá válás előszobája is. A hun­garikum­címet a hun­ga­ri­kumbizottság döntése értelmében kaphatja meg valamely érték, két módon. A hungarikumbizottság a törvény erejénél fogva a hunga­ri­ku­mok közé emelheti azon értékein­ket, amelyek egyes nemzetközi egyez­mények lajstromán már szerepelnek. A másik lehetőség a Magyar Értéktár, amelyből bárki bármely érték hungarikumok közé emelését javasolhatja a hun­ga­rikumbizottságnak. A magyar értékek tárában sokkal többen lesznek, mint a hungarikumok tárában. A miniszter azt mondta, a hungarikumok azok az értékek, amelyek egyet jelentenek a magyar országmárkával. Hangsúlyozta, védjegy fémjelzi majd a hungarikum­minősítést.

A konferenciát levezető Lezsák Sándor hangsúlyozta, igaz, hogy a hungarikumtörvény végrehajtási rendeletét csak most fogadta el a kormány, de a gyűjtőmunkában már vannak, akik elöl járnak. Példaként emelte ki Veszprém megyét, ahol olyan mintaprogramot dolgoztak is és alkalmaznak az értékek gyűjtésére, amely az országos programnak is mintája lehet. A Pannon Térség Ifjúsági Értékőr Hálózatot Horváth Zsolt mutatta be. A veszprémi országgyűlési képviselő felidézte, 2009-ben indították útjára, és vitték el a megye minden kistérségébe azt a mini-konferenciasorozatot, amelynek során feltérképezték a megyét. Nemcsak az derült ki, mely településeken milyen értékek vannak, hanem az is, mennyire fontosak az adott értékek egy-egy településnek.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója elmondta, még ebben az évben szeretnék elkészíteni a települési, járási értékleltárakat. A külhoni magyarság értéktárának kialakítása közös, nemzeti érdekünk – mondta Répás Zsuzsanna. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint a határon túli magyar közösségeknek is számtalan olyan értékük van, amellyel gazdagíthatják a nemzeti értékek sorát. Az, hogy ők is lehetőséget kapnak külhoni értéktárak kialakítására, erősíti identitásukat és összetartozásunkat. Az RMDSZ küldöttje a magyar politikusok segítségét kérte az erdélyi értéktárak létrehozásában. „Az utolsó 24 órában vagyunk, hogy megmentsük, hungarikummá, a világörökség részévé nyilváníttassuk a székelyföldi nemzeti értékeket – mondta Márton István, Hargita Megye Tanácsának vidékfejlesztési igazgatója. Közölte, nem szeretnének úgy járni, mint Trianon után, amikor minden szellemi és tárgyi értéket, amely a magyar múltra emlékeztet, igyekeztek lesöpörni a székely térképről.

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép