Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Nemzeti érték lehet a lovas postás
2015. február 21.

Gátéri népfőiskola elnevezéssel indult előadássorozat a helyi faluházban, melynek során főként egészségvédelemmel, gyermekneveléssel kapcsolatos témákban hallhattak előadást a falubeliek. Helyi értékeiket is sorra vették.

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány meghirdetett pályázatán nyert támogatást immár második alkalommal a vidéki népfőiskola programjainak megszervezésére a gátéri önkormányzat. Ezúttal hat előadásra várták a gátériakat, minden alkalommal más-más témában.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy a falubeliek inkább a téli időszakban tudnak időt szakítani ilyesmire és főként az egészséggel, családdal kapcsolatos témák érdeklik őket – fogalmazott Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester. Elmondta, első alkalommal az internet veszélyeiről hallhattak előadást a szülők, majd a gyermeknevelésről, korunk népbetegségeiről, illetve arról, hogyan lehet ezeket gyógynövényekkel megelőzni, gyógyítani. Az előadás arra is próbálta ösztönözni a helyieket, hogy nagyon sok gyógynövényt otthon a kertben is könnyedén megtermeszthetnek.

Volt olyan előadás, amely a helyi értékek, hungarikumok összegyűjtéséről szólt. – Ez azért is volt aktuális, mert nálunk is megkezdte munkáját, a helyi értékek összegyűjtését a települési értéktár bizottság. Az értékfeltárás folyamatáról, lehetőségeiről, tapasztalatairól Mészáros Márta, a félegyházi Kiskun Múzeum igazgatója tartott előadást. Erre meghívtuk a környékbeli települések értéktár bizottságainak vezetőit is, mert úgy gondoltuk ezen a téren máshol is hasonlóan gyerekcipőben járnak, mint nálunk – fűzte hozzá a polgármester, aki azt is elmondta, a gátéri népfőiskola zárásaként a rendőrség tart bűnmegelőzési előadást.

Nemzeti érték lehet a lovas postás

Helyi érték a lovas postás

Helyi értékké táncolták magukat a Kismakkosok

A napokban született testületi határozat arról, hogy elsőként kerül a települési értéktárba a Gátéri Kismakkos Néptáncegyüttes, a gátéri Fehér-tó, amely ritka madár- és növényvilága miatt kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület és különleges madárvédelmi terület. Harmadikként pedig a gátéri lovas postás került a helyi értékek közé. Kulik István ugyanis évtizedek óta az országban egyedüliként hordja szét a postai küldeményeket lovas kocsijával. – Ehhez megkaptuk a Magyar Posta támogatását is – tájékoztatta lapunkat a településvezető. A helyi értékeket továbbították a megyei értéktárba, ott döntenek azok további sorsáról.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép