Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Nemzeti összetartozás napja - Átadták a Teleki Pál-érdemérmeket a Magyar Írószövetségben
2015. június 4.

A trianoni békeszerződés aláírásának 95. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Magyar Írószövetségben csütörtök este, az eseményen heten vehették át a Bethlen Gábor Alapítvány által kiosztott Teleki Pál-érdemérmeket.

A "szellemi honvédelem" kiválóságait díjazó elismerésben idén Bedő György, a Kairosz Könyvkiadó vezetője, Bogyay Elemér Torontóban élő közgazdász, Kovács Gergelyné Szabó Irén történész-muzeológus, Lakó Józsefné Hegyi Éva régész-muzeológus, Papp Endre irodalomtörténész, valamint Petrik Béla irodalomtörténész és jogász, a Bethlen Gábor Alapítvány kurátora részesült.

Nemzeti összetartozás napja - Átadták a Teleki Pál-érdemérmeket a Magyar Írószövetségben

Szintén Teleki Pál-emlékérmet vehetett át Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet is, akinek még 2014-ben ítélték oda az elismerést a magyar-lengyel kapcsolatok fejlesztéséért. A nagykövet az eseményen elmondta: Teleki Pál miniszterelnökként az 1939-es német támadást követően a lengyeleknek nyújtott segítségével vitathatatlan történelmi érdemeket szerzett, amelyek emlékét ma is őrzik Lengyelországban.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az eseményen arról beszélt, hogy a mai világban, amikor Európára szinte rá sem lehet ismerni, amikor egyre terjed a hazugság és a szellemi leépülés, a korábbinál is nagyobb szükség van a "szellemi honvédelemre".

"Trianon sebeire nincs gyógyír" - jelentette ki Hóvári János történész, hozzátéve, hogy a békediktátum nem csupán egy összefüggő földrajzi-politikai egységet bontott meg, hanem megmérgezte a magyar nemzettudatot, valamint Magyarország és szomszédai viszonyát is, egyben bizalmatlanná tette a magyarokat Nyugat-Európával szemben.

Az érmeket átadó Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az alapítvány kuratóriumi elnöke az eseményen elmondta: a kitüntetettek munkássága, élete jól példázza, hogy nem elég felidézni Trianon következményeit, hanem cselekedni is kell ellene. Mint fogalmazott, a csaknem egy évszázada megkötött békeszerződés "nemzetgyilkossági" kísérlet volt, azonban aki csak a romlásról beszél, ha nem is tudatosan, de maga is rombol.

A Teleki Pál-érdemérmet a 2004. december 5-i népszavazásra reagálva alapította a Bethlen Gábor Alapítvány.

(Forrás: MTI)


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép