Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Nemzetpolitika határon innen és túl
2017. augusztus 11.

A Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem harmadik napján, csütörtökön a Lakiteleki Népfőiskolán előadást tartott Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója, az MDF első elnöke, dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Szesztay Ádám, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tervező-elemző Főosztályának vezetője, valamint Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

A meghívott vendégek a hallgatósággal közösen megtekintették a Torockó-Aranyosszék Kollégium értékfeltáró munkájáról készült filmet, majd a nemzetpolitika irányairól és eszközeiről tartottak előadást.

Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója ismertette az intézet, mint kormányzati háttérintézmény létrejöttének okait. Beszámolt az elmúlt négy esztendő munkájáról, valamint elmondta, hogy ezidáig mintegy 30 kötetet jelentettek meg. Jelenleg 4 új kiadvánnyal készülnek a Lakiteleki Találkozó 30 éves évfordulójára.

Kásler Miklós professzor többek között arról beszélt, hogy a magyarok immár egy évezrede őrzik kultúrájukat, s védik Európát a legkülönbözőbb veszélyekkel szemben. Mint mondta, erős küldetéstudattal rendelkezünk, 1100 év alatt megharmincszoroztuk létszámunkat.

Nemzetpolitika határon innen és túl

Szesztay Ádám, korábbi kassai főkonzul előadásában elmondta, hogy 2015-2016 során a szeme láttára változott meg Magyarország megítélése a többségi szlovákok, valamint az ottani magyar kisebbség körében. Világszerte elismerést váltott ki az a történelmi változás a magyar külpolitikában, amely mára 1 millió új állampolgárságban testesült meg.

Domokos László, az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek az Alaptörvényből következő alapelveiről szólt a hallgatósághoz. Az állami kiadásoknak célszerűnek, szabályosnak, eredményesnek és hatékonynak kell lenniük – mondta. Fontos, hogy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takaró ér, ugyanis a gazdaság fenntarthatósága a cél – hangsúlyozta előadásában.

Nemzetpolitika határon innen és túl

Kérdésekre válaszolva egy praktikus tanácsot is adott a hallgatóságnak: amennyiben a jövőben hitelt szeretnének felvenni, akkor 6 hónapig tegyék félre azt az összeget, amennyit a törlesztésre kellene várhatóan fordítaniuk, és ha gond nélkül telik el ez a tanulási idő, akkor vegyék fel bátran a hitelt.

Lezsák Sándor, a Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem vezetője, a Lakitelek Népfőiskola kuratóriumának elnöke zárszavában elmondta, valóban az a helyzet, hogy míg korábban össze-vissza tartoztunk, 2010 óta összetartozunk!

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Karácsonyi pásztorjáték a lakiteleki templomban
2017. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
A rendszerváltás tudományos feldolgozása c. konferencia
Lakitelek Népfőiskola
2017. december 13-14.
Kölcsey Kör: Atilla fia, Csaba királyfi

Budapest, Polgárok Háza
2017. november 22. 18.00

Meghívó Sass Kálmán mellszobrának avatására
Érmihályfalva (Partium)
2017. november 19.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép