Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Nyolc főre apadt az MDF frakciója


Kilépések és többszöri kizárások után tegnap megszűnt majd újjáalakult az MDF országgyűlési frakciója.


Hat MDF-es képviselő a sorozatos erkölcstelen és antidemokratikus döntésekre hivatkozva bejelentette, hogy kiválik az MDF-frakcióból, miután Szili Katalin házelnök Herényi Károly frakcióvezető tájékoztatása alapján szentesítette Lezsák Sándor és Balogh László kizárását a fórum képviselőcsoportjából. A politikusok bejelentésük után elhagyták az üléstermet.


Megtudtuk: Szili döntése előtt az MDF etikai és fegyelmi bizottsága kizárta a pártból tegnap délelőtt az MDF alapítóját. Lezsák Sándor kivonulását követően könnyeivel küszködve kifejtette: az MDF-ről vagy jót, vagy semmit. Csak azon képviselőtársairól tud jót mondani, akik függetlenek lesznek ezentúl a Dávid Ibolya-munkacsoporttól. Megjegyezte: nem gondolta volna, hogy idáig vezet a pártelnök karriervágya. Elképzelhető, hogy a hat kivált képviselő - Németh Zsolt, Csampa Zsolt, Pichler Imre, Ékes József, Fülöp István és Püski András - önálló frakcióalapítást kezdeményez. A politikusok hangsúlyozták, hogy Medgyasszay Lászlóval ellentétben - aki tegnap bejelentette kilép a frakcióból - nem kiléptek, hanem kiváltak az MDF soraiból.


A házszabály értelmében megszűnik az a frakció, amely 15 fő alá csökken, de az Alkotmánybíróság korábbi állásfoglalása alapján a parlamentbe jutott pártok frakciójukat ennél kevesebb fővel is létrehozhatják. A kiváltak az MDNP-szindróma alapján tervezhetik önálló képviselőcsoportjukat, ám amennyiben ezt nem támogatná a parlament többsége, úgy ők is független képviselőnek minősülnek, mint ahogy jelen pillanatban is azok.


Ismeretes: korábban kilépett az MDF-ből Boross Imre, és kizártak még öt képviselőt, akikkel hat hónap múlva - ennyit kell kötelezően a kilépetteknek, kizártaknak a függetlenek padsoraiban tartózkodni - összefogva, és még esetleg néhány nem MDF-es múltú függetlennel karöltve akár megalakíthatnak egy 15 fős frakciót, ám majdan ezt is a Háznak kell jóváhagynia. Dávid Ibolya egyébként tegnap a kiválás bejelentése után a Ház alelnökeként felment az elnöki pulpitusra, ám mivel a jegyző jelezte neki, hogy az őt delegáló képviselőcsoport megszűnt, visszafordult, és nem vezette a parlament ülését. A frakcióból kiváltak döntésüket a szerintük erkölcstelen és antidemokratikus határozatok sorozatával és a párt szétrombolásával indokolták. Egyaránt elképesztőnek nevezték, hogy a rendszerváltás meghatározó személyiségét, Lezsák Sándort ilyen helyzetbe kényszerítette a Dávid Ibolya-munkacsoport. Herényi Károly viszont úgy vélekedett, hogy az SZDSZ-nek sem tagja már Kis János alapító, és a Fideszből is kilépett korábban Fodor Gábor. Ilyen lépések már előfordultak a világtörténelemben - tette hozzá Herényi Károly, aki egyébként megfogalmazása szerint sajnálja a kiválást, s bejelentette, újraalakították az MDF-frakciót. Megjegyezte: most helyreállni látszik a rend, ami azt jelenti, hogy a testületek döntéseit a frakció végre fogja hajtani.


Csekély többséggel, de elutasította a T. Ház a Fidesz azon indítványát, amellyel lényegében megfellebbezhették volna Herényi Károly frakcióvezetői tisztségében való megerősítését és az erre vonatkozó ügyrendi bizottsági határozatot. Az SZDSZ támogatta a Fidesz javaslatát. Bőhm András úgy vélte: a rendelkezésre álló iratok alapján Herényi frakcióvezetői megbízatása (a lakitelekiek korábban leváltották - a szerk.) megszűnt.


Pál Gábor
Magyar Nemzet

 

Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép