Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Orbán: Az útjaink összeértek
2012. október 1.

A Fideszt az antikommunizmus, a lakitelekieket, az MDF-et pedig a nemzeti gondolat kötötte össze a rendszerváltáskor, a két szervezet útjai aztán összeértek – hangsúlyozta Orbán Viktor a lakiteleki sátor felállításának huszonötödik évfordulóján.

A kormányfő szólt arról, hogy akkoriban és ma is sokan alkotják a "lebeszélők" táborát, akik naivnak tartották a rendszerváltókat, és most unortodoxnak gúnyolják a kormányt. "Szerintük nincs mozgástér, úgysem sikerülhet, jobb nem ugrálni. Ha rájuk hallgatunk, a helyzet mindig reménytelennek és kilátástalannak fog tűnni" - mondta a kormányfő.

Orbán: Az útjaink összeértek

Balog Zoltán, Orbán Viktor és Lezsák Sándor. „Ha a lebeszélőkre hallgatunk, nincs esélyünk a felemelkedésre” – mondta a miniszterelnök (Fotó: Kövesdi Andrea)

"A magyaroknak meg kell érteniük, hogy a világban csak azok a nemzetek sikeresek, amelyek képesek valamilyen mélyről jövő érzelmi felhajtóerőt, spiritualitást is mozgósítani. Több is hajtja őket, mint a gazdasági haszon vagy szükségszerűség, úgy gondolják, hogy tehetségesebbek, okosabbak, különb a múltjuk, és a képességeik is többre hatalmazzák fel őket, mint amilyen életkörülményeket teremteni tudnak ma maguknak" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a lakiteleki találkozó 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Hozzáfűzte: amíg ebben hiszünk, van Lakitelek, van Fidesz, és létezik a nemzeti együttműködés rendszere is.

Emlékeztetett, huszonöt éve a rendszerváltó nemzedéket naivnak minősítették csupán azért, mert hitt egy jobb, szabadabb élet lehetőségében, és abban, hogy a nemzet kezébe veheti sorsának alakítását. Ezért a hatalmat szolgálók le akarták beszélni őket a változtatásokról. "Mára azonban bebizonyosodott, a rendszerváltó nemzedék lebecsülése volt naivitás" – tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte a lebeszélés technikája ma is él és virul, ha viszont most is nekik hiszünk, nincs esély a felemelkedésre. "Ők, akik nincsenek kevesen, most is arról beszélnek, hogy nincs mozgástér, úgysem sikerülhet, jobb nem ugrálni. Ha rájuk hallgatunk, a helyzet mindig reménytelennek és kilátástalannak fog tűnni. A lebeszélők, akik ugyanazok, mint akkoriban, unortodoxnak gúnyolják a nemzet céljait követő kormányoldalt" – mondta. Szerinte ma már nem elég másolni a Nyugatot ahhoz, hogy sikeresek legyünk. "Sőt, aki ma ezt akarja tenni, az mélyebbre süllyed a válságban”"– tette hozzá. A tény, hogy a nyugati kultúrkörhöz, a transzatlanti biztonsági rendszerhez tartozunk és az európai gazdaság része vagyunk, nem változik. Viszont ebben a helyzetben az önálló gondolkodástól, a saját út felvázolásától lehetünk sikeresek. Így az unióról is meg kell változtatni a gondolkodásunkat, hiszen ahány tagország, annyi út jellemzi a közösséget.

"Nekünk bátran vállalni kell, hogy tudatosan mást csinálunk, mint azok, akik a válságot okozták, és máig nem boldogulnak vele” – fejtette ki. Szakítani kell az előítélettel, hogy gyengék vagyunk, nem tudunk magunkon segíteni, és azzal, hogy az a jó, ha mások mondják meg nekünk, mit is tegyünk. "Ha ezeket az előítéleteket elfogadtuk volna, akkor nemhogy a siker esélyét nem tudtuk volna megőrizni, de még a csődöt sem lehetett volna elkerülni 2010-ben" - mondta.

Mint folytatta, a Fideszt az antikommunizmus, a lakitelekieket, az MDF-et pedig a nemzeti gondolat kötötte össze a rendszerváltáskor, a két szervezet útjai aztán összeértek. "Akkor még csak a legbölcsebbek gondolták, hogy ugyanannak a fának két ágáról van szó. Szabad György, Csurka István ilyen bölcs ember volt" – fogalmazott a miniszterelnök.

Lezsák Sándor, aki a kertjében 1987-ben a lakiteleki sátrat megszervezte társaival, azt hangsúlyozta, hogy a mai Magyarország előképe jelent meg az akkori lakiteleki nyilatkozatban. Úgy vélekedett, az akkor elindított folyamatok kiteljesedtek a tavaly elfogadott új, hatályos alaptörvényben. "Arra gondoltam abban a pillanatban, amikor a parlamentben megnyomtam az új alkotmány szavazásakor az igen gombot, hogy a rendszerváltoztató folyamatot a magam részéről befejezettnek nyilvánítom" – fejtette ki.

(Forrás: Magyar Hírlap Online)


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép