Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Orbán: Lakitelek résztvevőit nem lehetett lebeszélni céljaikról
2012. szeptember 29.

Orbán Viktor szerint történelmi érdeme a negyedszázaddal korábban Lakiteleken megrendezett találkozó résztvevőinek, hogy nem engedték magukat lebeszélni céljaikról.

A miniszterelnök szombaton Lakiteleken elmondott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 25 évvel a találkozó után még mindig nagyon sokan „akarnak rávenni bennünket, hogy törődjünk bele, hogy mások mondják meg nekünk, kik vagyunk és miként éljünk”. A sátorverők történelmi érdeme éppen az, hogy nem engedték, hogy lebeszéljék őket a céljaikról – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a „lebeszélés kultúrája” ma is él és virul, és ha a lebeszélőkre hallgatunk, ma is sötét fellegek árnyékolják be a jövőnket.

Orbán Viktor a Lakiteleki Népfőiskola Kölcsey Házában, több száz résztvevő előtt kiemelte, hogy az Európát sújtó válság történelmi léptékű átrendeződéssel jár együtt, mégis azok, akik alkalmazkodást és alázatosságot hirdetnek, egy új korszak kérdéseit változatlanul egy régi korszak megoldásaival próbálják megválaszolni.

Orbán: Lakitelek résztvevőit nem lehetett lebeszélni céljaikról

Balog Zoltán, Orbán Viktor és Lezsák Sándor a lakiteleki megemlékezésen

Fotó: Nagy Béla (Magyar Nemzet)

Ahhoz, hogy a történelem elszenvedőiből a történelem alakítói legyünk, kezünkbe kell venni a saját sorsunk alakítását; ez volt a sátorverők politikai életszabálya, és ez a ma küzdők számára is érvényes igazság – fogalmazott Orbán Viktor. Emlékezetett: nagyon sokan hitték azt egy negyedszázaddal korábban, hogy a fiatal demokraták és a magyar demokraták útjai elágaznak.

Ezzel szemben – idézte fel – a lakiteleki találkozóval egy időben volt az első szakkollégiumok országos találkozója Szarvason. Lakitelek nélkül nincs MDF, a szakkollégiumok nélkül nincs Fidesz – mutatott rá, hozzátéve, hogy a fiatal demokratákat az antikommunizmus eszméje kötötte össze, a lakitelekieket pedig a nemzeti gondolat. „Mi vagányok voltunk, a lakitelekiek a cselekvő nyugalom szellemében éltek és keresték a választ a kérdésekre” – fogalmazott, megjegyezve: akkor még csak a legbölcsebbek gondolták, hogy „ugyanannak a fának a két ágáról van szó”; Szabad Györgyöt és Csurka Istvánt közéjük sorolta.

A lakiteleki sátrat mindenki magáénak érezheti, aki „szembeszállt a lebeszélés kultúrájával 1987-ben, a későbbi időkben, sőt mind a mai napig”. A cselekvésre alkalmas ember külön-külön nagyon magányos – idézte Lezsák Sándor 25 évvel korábban elmondott szavait a miniszterelnök, aki szerint a ma a nemzet felemelkedéséért küzdők csak akkor lehetnek sikeresek, ha a rendszerváltók mentalitását követik.

Orbán: Magyarország akkor lehet sikeres, ha saját útját követi

„Minket, a jelen küzdőit, ha alaposan mélyre hatolunk, azt találjuk, ugyanaz a hit hajt, mint negyedszázaddal ezelőtt: kezünkbe akarjuk venni a sorsunkat” – fogalmazott Orbán Viktor. Azt mondta, ma már nem elég „másolni a Nyugatot” ahhoz, hogy sikeresek legyünk, mert aki ezt akarja tenni, az mélyebbre csúszik a válságban. Megjegyezte, ez nem változtat azon a tényen, hogy Magyarország a nyugati kultúrkör és az európai gazdaság része. Magyarország akkor lehet sikeres, ha saját útját követi – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy „28 úton haladnak az Európai Unió polgárai”. Magyarországnak más utat kell választani, mint azoknak, akik a válságot okozták és „láthatóan azóta sem boldogulnak vele” – jelentette ki.

A kormányfő szerint ha elfogadták volna, hogy Magyarország saját erejéből nem tud a helyzetén javítani, akkor „még a siker esélyét sem tudtuk volna megőrizni, de még a csődöt sem tudtuk volna elkerülni 2010-ben”. „Eljön még az az idő, ha a nemzeti együttműködés rendszerét jól kiépítjük, képesek lehetünk Magyarországot ismét a sikeres nemzetek közé emelni” – mondta a miniszterelnök.

Lakitelek ma már történelem

Balog Zoltán, a nemzeti erőforrások minisztere beszédében hangsúlyozta, Lakitelek ma már a történelem része. Szükségesnek nevezte a Lakiteleken található anyagok feldolgozását, mondván, a „történelem igazságára” a jövő érdekében szüksége van. Hozzátette: végre van Magyarországon egy olyan alaptanterv, „egy nemzeti minimum”, ami tovább viszi azt a kincset, amit át kell venni az előző nemzedékektől.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a negyedszázaddal korábbi találkozó egyik szervezője és házigazdája emlékezett arra, hogy akkor egy olyan napot élhettek meg, melyen nemcsak a rendszert kritizálták, hanem a rendszerváltást is felgyorsították. Nem ünnepelni jöttünk össze, hanem emlékezni – mondta. A Demokrata Fórum egyik alapítója szerint a mai Magyarország előképe megjelent a lakiteleki nyilatkozatban és kiteljesedett a hatályos alaptörvényben.

Lakitelek egyszeri és megismételhetetlen

Huszonöt éve, 1987. szeptember 27-én 181 értelmiségi találkozott a Lezsák Sándor portáján felállított sátorban. A találkozó a rendszerváltáshoz vezető út egyik legfontosabb állomása volt. Az Országgyűlés fideszes alelnöke egy interjújában arról is beszélt, hogy az akkori antidemokratikus körülmények a lakitelki találkozót követően szűntek meg. Lezsák Sándor elmondta: ha az ott megfogalmazott kiemelt célokat – például a demokratikus párbeszéd lehetőségét és a független tömegkommunikációt – tekintjük, akkor mára már minden megvalósult ezekből a követelésekből. A lakiteleki találkozó egyszeri és megismételhetetlen – fogalmazott.

(Forrás: Magyar Nemzet Online)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép